Otimme vertailuun kahdeksan matkakaiutinta. Niiden ominaisuuksissa on eroja enemmän kuin hinnoissa.
Reissua, ulkoilua tai illanviettoa kavereiden kanssa tai perheen kesken on helppo piristää musiikilla. Helppo keino saada musiikki soimaan on kannettava bluetooth-kaiutin. Valitsimme vertailuun joukon alle 200 euroa maksavia matkakaiuttimia, ja nappasimme verrokiksi 50 euron pikkukaiuttimen.
Bluetoothilla toimivia matkakaiuttimia on monen näköisiä ja kokoisia, ja 200 euron hintaluokassa valinnanvaraa on oikein hyvin. Vertailun kaiuttimet ovat vielä myös kannettavia eivätkä raahattavia. Lisää euroja pulittamalla saa kyllä parempaa tai ainakin äänekkäämpää soitantaa, mutta silloin alkaa yleensä kajarin kokokin kasvaa sellaisiin mittoihin, ettei sitää enää tee mieli napata piknik-koriin.
Vertailun edullisin iso malli on Ultimate Earsin eli UE:n Boom 4, joka maksaa 150 euroa. Hieman sitä kalliimpi on viime vuonna julkaistu Beats Pill, seuraaja kymmenkunta vuotta sitten julkaistuille alkuperäiselle Pill-kaiuttimelle ja sitä seuranneelle Pill+-mallille. Uusi Pill maksaa 170 euroa. Kympin sitä kalliimpia ovat Bose Soundlink Flex II ja Harman Kardon Luna. 200 euroon asettuvat JBL Charge 6, Sonos Roam 2 ja Sony Ult Field 3.
Nimeämislogiikoissa on eroa. Useimmilla merkeillä numero nimen perässä kertoo, monesko sukupolvi kyseisestä mallista on kyseessä. Sonylla kolmonen kertoo, mihin kokoluokkaan kaiutin asettuu Ult Field-kaiuttimien mallistossa.
Jos taulukko ei näy, avaa se tästä.
Monikäyttöisyys ilahduttaa
Yhteistä kaikille testatuille kaiuttimille on mahdollisuus toistaa ääntä bluetooth-yhteydellä. Monia erojakin löytyy. Esimerkiksi Beats Pill ja JBL Charge 6 ovat usb:llä yhdistettävissä vaikkapa tietokoneeseen langallista toistoa varten. Beatsiä, Bosea ja Sonya voi halutessaan käyttää kaiutinpuhelimena. Näin voi vaikka kotona takapihalla etätöitä tehdessä kuunnella musiikkia ja myös vastata saapuviin puheluihin kaiuttimen kautta.
Kolmelle vertailun kaiuttimista luvataan peräti 24 tunnin akkukesto. Näitä kolmea kaiutinmallia yhdistää myös mahdollisuus ottaa akusta virtaa esimerkiksi puhelimen lataamiseen. Puhelimen lataustarpeista riippuen voi kaiuttimen käyttöaika virtaa lainatessa pudota jopa alle puoleen, mutta jäljelle jää silti kuunteluaikaa vielä yhden työpäivän tai pitkän kesäillan verran.
Joukon periaatteessa älykkäin on Sonoksen toisen sukupolven irtokaiutin Roam 2. Siinä on bluetoothin lisäksi myös wifi-yhteys, ja sen voi yhdistää joko Sonoksen monihuonejärjestelmään tai Applen airplay 2:een, jolla myös onnistuu usean kaiuttimen samanaikainen käyttö lähiverkossa. Sonos on kuitenkin vain periaatteessa älykkäin, sillä käytännössä sen sovellus ja ohjelmisto ovat huomattavan bugisia, ja monenlaisia vikoja ja toimimattomuuksia ilmeni niin käyttöönoton yhteydessä kuin käytön aikana.
Yhdessä ja erikseen
Bilekaiuttimille tyypillistä on mahdollisuus käyttää useita kaiuttimia samaan aikaan. Kaikki vertailun kaiuttimet toimivat yhteiskäytössä tavalla tai toisella. Yksinkertaisin on Harman Kardon Luna, jonka voi kaiuttimen painikkeiden avulla yhdistää toiseen samanlaiseen stereokuuntelua varten. Myös Beats Pill saadaan stereotilaan oikeanlaisella näppäinyhdistelmällä. Suurin osa kaiuttimista täytyy laittaa stereotilaan puhelinsovelluksen kautta.
Stereotoisto tarkoittaa kahden kaiuttimen yhteispeliä niin, että toinen soittaa vasenta ja toinen oikeaa kanavaa. Oma lukunsa on asettaa kaksi tai useampia kaiuttimia soittamaan samaa musiikkia, jolloin saadaan isokin tila täyttymään musiikilla.
Beats Pill ja Bose tukevat kahden kaiuttimen yhteissoittoa, joka saadaan käyttöön kaiuttimien omilla näppäimillä. Sonos voidaan yhdistää muihin Sonos-kaiuttimiin Sonos-järjestelmän kautta tai sitä voidaan soittaa Applen laitteilla yhdessä muiden airplay 2 -kaiuttimien kanssa. Sonyn ja UE:n sovellusten avulla voidaan yhdistää valtava määrä valmistajien omia kaiuttimia soimaan yhdessä. Sonylla suurin määrä on 100 kaiutinta ja UE:lla peräti 150.
Myös JBL:llä on aiemmin ollut kahtakin erilaista yhteissoittojärjestelmää käytössään. Uusimman sukupolven kaiuttimissa JBL on kuitenkin luopunut omista järjestelmistään ja kallistunut tuoreiden bluetooth-standardien mahdollistamaan auracastiin.
Vedeltä, pölyltä ja kolhuilta suojassa
Reissussa rähjääntyy, ja siksi reissukaiuttimenkin täytyy kestää kovempaa käsittelyä kuin olohuoneen hifilaitteiden. Useimmat vertailun kaiuttimista on suunniteltu kestämään kolhuja ja kohtuullisia pudotuksia. Erityisen järeästi muotoiltuja ovat JBL:t ja Sony, mutta myös Bose ja UE kehuvat kaiuttimiensa olevan kolhuja kestäviä. Tätä ei erikseen testattu, mutta on ilahduttavaa tietää, että valmistaja on kolhiintumismahdollisuudet ottanut suunnittelussa huomioon.
Lisäksi tärkeää on, että kaiuttimet kestävät vettä ja pölyä vikaantumatta. Yhtä lukuun ottamatta kaikille kaiuttimille ilmoitetaan ip67-luokitus, mikä tarkoittaa täyttä pölytiiviyttä ja nopean vesipulahduksen sietämistä. JBL Charge 6 on ip68-luokiteltu, ja valmistajan mukaan se selviääkin peräti puolen tunnin ajan jopa 1,5 metrin syvyydessä.
Pulahduksen kestäminen ei vielä kuitenkaan tee autuaaksi, jos kaiutin pääsee uppoamaan syvälle veteen. Muutamissa tapauksissa valmistajat mainitsevat kaiuttimiensa kelluvan veteen joutuessaan, mutta asia päätettiin varmistaa uittamalla kaikki kaiuttimet täydessä vesiämpärissä. Vain Beats ja Sonos painuivat ämpärin pohjalle, muiden jäädessä pinnalle kellumaan.
Vaikka kaiuttimet on suunniteltu pöly- ja vesitiiviiksi, kannattaa niiden kanssa pitää järki päässä. Vain Sonyssa ja UE:ssä on suoja estämässä vettä ja hiekkaa tai muuta likaa kulkeutumasta usb-liitäntään. Liitännän sisään päässyt hiekka tai suolavesi voi aiheuttaa liitännälle tuhoja ja eikä turvallinen latauskaan onnistu, jos liittimen sisällä on vettä. Siksi liitäntöjen sisälle on hyvä kurkkia säännöllisesti ja niiden kuivuus ja puhtaus kannattaa tarkistaa ennen lataamista. Merenrannalla vietetyn päivän jälkeen on myös hyvä idea huuhtoa suolajäämät pois vaikkapa vesijohtovedellä.
Hyvää ääntä ja vaihtelevia ominaisuuksia
Vertailussa kärkeen nousee akkukestoiltaan paras kolmikko. Kaikille kolmelle eniten pisteitä saaneelle ilmoitetaan vähintään yhden vuorokauden akkukesto. Sony ja Beats ansaitsevat lisäkehuja mahdollisuudesta kaiutinpuheluihin, JBL:ltä kehumme helppokäyttöisestä auracast-toiminnosta.
Erinomaisen miellyttävä äänenlaatu on myös neljänneksi jääneessä Bosessa, joka sekin toimii tarvittaessa kaiutinpuhelimena. Viidennelle sijalle jäävä UE on jossain määrin pettymys äänenlaadultaan, sillä äänestä uupuu basso. Puutetta ei saa korjattua edes sovelluksessa säätämällä, eikä myöskään käytettävyys ole niin hyvä kuin se voisi olla. Harman Kardon miellyttää äänellään ja tyylikkäällä ulkoasullaan, mutta kärsii tässä vertailujoukossa vaatimattomasta akkukestosta sekä puuttuvasta sovelluksesta.
Verrokiksi mukaan otettu pieni JBL ei pärjää akkukestollaan tai äänenlaadullaan tässä joukossa, mutta koko ja hinta huomioon ottaen se on varsinainen yllättäjä: se ansaitsee ehdottomasti ostosuosituksen, jos kiikarissa on mahdollisimman pieni matkakaiutin.
Sonoksen kaiutin oli idealtaan kiva, mutta purkkimainen ääni yhdistettynä huonosti toimivaan ohjelmistoon on melkoinen hutilyönti, varsinkin 200 euron hintalapulla. Sonos on selvä pettymys.
Tiimipelaaja jaksaa pitkään
Tanakasti soiva JBL jaksaa huiman pitkään ja voi jopa antaa lisävirtaa puhelimelle reissun päällä ollessa. Ääntä riittää isommankin tilan täyttämiseen ja basso soi tukevasti. Bluetoothin lisäksi kaiuttimen voi yhdistää usb:llä vaikka tietokoneen kaiuttimeksi.
Muutenkin pitkää akkukestoa voi pitkittää vielä muutamalla tunnilla ottamalla käyttöön playtime boost -tilan, mutta se nitistää äänestä bassot. Puhutaan siis hätävarasta terassibileiden viimeisille hetkille.
Uusimman sukupolven Charge-mallin onnistuneita uudistuksia ovat auracast-ominaisuus sekä uusi pikakiinnitteinen kantokahva. Auracastilla voi yhdistää teoriassa rajattoman määrän laitteita soimaan yhdessä, eikä se ole riippuvainen valmistajan omista kikkailuista. Tämä onnistuu joko auracastia käyttävällä äänilähteellä tai tekemällä yhdestä kaiuttimesta lähettimen ja muista vastaanottimia. Kaksi Chargea voi myös laittaa soimaan stereotilassa puhelinsovelluksen avulla.
Kiitosta JBL ansaitsee lisäksi muita paremmasta vesitiiviydestä, sillä Charge 6:n luvataan kestävän puolen tunnin mittaisen upotuksen jopa 1,5 metrin syvyyteen.
Käytännössä ainoa moite JBL:ssä on, ettei siinä ole mikrofoneja, joiden avulla sitä voisi käyttää kaiutinpuhelimena.
Ulkoilmatoimistolle ja kesäillan juhliin
Sony on joukon järein, mutta samalla parhaiten soiva. Isohko koko ja kulmikas muotoilu eivät tee siitä kaikkein kuljetusystävällisintä, mutta säädettävän, pikakiinnitteisen hihnan avulla sen saa helposti olkapäältä roikkumaan. Ulkoilmakäytössä hyvä lisä on usb-liitäntää suojaava luukku.
Valmistaja hehkuttaa Ult Power Sound -sarjan tuotteiden voimakasta ja bassorikasta sointia. Kaiuttimen päällä onkin erillinen Ult-painike, joka tuo ääneen lisää ”voimaa”. Kovempaa kuunnellessa voi basson kumina nousta jo turhankin hallitsevaksi, mutta toisaalta hiljaa kuunnellessa Ult-painike korvaa mukavasti vanhan ajan mankoista löytyneen loudness-painikkeen, jolla saa paikattua heikoiksi jääviä korkeita ja matalia taajuuksia. Tarkempaa soittoa kaipaava puolestaan voi säätää ääntä sovelluksessa 7-alueisella taajuuskorjaimella.
Kaiutinpuhelut mahdollistavan mikrofoninsa ansiosta Sony toimii myös etätöissä takapihalla, ja pitkän akkukeston ansiosta musiikin kuuntelua voi huoleti jatkaa työpäivän päätyttyä. Sonystakin voi tarvittaessa ottaa varavirtaa puhelimelle usb-liitännän kautta.
Sovelluksella voi asettaa kaksi Ult Field 3:a stereotilaan tai yhdistää jopa 100 Sonyn Party Connect -ominaisuuden sisältävää kaiutinta soimaan yhdessä.
Sympaattinen yllättäjä
Kulttisuosiota aikoinaan nauttineiden Pill-kaiuttimien nykypäivän seuraaja yllätti monin tavoin iloisesti, ja eri tavalla pisteytyksiä painottaen se olisi voinut viedä vertailun voiton. Kohtuukokoinen kaiutin soi pippurisesti ja miellyttävällä äänellä. Lisäksi se näyttää sympaattiselta. Siinä on pitkä akkukesto ja mahdollisuus ladata ulkoisia laitteita. Sen voi kytkeä langalliseksi kaiuttimeksi ja jopa nauttia häviöttömistä musiikkiformaateista.
Käyttöönotto tapahtuu helposti niin Android- kuin iOS-laitteilla, ja kaiutin voidaan sitoa Apple ID- tai Google-tunnuksiin niin, että myös laitteelta toiselle vaihto käy nopeasti. Lisäksi kaiutin tukee Applen ja Googlen verkkoja kadonneiden laitteiden löytämiseksi.
Beats on varustettu kaiutinpuhelinominaisuuksilla, ja se on helppo napata matkalle mukaan kantoremminsä ansiosta. Kaksi Pill-kaiutinta voidaan asettaa soimaan joko yhdessä samaa sisältöä tai stereona.
Android-laitteille on erillinen sovellus, ja Iphonella perussäädöt hoituvat puhelimen bluetooth-valikon kautta. Säädettävää taajuuskorjainta ei ole, eli äänenlaatua ei itse pääse säätämään. Vesitiivis Beats on toinen vertailun kahdesta kaiuttimesta, joka kellutuskokeessa painui pinnan alle.
Tyylikäs ja toimiva
Bose näyttää luonnossa paremmalta kuin kuvissa. Tyylikkään yksinkertainen muotoiltu kuperine etuosineen tuo mieleen pehmeän koristetyynyn. Kaiuttimen saa aseteltua joko selälleen tai pystyyn. Kantolenkkiin on helppo tarttua, ja siitä on helppo asettaa kaiutin roikkumaan vaikka repun hihnoihin.
Ääni on mahdollisesti jopa vertailun hienostunein ja tasapainoisin. Silti musiikkiin saa tarvittaessa myös tanakkaa bassoa ja bilefiilistä. Muotoilunsa ja kokonsa puolesta Bose kuuluu vertailun helpoiten mukaan pakattaviin kaiuttimiin. Kun se vielä on varustettu kaiutinpuhelumahdollisuuksilla, on kyseessä todella laadukas ja hyvin toimiva matkakaiutin moneen käyttöön.
Ominaisuuksia ja sointia voi säätää puhelinsovelluksella. Kaksi keskenään samanlaista kaiutinta voidaan asettaa stereotilaan tai soittamaan samaa sisältöä. Kaiuttimessa on myös pikavalintapainike, johon voi sovelluksesta valita haluamansa toiminnon. Vaihtoehtoina on puhelimen ääniavustajan käyttö, kahden kaiuttimen yhdistäminen tai pikatoisto valitusta palvelusta kuten Spotifysta.
Akkukestoltaan Bose jää kauas vertailun kärkikolmikosta. 12 tunnin akkukestoa ei kuitenkaan voi pitää millään tavalla huonona.
Hyvä laite heppoisella äänellä
Ultimate Ears Boom 4 on yksinkertaisesti muotoiltu kaiutin, joka on helppo napata käteen tai pakata laukkuun. Sen kangaslenkki tosin on niin lyhyt ja jäykkä, että se toimii enemmän koristeena kuin ripustusapuna.
Boom 4:n sovelluksessa on mukavia ominaisuuksia. Kaiuttimen voi esimerkiksi asettaa käynnistymään etänä sovelluksella. Valmius kuluttaa hieman virtaa, mutta on mukava lisä, jos kaiutinta käyttää ahkerasti. Sovelluksella voi myös yhdistää kaksi kaiutinta stereotilaan tai jopa 150 kaiutinta soittamaan musiikkia yhdessä. Megafonitoiminnolla kaiutin toistaa sovelluksen kautta puhelimelle puhutun puheen.
Sovelluksessa voi lisäksi määrittää suosikkisoittolistoja, joita kaiutin toistaa suoraan päädyssä olevaa nappia painamalla. Iphonella kokeillessa vaihtoehtoina olivat Amazon Music ja Apple Music, Androidilla Amazon Music ja Spotify.
Boom 4 olisi mainio matkakaiutin, jos sen ääni vastaisi sen nimeä. Bum-bum-bassoja ei kuitenkaan irtoa, vaan ääni tuntuu useimpiin muihin vertailun kaiuttimiin verrattuna hieman ohuelta ja ponnettomalta. Menevää jumputusta kaipaavalle Boom 4 ei sovellu.
Hieno kodin ja terassin kaiutin
Harman Kardon Luna on joukosta eleganteimmin muotoiltu, varsinaisiin bilekaiuttimiin verrattuna sitä voi kuvailla jopa kauniiksi. Se istuu rauhalliseen kodin sisustukseen helpommin kuin rajun näköiset bilekaiuttimet.
Lunan vahvuudet ovat muualla kuin reissukäytössä. Myös Luna on pöly- ja vesitiivis ja kelluu vedessä. Pinta-materiaalit saattavat kuitenkin olla herkempiä kolhuille ja naarmuille kuin joidenkin muiden kaiuttimien tukevammat materiaalit. Lunassa ei myöskään ole minkäänlaista kantohihnaa tai -lenkkiä.
Luna on silti ominaisuuksiltaan hyvä bluetooth-kaiutin, joka soi varsin miellyttävästi ja bassoakin on mukavasti, vaikkei kaiutin erityisen suuri olekaan. Ääni on hyvin erotteleva ja tasapainoisempi kuin esimerkiksi Beat Pill -kaiuttimessa.
Lunassa ei ole varsinaisia yhteissoittomahdollisuuksia muiden kaiuttimien kanssa, mutta kaksi Lunaa on mahdollista asettaa soimaan stereotilassa. Joukon ainoana kaiuttimena Lunalle ei ole lainkaan mobiilisovellusta, eikä näin ollen esimerkiksi säädettävää taajuuskorjainta. 12 tunnin akkukesto on sinänsä hyvä, mutta jää vertailussa kauas kärjestä.
Älykkyydessään kömpelö
Roam 2 on Sonoksen akulla varustettu pikkukaiutin. Siinä on wlan-yhteys ja tuki Sonoksen omalle monikaiutinjärjestelmälle sekä Applen airplay 2 -monikaiutinjärjestelmälle. Lisäksi sitä voi käyttää ilman wlania tai älyominaisuuksia ihan vain kannettavana bluetooth-kaiuttimena.
Pelkäksi bluetooth-kaiuttimeksi 200 euron Roam 2 on ylihintainen. Ääni on aavistuksen purkkimainen ja puhditon useimpiin muihin vertailun kaiuttimiin verrattuna. Parempaa ääntä ja käytettävyyttä saa esimerkiksi 30 euroa edullisemmalla Beats-kaiuttimella.
Jos Roam 2:n hankkii älyominaisuuksien vuoksi, kannattaa käyttöönottoon varata aikaa ja pitkää pinnaa. Kaiutin piti käyttöönoton yhteydessä toistuvasti palauttaa tehdasasetuksiin ja aloittaa prosessi alusta ennen kuin se saatiin yhdistettyä Sonos-sovellukseen. Myös käytön aikana ilmeni toistuvasti ongelmia ja bugeja. Vastaavia ongelmia on kohdattu myös aiemmin Mikrobitissä testatuissa Sonos-laitteissa, eli ongelma piilee Sonoksen ohjelmistoissa.
Vannoutunut Sonos-käyttäjä voi järjestelmäänsä laajentaa akkukäyttöisellä Roam 2:lla. Bluetooth-kaiutinta tai edes airplay 2 -kaiutinta haikailevan kannattaa valita jokin muu merkki.
Ponteva pikkukaiutin
Verrokiksi vertailuun otettiin pieni JBL Go 4, joka yllätti positiivisesti, vaikka pieni koko rajoittaa akkukestoa ja bassotoistoa. Pieni kaiutin ei yksinkertaisesti kykene liikuttamaan ilmaa siinä määrin kuin oikeasti tanakka basso vaatisi.
Go 4 on kuitenkin melkoinen taidonnäyte, sillä hyvin pieneksi matkakaiuttimeksi se tuottaa miellyttävää ja tuhdin kuuloista ääntä. Se ei missään nimessä päihitä esimerkiksi isoveljeään Charge 6:a, eikä äänenvoimakkuus riitä kattamaan isoa ulkotilaa. Helposti mukaan napattavaksi matkakaiuttimeksi se on miellyttävä, ja sen ääni riittää hyvin piristämään vaikkapa telttaretkeä.
Akkukestoksi kerrotaan seitsemän tuntia, mutta virran käydessä vähiin voi soittoa jatkaa vielä pari tuntia playtime boost -ominaisuudella, bassojen kustannuksella tosin.
Go 4 tukee samoja yhteissoittomahdollisuuksia kuin Charge 6, eli kaksi Go 4 -kaiutinta voi sovelluksen avulla laittaa soimaan stereona tai vaihtoehtoisesti monia kaiuttimia voi laittaa soimaan keskenään yhdessä auracastin avulla. Auracast ei ole riippuvainen valmistajien omista standardeista tai kaiuttimien keskinäisistä yhtenevyyksistä, ja niinpä esimerkiksi juuri Go 4 ja Charge 6 toimivat yhdessä hyvin helposti.
Jos taulukko ei näy, avaa se tästä.
Lue lisää: