Google osti firman – työpaikka siirtyi USA:han

|
Uutinen
Kuuntele

Google osti nuoren suomalaisen grafiikkaohjelmistoyrityksen ja vei Kalle Raidan kumppaneineen töihin Kaliforniaan.

Kalle Raita teki opiskeluaikanaan kesätöitä grafiikkaohjelmistojen parissa ja diplomityökin käsitteli tietokonegrafiikan teknisen laadun hallintaa.

Pari vuotta valmistumisen jälkeen, vuonna 2010, hänestä tuli drawElementsin toimitusjohtaja ja osakas. Neljän vuoden kuluttua Google osti yrityksen – ja vei miehen kumppaneineen työskentelemään Kalifornian aurinkoon.

Kaikissa startup- tai muissakin yrityskaupoissa, joissa iso amerikkalainen yritys on ostaja, kiinnostaa eniten hinta. Mutta puhutaan ensin muusta. Tuntuiko oman yrityksen myynti haikealta, ottiko sydämestä?

- Kyllä, kyllä se tuntui, punnitsee vähän yli kolmekymppinen Raita sanojaan. - Oli hankala luopua yrityksestä, koska Googlen ostohalu tuli yllätyksenä. Ajattelimme, että meidät ehkä ostetaan, kun tuotteemme on valmiimpi. Eikä meillä ollut omistajissa riskisijoittajia patistelemassa kaupantekoon.

Kaupan aikataulu oli nopea. Noin yhdeksän kuukauden neuvottelujen jälkeen kauppa tehtiin heinäkuussa 2014, ja drawElementsin idealla - kuinka varmistaa grafiikan piirtyminen oikein - oli ikää vain nelisen vuotta. Yritys oli perustettu jo 2008, mutta hieman toisenlaisten tuotteiden varaan.

- Yleisellä tasolla voi kai sanoa, että Google ostaa aika aggressiivisesti pieniä yrityksiä, joilla on toimivan tuntuinen tuote, Raita muotoilee.

Ensikoneena C-64

Raidan äiti työskenteli ohjelmoinnin ja systeemiarkkitehtuurin parissa Nokialla, joten poika sai tietokoneen jo nuorena. Tekniikasta innostuneet nuoret koltiaiset saivat taloyhtiön tiloissa järjestetyssä kerhossa neuvoja vanhemmilta tietotekniikan osaajilta.

- Ensimmäinen koneeni oli Commodore 64, jolla pelasin ja opin ensiaskeleet ohjelmoinnista noin 10-vuotiaana. Äidin työn kautta tuli sitten Mikro-Mikkoja, Raita kertoo.

Nörtiksi hän tunnustautuu vain yläasteikäiseksi saakka, lukiossa koulu ja muut asiat veivät ajan ja energian tietotekniikan ylenmääräiseltä harrastamiselta. Viherlaakson lukion jälkeen hän pääsi TTK:lle Otaniemeen vuonna 2000.

Parin vuoden jälkeen hän oli jo alan töissä Ville Miettisen Hybrid Graphicsissa, joka myytiin 2006 näytönohjaimia valmistavalle amerikkalaiselle NVIDIAlle, ja on nyt NVIDIA Helsinki Oy. Myös Raidan kesätyöt sujuivat samassa yrityksessä.

Diplomityön aihekin oli samaa: tietokonegrafiikan laadunvarmistus automaattisella kuvien vertailulla.

256 väriä ja yhden pikselin heitto

Yritetäänpä kansantajuisesti: drawElementsin työkalulla yritetään siis valvoa, kuinka hyvin grafiikkaohjelma osaa piirtää sille syötetyt komennot.

Raita hymyilee kohteliaasti.

- Niin, aivan. Ohjelmaan syötetään komento ja katsotaan, pysyykö tulos spesifikaatioiden rajoissa. Siinä on 256 väriä, ja heittoa saa olla 2-3 väriarvoa tai yhden pikselin verran suuntaansa, tiivistää Raita.

- Onhan se haastavaa, kun pyritään varmistamaan grafiikan korrekti piirtyminen sadoilla erilaisilla laitekonfiguraatioilla.

Raha, stressi ja muutosviha

Toimitusjohtaja Raidan lisäksi drawElementsin myynnissä keskeisiä olivat tekninen johtaja Pyry Haulos ja myyntijohtaja Markus Nuotto. Kolmikosta kukaan ei ollut perustamassa yritystä, vaan kaikki olivat tulleet mukaan myöhemmin.

Työehdoista tai firman kauppasummasta Raita ei halua sanoa mitään. Mutta stratup-yrityksiä seuraava sivusto ArcticStartup arvioi hinnaksi "8-numeroisen" summan, siis jotain väliltä 10-99 miljoonaa dollaria. Google teki heti selväksi, että se ei halua drawElementsiä Helsingin-toimipisteekseen, vaan tahtoo heidät osaksi Android-tiimiään.

"Alan yleisen käytännön mukaisesti" kolmikko ja kaksi muuta insinööriä lähtivät Kaliforniaan syksyllä 2014. Kaikilla on opintoja TKK:lta, mutta kaikki eivät ole valmistuneet.

Stressaako se, että elämä ja taloudellinen tilanne on kaupan myötä muuttunut täydellisesti, Espoon koleudesta Kalifornian lämpöön, Mikonkadulta Googleplexiin?

- Totta kai se stressaa, puuskahtaa Raita. - Kun on puoli vuotta saanut tehdä töitä uudessa ympäristössä ja uudessa maassa - ja hankkia papereita USA:n byrokratialle. Oikeastaan vihaan muutoksia.

Entä uima-altaat?

- Me asumme kerrostalossa, jossa Kaliforniassa on kai vakiovarusteena uima-allas. Enkä oikein usko, että kukaan valitsee työpaikkaansa ilmaston perusteella.

Vuodenajat OK, marraskuu ei

Raidasta on juuri tullut pienen pojan isä, joten vaimo on Suomen Pankista vanhempainvapaalla. Lähivuodet siis kulunevat Raidan perheeltä Kaliforniassa. Asuinpaikka ja työpaikka ovat Mountain View'ssa, ja työn ja asunnon läheisyyttä Raita pitääkin luksuksena. Lähin isompi kaupunki on San Jose.

Googlen mahdollisesta kankeudestakin hän sanoo sovittelevasti, työskentelevänsä enimmäkseen toisten insinöörien, eikä lakimiesten tai kirjanpitäjien kanssa.

- Rakastan oikeastaan vuodenaikojen vaihtelua. Vain marraskuuta vihaan, tokaisee Raita ja alkaa valmistautua muuttopuuhiin Helsingissä.

Vertaistukea Amerikan-asiointiin

Raidan viisi vinkkiä teknoyrityksen myyjälle:

1. Myyntiin ammattilaiset avuksi. Erityisesti hyvä lakifirma tarvitaan tueksi.

2. Älä neuvottele selkä seinää vasten. Kaupasta luopuminen pitää olla realistinen mahdollisuus loppuun saakka.

3. Johtoryhmälle myyntiprosessi tietää väistämättä paljon työtä, joka pitää hoitaa normaalien töiden lisäksi.

4. Aina silloin tällöin voi olla aidosti kiitollinen taipumuksesta säilyttää kaikki paperit sekä ammattimaisesta kirjanpidosta.

5. Byrokratia sujuu helposti, kun lukee ohjeet ja seuraa niitä - pilkulleen.