87 työhakemusta – sitten tärppäsi!
Jukka Wallinheimolla oli takana parikymmentä vuotta työuraa asiantuntijatehtävissä, kun maailma muutama vuosi sitten muuttui. Työpaikka alkoi näyttää epävarmalta, ja edessä oli uuden työn etsiminen.
DI, EMBA Jukka Wallinheimo, 51, oli yksi niistä monista korkeasti koulutetuista osaajista, jotka kertoivat työllistymistarinansa toukokuisena torstai-iltana Insinöörit-Ekonomit-toimitalon koulutustilassa Pasilassa. Silloin juhlistettiin ylempiä toimihenkilöitä edustavaien liittojen käynnistämien, jäsenten omaehtoista työllistymistä tukevien hankkeiden Työnhakuveturin ja Työnhakuboosterin tuloksia.
Jukka Wallinheimo ehti työskennellä Nokian palveluksessa noin 15 vuotta tutkijana ja tutkimusryhmän vetäjänä, sen jälkeen runsaat 5 vuotta RFIDLab Finlandin toiminnanjohtajana.
Vuoden 2013 lopussa Wallinheimo näki, että RFIDLab Finlandin suurimmat omistajajäsenet olivat muuttamassa strategiaansa. Hän alkoi valmistautua uuden työn hakemiseen – ja hakikin neljää paikkaa jo saman vuoden nimiin ja pääsi kerran haastatteluun. Seuraavan vuoden mittaan hän haki 27 paikkaa ja pääsi kerran haastatteluun, jopa viidennelle kierroksille, mutta jäi lopulta kakkokseksi.
Syksyllä 2014 alkoivat työpaikalla yt:t, ja tammikuussa 2015 tapahtui se, minkä hän oli osannut ennakoida: hänen työsuhteensa päättyi.
Vuoden aikana hän laati 44 hakemusta, pääsi taas pari kertaa jatkoon ja sai myös kaksi yhteydenottoa headhuntereilta. Mutta ei tulosta.
– Missään vaiheessa työttömänäkään aika ei käynyt pitkäksi, Wallinheimo kertoo.
Ahkeran työnhaun ohella tuli oma lapsuudenkoti remontoitua vuokra-asunnoksi. Kesämökkiäkin kohennettiin. Mutta jotain puuttui.
Boosteriryhmä virkisti ja aktivoi työnhakua
– Kun työnhaku osoittautui niinkin haasteelliseksi, lähdin syksyllä mukaan Työnhakuveturin boosteriryhmään. Parasta siinä oli, että olin tiiviisti mukana tavoitteellisessa projektiluonteisessa toiminnassa toisten korkeasti koulutettujen ihmisten kanssa, vertaisryhmässä. Minulle tämä oli hyvin virkistävä ja työnhakuani aktivoiva kokemus.
Tämän vuoden alussakin Wallinheimo ehti lähettää 12 hakemusta, kunnes…
– Sain taas kutsun haastatteluun. Haastattelussa kuulin, että olin hakemusten perusteella 10. sijalla. Haastattelun jälkeen olinkin yhtäkkiä ykkös- tai kakkosvaihtoehto. Ja sitten valinta osui kohdalle, osaamiseni oli kohdannut kysynnän.
Huhtikuussa Wallinheimo aloitti tuotekehityksessä elektroniikkasuunnittelijoiden tiimin vetäjänä KaVo Kerr Groupissa Tuusulassa.
KaVo Kerr Group ei ole kovin tunnettu Suomessa, vaikka se kuuluu maailman johtaviin hammashoidossa käytettävien kuvantamislaitteiden kehittäjiin ja valmistajiin. Aiemmin toimintaa Suomessa oli nimellä Palodex Group. KaVo Kerr Groupin Tuusulan yksikkö työllistää noin 400 ihmistä. KaVo Kerr Group on osa Danaher Corporationia, joka on listautunut New Yorkin pörssiin.
Älä edes mieti, vaan lähde mukaan!
Muita työnhakutilanteessa olevia Jukka Wallinheimo kannustaa hakemaan vertaistukea ja valmennusta samassa tilanteessa olevilta.
- Boosteriryhmään menemistä ei kannata edes miettiä, vaan kannattaa mennä! Ja jos on kovapäinen, eikä opi kerralla, niin voi ruveta seuraavalla kaudella vetämään vapaaehtoistyönä uutta pienryhmää, kuten itse tein. Viimeistään silloin joutuu sisäistämään asiat.
Wallinheimo kiteyttää myös ajatuksen, joka jokaisen lukemattomia hakemuksia kirjoittavan kannattaa pitää mielessä turhautumisen välttämiseksi:
– Vaikka paikkoja on avoinna paljon, niitä itselle sopivia ei sittenkään ole niin paljon. On jaksettava hakea, kunnes se oikea osuu kohdalle.
Entisten työnhakijoiden juhlailta
Juhlaan toukokuisena torstai-iltana oli aihetta, sillä viime vuonna liittojen yhteisissä työnhakua tukevissa ryhmissä mukana olleista 178 osaajasta yli 60 prosenttia on tähän mennessä joko löytänyt uuden työpaikan, ryhtynyt yrittäjäksi tai hakeutunut koulutukseen.
Viime vuonna boosteriryhmiä oli 18. Tänä vuonna on käynnistetty jo 16 ryhmää, eli mukana on 160 osaajaa. Elokuussa aloittaa uusia ryhmiä, joihin ehtii vielä hakea.
Illan aikana kuultiin monta tarinaa korkeasti koulutetuilta asiantuntijoilta, jotka olivat kokeneet taloustaantuman ja työelämän muutokset hyvin henkilökohtaisesti, enemmän tai vähemmän yllättävänä irtisanomisena.
Toisille työttömyys oli shokki, toiset näkivät sen mahdollisuutena johonkin uuteen ja kiinnostavampaan. Mutta niillekään, jotka olivat innoissaan uudesta alusta ja joiden usko nopeaan työllistymiseen oli vahva, uusi työpaikka ei pudonnutkaan syliin kuin kypsä omena.
– Jos on ollut samassa työpaikassa pitkään, ei ole tarvinnut miettiä, miten töitä nykyisin haetaan, miten laaditaan fiksu CV, jolla voi erottua satojenkin hakijoiden joukosta, ja miten oma osaaminen sanoitetaan, kertoi yksi hiljattain työllistyneistä.
Tämän puutteen oivaltamisen jälkeen Työnhakuveturin järjestämät asiantuntijaluennot ja boosteriryhmän tuki tuntuivat todella hyödyllisiltä!
Uudenmaan alueella toimiva Työnhakuveturi tarjoaa työttömille ja työttömyysuhan alaisille jäsenille asiantuntijaluentoja ja pientyhmätoimintaa työnhaun tueksi. Se on kahdeksan ylempiä toimihenkilöitä edustavan liiton yhteinen hanke, joka on perustettu jo 1990-luvun alkupuolella, silloin nimellä Omaehtoisen työllistymisen tuki OTTY ry. | Työnhakuveturin pienryhmätoiminta on nimetty Työnhakuboosteriksi. Noin kymmenen osallistujan ryhmissä voi parantaa työnhakutaitoja, saada lisäpontta työnhakuun, kirkastaa oman osaamisen keihäänkärjet ja uratoiveet sekä antaa ja saada vertaistukea. Ryhmiin voivat osallistua kaikki alueen korkeasti koulutetut työttömät, jotka ovat TE-toimistossa työttöminä työnhakijoina. |