Liikeideat hyötykäyttöön

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin yrittäjyysvaliokuntaa toista vuotta luotsaava Virpi Paavola on tyytyväinen siihen, että työelämässä tapahtunut muutos on nostanut yrittäjien asiat ja huolet ammattijärjestöjen agendalle.

– TEKissä yrittäjyys nähdään palkkatyön rinnalla varteenotettavana uravaihtoehtona, ja yrittäjyyden ilosanomaa levitetään muun muassa erilaisten tapahtumien avulla. Suomen Ekonomien kanssa järjestetään vuosittain Ilo irti yrittäjyydestä -tapahtuma ja Teknologiayrittäjyyspäivät. Tekkiläiset yrittäjät voivat liittyä myös Yrittäjäklubiin, joka tarjoaa verkostoitumismahdollisuuksia niin klubi-illoissa kuin somessakin. Lisäksi yrittäjäjäsenten saatavilla on lakimiehen antamaa yrittäjäneuvontaa sekä Suomen Yrittäjien palvelupaketti tekkiläisille edullisella jäsenhinnalla, Virpi Paavola listaa.
 
Yrittäjäksi ryhtymisen haaste on monen mielestä edelleen suuri – jopa liian suuri. Peikkona on pelko työttömyysturvan menetyksestä siirryttäessä palkkatyöntekijästä yrittäjäksi.
 
– TEKissä ja yrittäjyysvaliokunnassa olemme pyrkineet lanseeraamaan ajatusta työtulonsaajasta. Tällöin esimerkiksi sosiaaliturvaan ei vaikuttaisi se, onko ihmisen tulonlähteenä palkkatyö vai yrittäjätulo. Viestiä on viety päättäjille.
 
Paavola toteaa, että taustana työtulonsaaja-käsitteelle on se, että yrittäjyyden olemus on viime vuosina muuttunut: yrittäjyys kulkee yhä useammin palkkatyön rinnalla, tai sitten rooleja vaihdetaan aika ajoin palkansaajasta yrittäjäksi ja taas takaisin toisen palvelukseen.
 
Paavola muistuttaa päättäjiä myös aloittavan yrittäjän tukitarpeista.
 
– Lupaaville liiketoimintaideoille pitäisi tarvittaessa antaa taloudellista tukea nykyistä ennakkoluulottomammin ja turhaa byrokratiaa välttäen.
 
Paavola painottaa, että Suomen kansantaloudelle yrittäjyys merkitsee kasvua ja työllisyyttä sekä vienti- ja verotuloja.
 
Bisnespiireissä liikkuneena Paavola sanoo tunnistavansa yrittäjäluonteissa keskimääräistä enemmän intoa ja innovatiivisuutta. Monilla on suorastaan palava halu tehdä jotain omaa.
 
Hän kannustaakin panemaan töpinäksi, jos tekniikan akateeminen havaitsee itsessään yrittäjähenkeä. Hyvät liiketoimintaideat kannattaa jalostaa ja hyödyntää statuksesta riippumatta.
 
– Jos haluat perustaa yrityksen, voit myös laittaa paperit pöytälaatikkoon hautumaan sopivaa hetkeä odottamaan. Jalosta liikeideaasi, laajenna verkostojasi sekä hanki tarvittavia lisätietoja. Kun aika on kypsä, saat firmasi nopeammin pyörähtämään käyntiin.
 
Paavola on itse esimerkki palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistäneestä tekkiläisestä. Cramolle tekemänsä palkkatyön ohella hän pyörittää toiminimellä liikkeenjohdon konsultointia tarjoavaa QF Quality Finlandia.  
 
 
2011–
Valtuuston varajäsen.
 
2012-14
Koulutusvalio­kunnan jäsen.
 
2012-17
Kunnialautakunnan jäsen.
 
2015-17
Yrittäjyysvalio­­kunnan puheenjohtaja.
 
2016-
TEKin Yrittäjäklubin ja Akateemiset yrittäjät AKYn hallituksen jäsen.