Energiapihin led-valaistusteknologian kehittäjät palkittiin

|
Uutinen
Kuuntele

Suomalainen Insinöörityöpalkinto myönnettiin 5.6. työryhmälle, johon kuuluvat insinööri Hannu Hukkanen, DI Tomi Kuntze, insinööri Petri Laukkanen, tekninen piirtäjä Pasi Vallevuori ja opiskelija Olli Laakkio. Viisikko palkittiin valaistusteknologian kehitystyöstä.

Ledil Oy:n ylle on satanut gloriaa. Salolaisen yrityksen seinälle on naulattu kunniakirja toisensa perään. Viimeksi maaliskuussa firmassa otettiin vastaan presidentin kansainvälistymispalkinto.

Mustiin Ledil-pikeepaitoihin sonnustautunut viisikko on silti vilpittömän otettu Suomalaisesta Insinöörityöpalkinnosta.

– Hienoa, että myös tekniikan alan ammattilaiset ja kollegat arvostavat tekemistämme, Tomi Kuntze toteaa.

Kaksi miestä ja firma

Salolainen led-valaisinoptiikkaan erikoistunut Ledil Oy on Kuntzen ja Hannu Hukkasen luomus.

Parivaljakko työskenteli autovalojen parissa vuosia, kunnes vastaan tuli vapauden kaipuu, ja miehet päättivät ryhtyä yrittäjiksi.

Taustalla oli hyvä kokemus ja myös oivallus tulevasta: Kuntze ja Hukkanen tunnistivat led-valaistuksen vallankumouksessa mahdollisuutensa.

Aluksi kahden miehen konttori oli puhtaasti suunnittelutoimisto.

– Olimme erikoistuneet led-valaistuksen vaatimien optisten ratkaisujen ja ruiskupuristusmuottien suunnitteluun, Kuntze kertoo.

Työnjako oli selvä: Hukkanen suuntautui tuotesuunnit­teluun, Kuntze hoiti kaiken muun.

Raha tuli alusta asti kassavirrasta.

– Tukea ei haettu mistään. Tekes on kyllä tullut kuvioihin mukaan myöhemmin, omasta aloitteestaan. Viime vuonna saimme Tekes-tukea optiikkamodulien tuotekehitykseen, Kuntze kertoo.

Alku oli pientä, ja tuttavapiirissä parivaljakon ratkaisua vähän päiviteltiinkin.

– Kaverit tarjosivat herkästi oluet yrittäjäparoille, miehet kertoilevat yrittäjyyden alkutaipaleestaan.

Vuonna 2004 Ledilissä siirryttiin suunnittelusta askel eteenpäin; yritys aloitti muottien ja komponenttien tuotannon.

Vähitellen homma laajeni, kun Petri Laukkasen, Pasi Valle­vuoren ja Olli Laakkion vahvistuksilla yritykseen synnytettiin oikea tuotekehitystiimi.

Parissa vuodessa viisikko loikin pohjan Ledilin vapaa­muotolinssi- ja heijastajatuotteistolle. Menestystarina oli saanut alkunsa…

Rose, Leila ja Tiina

Vuonna 2006 julkaistiin Ledilin esimmäinen oma standardi­tuoteperhe, lempinimeltään Rose.

– Se sai nimensä yrityksen yhteistyökumppanin palveluksessa työskennelleen Rosen mukaan, Kuntze kertoo.

Sen jälkeen jokainen tuoteperhe on nimetty naisen mukaan. Menestystuotteita myydään Rosen lisäksi muun muassa Leila- ja Tiina-nimillä.

Tällä hetkellä Ledil tarjoaa led-optiikkaan perustuvan valaisintuotannon tarpeisiin 5 000 nimikettä kattavan vapaamuotolinssi- ja heijastajatuotteiston. Ja tuotteiden määrä kasvaa koko ajan. Viime vuonna markkinoille saatiin 450 uutta linssiä tai heijastajaa.

Yrityksestä on kasvanut maailman johtava led-optiikan toimittaja. Ledil suunnittelee, valmistuttaa ja myy. Lähes kaikki menee vientiin.

Asiakkaat ovat valaisinteollisuuden isoja nimiä, kuten Philips, Osram ja Trilux.

Kestoa ja energiansäästöä

Pääasiassa Ledilin komponentit menevät ammattikäyttöön.

– Ledin etuna on kestävyys. Lamppuja ei tarvitse olla alituiseen vaihtamassa. Niinpä led-valoja asennetaan erityisesti hankaliin ja korkeisiin tiloihin, Laakkio selvittää.

Teollisuushallien lisäksi Ledil-valolla on kysyntää myymälöissä ja katuvalaistuksessa.

– Ensi syksynä valikoimaan tulee toimistotilojen led-valaistuksessa tarvittavia komponentteja, Kuntze kertoo.

Paitsi kestävyyttä, led-valaisinten käyttö merkitsee myös energiansäästöä.

– Säästöä lisää oikean optiikan ja älykkään elektroniikan käyttö. Suuntaamalla valo oikein onnistutaan säästämään energiaa merkittävästi. Optiikan avulla saadaan valomäärä kohdistettua halutulle alueelle ja ledien määrää voi pienentää. Kun valaistavaa on paljon, niin kymmenenkin prosentin säästö on merkittävä, Kuntze sanoo.

Ledilin tuotevalikoimassa ovat muun muassa nämä katu- ja myymälävalaistukseen tarkoitetut linssit ja heijastimet.

Sataa miljoonaa tavoitellaan

Viisikko on tehnyt juuri sen, mitä suomalaisilta yrityksiltä nyt odotetaan. Se on luottanut osaamiseensa, toiminut asiakas­lähtöisesti, kansainvälistynyt ja kasvanut.

Eikä tämä jää tähän. Tavoitteena on 100 miljoonan euron liikevaihto.

Sitä kohti mennään jo kovaa. Kasvu on parhaimmillaan ollut noin 60 prosenttia vuodessa. Kuluvalle vuodelle Ledilissä ennustetaan 40 prosentin kasvua.

Liikevaihto on nelinkertaistunut viimeisten neljän vuoden aikana, samalla kun yrityksen kannattavuus on pysynyt erinomaisena.

Viime vuonna liikevaihto oli noin 18 miljoonaa euroa, tänä vuonna tavoitellaan 24 miljoonaa.

Henkilöstön määrä kasvaa samassa tahdissa. Nyt Salossa työskentelee 70 henkeä, ja kaiken kaikkiaan yrityksen palveluksessa on noin sata työntekijää.

Ledil Oy:llä on tuotantoa Suomessa ja Kiinassa.

– Suomessa sopimusvalmistajiamme ovat pertteliläinen Masamuovi ja somerolainen Laukamo, Kuntze kertoo.

– Vaikka tuotteista vain kolmannes tehdään kotimaassa, se on tuotekehityksen kannalta tärkeää. Myös vaativien silikonimuottien teko halu­taan pitää Suomessa laadun varmistamiseksi.

Ledilillä on vajaat kymmenen kilpailijaa maailmalla. Yrityksen osuus markkinoista on 20–30 prosentin luokkaa.

Pahimmat kilpakumppanit löytyvät Kiinasta, jossa myös yritetään kopioida Ledilin tuotteita.

– Onneksi kiinalainen tapa tehdä ei ole kovin luovaa, Kuntze sanoo.

Fysiikan lakeja ei rikota

Ledilin menestys perustuu ennen kaikkea asiakas­lähtöiseen tuotekehitykseen. Yrityksen työntekijöistä 29 on tuotekehitystehtävissä. Viime vuonna t&k-investoinnit olivat 1,4 miljoonaa euroa. Patentti­hakemuksia on vireillä 12, ja mallisuojia on saatu jo neljä.

Jatkuva tiedonkeruu maailmalta ja tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa ovat tuotekehityksen lähtökohtia.

– Kaikkien tuotteidemme takana on asiakkaan tarve: ideat kehitetään yhdessä asiakkaan kanssa tai sitten ne kerätään kentältä, kootaan ja tarjotaan asiakkaille valmiina tuotteina, Vallevuori sanoo.

– Ei-oota ei myydä. Paitsi jos mennään yli fysiikan lakien, niin sitten on kyllä kieltäydyttävä, Laakkio jatkaa.

Lamppu palaa yölläkin

Mistä ideat kumpuavat?

– Ratkaisu asiakkaan ongelmaan saattaa syntyä autossa kotimatkalla, Laakkio sanoo.

– Tai vaikka yöllä nukkuessa, Hukkanen jatkaa.

Innovatiivisuus ei kysy aikaa eikä paikkaa.

Ja kun lamppu on syttynyt, uusien tuotteiden lanseerauksessa ei nokka kauan tuhise: ideasta massatuotantoon siirrytään parhaimmillaan parissa kuukaudessa.

Kuntzella on myös hyvä neuvo aloittaville yrittäjille:

– Näyttäkää osaamisenne ja pankaa itsenne rohkeasti likoon.
 

 

Suomalainen Insinöörityöpalkinto

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat vuosittain Suomalaisen Insinöörityöpalkinnon. Nykymuodossaan palkintoa on jaettu vuodesta 1980 alkaen. Palkinto voidaan esityksestä myöntää tunnustuksena joko yhdelle henkilölle tai työryhmälle. Palkinto on kunniakirja sekä siihen liittyvä 25 000 euron rahapalkinto. Valinnassa kiinnitetään huomiota ensisijaisesti insinöörityön merkitykseen suomalaisen teknisen osaamisen kohottamisessa. Palkinto pyritään myöntämään eri vuosina erityyppisille töille ja eri aloille.
 

 

Mikä työssäsi inspiroi?

PETRI: "Välitön työilmapiiri ja alan kehittymisen nopeus."
HANNU: "Yhä vieläkin voi joka päivä oppia jotain uutta. Rento porukka ja hyvä yhteishenki."
PASI: "Kasvava, kehittyvä ala, joka ei ole vielä urautunut. Saa jatkuvasti oppia uusia asioita asiakkailta."
TOMI: "Vapaus tehdä sitä, mikä oikeasti kiinnostaa. Luova työ. Asiakkaiden kanssa yhdessä tekeminen."
OLLI: "Nopea kasvu ja uudet vaihtuvat tilanteet pitävät mielenkiinnon yllä, eikä työ ole koskaan tylsää. Mukava työympäristö."
 

Palkittu viisikko

Materiaalitekniikan DI Tomi Kuntze on kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja led-optiikkaan jo 17 vuoden ajan. Kuntze on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut kehittämässä Ledilin laajaa led-optiikkaan pohjautuvaa tuotteistoa. 
 
Myös insinööri AMK Hannu Hukkanen on työskennellyt led-optiikan tuotekehityksen parissa 17 vuotta. Hän on toiminut Ledilin innovatiivisen tuote­valikoiman kehittämisessä.   
 
Kuntze ja Hukkanen perustivat Ledil Oy:n vuonna 2002. 
Insinööri AMK Petri Laukkanen on työskennellyt muovituotteiden ja ruiskuvalumuottien suunnittelun ja valmistuksen parissa vuodesta 1998. Hän on tullut Ledilin palvelukseen vuonna 2010, ja toimii 
tuotekehityksen vetäjänä.
 
Tekninen piirtäjä Pasi Vallevuori on työskennellyt suunnittelutehtävissä yli kaksi­kymmentä vuotta. Ledilin palveluksessa hän on toiminut kuusi vuotta. Vallevuori vastaa Ledilin linssien ja heijastimien tuotekehityksestä.  

Opiskelija Olli Laakkio on toiminut Ledilissä suunnittelu- ja tuotekehitystehtävissä kahdeksan vuotta. Hän on erikoistunut katuvalaistusoptiikkaan.