Arktisella asenteella

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin 120-vuotisjuhlaseminaarissa 18.10. valettiin uskoa Oulun ihmeeseen 2.0.

Vaikka kalenterin mukaan kuljemme kohti vuoden pimeintä aikaa, Oulun yliopiston Saalastinsali oli tiistaina täynnä valoisia ihmisiä ja uskoa tulevaisuuteen. Oulun ihme 1.0 on menneen talven lumia. TEKin 120-vuotisjuhlaseminaarissa monella oli kuitenkin vahva usko Oulun ihmeeseen 2.0.

– Mielestäni Oulun ihmeen tekivät vahva yhteistyö yliopiston ja tutkimuksen sekä kaupungin ja yritysten välillä. Yhteistyöstä syntyi uutta. Olen vakuuttunut, että kun on kerran osattu tehdä ihme ja opittu sen resepti, siihen kyetään uudestaankin, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sanoi seminaarissa.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki oli samoilla linjoilla. Hän arvioi, että pohjoisen olosuhteet ovat kannustaneet kekseliäisyyteen – tiedettäkin tehdään arktisella asenteella.

Rehtori Jouko Niinimäen [keskellä] mukaan Oulun yliopistossa syntynyt osaaminen on muuttanut maailmaa sekä merkittävien innovaatioiden että alumnien osaamisen ja työpanoksen kautta. Niinimäen vasemmalla puolella Olli-Pekka Heinonen (OKM) ja oikealla Katri Siivola (Koodiviidakko).

Niinimäki sanoi, että Oulun ICT-sektorilla on tapahtunut valtava rakennemuutos. Yhden ison toimijan sijaan Oulussa toimii nyt useiden pienten, innovatiivisten toimijoiden ekosysteemi.

– Yliopistolla on ratkaiseva rooli innovaatioympäristön moottorina. Yhteistyö liike-elämän kanssa on oleellista, hän sanoi.

Heinosen mukaan Oulun seudulle on tyypillistä ekosysteemiajattelu, jossa tehdään uutta ensisijaisesti yhteistyöllä eikä kilpailunäkökulmasta.

– Olemme palaamassa tilanteeseen, joissa ajattelu ja työnteko ovat yksi ja sama asia. Eteenpäin tulisi pyrkiä ratkomalla ongelmia kokeilemisen ja tekemisen kautta, hän lisäsi.

Video: OYY:n hallituksen puheenjohtaja Kati Hannila: Miten saadaan varmistettua, että tulevaisuudessakin voi syntyä Oulun ihmeitä? Kuvaus: Joel Karppanen

 

Oulun ihme 2.0

Miten Oulun ihme 2.0 tai 2.5 saadaan käytännössä aikaan? Tätä kysyi TEKin koulutuspoliittinen asiamies Juhani Nokela neljältä seminaarin panelistilta.

BusinessOulun asiakkuuspäällikkö (ICT ja Nano) Janne Mustosen mukaan tekemisessä pitäisi siirtyä ”sitten kun” -asenteesta tähän päivään.

– Suomessa ei pitäisi jäädä odottamaan tietyn, tulevan teknologian räjähtämistä valtamarkkinoille vaan liiketoimintaa pitäisi pyrkiä tekemään heti.

NapapiiriHubin CEO Sari Heinonen sekä Oulun yliopiston tutkimusjohtaja Harri Posti kannustivat kokeilemaan.

Haltianin CEO Pasi Leipälän mukaan liiketoimintaa pitäisi kehittää samanaikaisesti tuotteiden kanssa.

– Myytävät tuotteet kannattaa paketoida mahdollisimman ajoissa, hän kehotti.

Panelistit vasemmalta: tutkimusjohtaja Harri Posti (OY), CEO Pasi Leipälä (Haltian), CEO Sari Heinonen (NapapiiriHub) ja asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen (BusinessOulu).

Panelistit näkivät Oulun vahvuuksina kansainvälisyyden, aidon innon kehitettävää tekniikkaa kohtaan ja ekosysteemissä vallitsevan luottamuksen.

– Toki menestys auttaa, se luo intohimoa, Posti sanoi.

Sari Heinosen mukaan oman osaamisen ylläpito on oleellista menestyksen kannalta. Selkeä kehitettävä osaamisalue monella olisi brändääminen.

– Teknologia ei ole haaste tässä maassa, mutta miten sujuu myynti ja markkinointi? Voisimme tarvita brändiprofessuurin, Mustonen ideoi.

Panelistien lisäksi seminaarissa kuultiin lyhyet puheenvuorot myös TactoTekin CTO Antti Keräseltä, Koodiviidakon Customer Success Manager Katri Siivolalta ja Zefin CEO Jaakko Alasaarelalta. Kolmikko puhkui yrittäjän intoa, jonka eteenpäin vievää voimaa tuskin kukaan Saalastinsalissa jäi epäilemään. Alasaarela tiivisti hyvin sen, mistä tässä innossa on kyse.

– Meillä Zefissä on kolme arvoa: rakkaus, intohimo ja rohkeus. Haluamme tehdä rohkeita päätöksiä ja olla maailman paras paikka tehdä työtä!

Zefin CEO Jaakko Alasaarela

125 000 euron mielenosoitus

TEK lahjoitti juhlaseminaarinsa yhteydessä Oulun yliopistolle 125 000 euroa. Lahjoitus on TEKin tapa osittaa mieltään tällä hallituskaudella yliopistojen rahoitukseen tehtyjä leikkauksia vastaan.

– Toivomme, että lahjoituksemme kannustaa myös muita vastaaviin mielenosoituksiin, TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström sanoi lahjoituksen yhteydessä.

Lahjoitus tehtiin TEKin sijoitetusta pääomasta, joten se ei vaikuta jäsenmaksun suuruuteen.

Video: TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström: Mikä merkitys tekniikan yliopistoilla on Suomen tulevaisuudelle? Kuvaus: Joel Karppanen

 

Video: Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki: Mikä merkitys TEKin lahjoituksella on Oulun yliopistolle ja mihin aiotte lahjoitetut rahat käyttää? Kuvaus: Joel Karppanen

 

Teekkarikuoro Teeku ilahdutti seminaariyleisöä vinkeällä musiikilla.

TEKin 120-vuotisjuhlaseminaaria vietettiin 18.10. Oulussa. Seuraava juhlaseminaari järjestetään Otaniemessä 17.11.