Akavan Fjäder kommentoi haastattelustaan syntyneitä väärinkäsityksiä

|
Uutinen
Kuuntele

Fjäderin mukaan tällä hetkellä veronalennukset eivät ole mahdollisia, mutta työn verotusta ei pidä ainakaan enää kiristää.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on tänään torstaina 30.1. kommentoinut Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla ja Akavan verkkolehti Akavalaisessa haastattelustaan syntyneitä väärinkäsityksiä.

– Olen todella pahoillani, että haastatteluni (HS 25.1.) antaa mahdollisuuden väärään tulkintaan, Fjäder kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Fjäderin mukaan työelämä Suomessa on muuttunut koulutusta vaativaksi asiantuntijatyöksi ja tämä muutos jatkuu, kuten Etlakin vastikään raportoi. Siten tuloerot eli palkkaerot yhdessä maailman pienimpien tuloerojen maista kasvavat väistämättä.

– Tällä hetkellä koulutusta ja osaamista ei arvosteta Suomessa tarpeeksi. Palkat ovat useissa ammattikorkea- tai yliopistokoulutusta vaativissa tehtävissä liian matalia.

Fjäderin mukaan tällä hetkellä veronalennukset eivät ole mahdollisia, mutta työn verotusta ei pidä ainakaan enää kiristää.

– Jos keskituloisten verotusta laskettaisiin pitkällä aikavälillä, heillä olisi nykyistä enemmän varaa ostaa hyvälaatuisia palveluita, jotka työllistävät ja joista maksetaan veroja. Näin saataisiin rahoitusta julkisen sektorin palveluiden laatuun ja tasoon.

– Progressiivinen verotus on huolehtinut siitä, että matalapalkkaisten ja keskituloisten työläisten nettopalkkojen erot ovat pienet. Jos opettaja saa 20 euron palkankorotuksen, verotuksen kiristys lohkaisee korotuksesta heti 10 euroa. Voinee siis rehellisesti sanoa, että verotus ei kannusta monivuotiseen koulutukseen, jatkuvaan osaamisensa kehittämiseen tai vastuulliseen ja kuormittavaan työhön, Fjäder kirjoittaa Akavalaisessa.

Hyvinvointivaltio ei saa rapautua

Fjäder sanoo, että hänen tehtävänään on edistää sekä julkisella että yksityisellä sektorilla työskentelevien akavalaisten palkansaajien arvostusta ja parantaa heidän ostovoimaansa.

– En ole vaatinut palkkojen alentamista, enkä aio sitä tehdä vastedeskään. Olen puheenjohtajakaudellani järjestelmällisesti kritisoinut pörssiyritysten johtajien ylisuuria palkkioita ja pysyn yhä tällä kannalla.

– Poliitikkojen, työnantajien ja ay-liikkeen on syytä pitää huoli siitä, että työnteko on aina kannattavaa, tuloerot eivät repeä liian kauaksi toisistaan ja ettei hyvinvointivaltio sitä kautta rapaudu.