Teollisuushallin lattialla lepää ”omakotitalon hinnan” edestä terästä ja sähkötekniikkaa. Skanveir Oy:n valmistama, 45 magneetilla varustettu nostin odottelee kuljetusta asiakkaalle Saksaan.
"Käyttämämme teknologia on ainutlaatuista, magneetin suunnittelu ja laskeminen uniikkia high techiä. Jotkut kysyvät, että teemmekö kaiken itse. Vastaan, että kyllä, alusta alkaen", hehkuttaa nostotekniikkaa valmistavan yhtiön toimitusjohtaja Mika Seppänen.
Lopputuloksena syntyy laitteita, jotka operoivat suurten numeroiden maailmassa.
"Viime vuonna valmistimme nostimen, joka kykenee nostamaan 80 000 kiloa. Se tarkoittaa siis kahden rekka-auton painoa kuormineen", Seppänen havainnollistaa.
Ajoneuvoja Skanveirin nostintekniikalla ei kuitenkaan lähtökohtaisesti siirrellä. Hollolalaisyhtiön asiakkaat ovat nosturivalmistajia, terästehtaita, terästukkureita, telakoita ja alihankintapajoja.
Magneettinostimilla voidaan siirtää teräslevyjä tai -profiileja yksittäin tai useita kerrallaan. Otteen on pidettävä häiriötilanteissakin.
"Vaatimus on, että sähkökatkon sattuessa kuorman on pysyttävä kiinni laitteessa ainakin kymmenen minuutin ajan."
Yksittäisten levyjen siirtoon Skanveir valmistaa kombinostimia sekä alipainetarraimia.
"Tuotteiden nostoskaala on laaja, aina muutaman sadan kilon painosta 80 tonniin."
Nykypäivän teollisuusyrityksen tapaan myös Skanveir on rakentanut tuotteidensa oheen huolto- ja varaosaliiketoimintaa. Ne tuovat tasapainoa, jos myynti hiljenee.
"Myymme ensisijaisesti tehokkuutta, mutta kaupan päälle asiakas saa myös turvallisuutta."
Katseet Keski-Eurooppaan
Skanveirin suunnitelmissa on kasvattaa liikevaihto nykyisestä noin kahden miljoonan euron tasosta lähelle kymmentä miljoonaa euroa. Kotimaan markkinasta sitä ei Seppäsen mukaan löydy, joten katseet on käännetty ulkomaille.
Vientiä on muun muassa muihin Pohjoismaihin ja Puolaan, mutta Keski-Euroopan ”helposti kymmenkertainen markkina Suomeen verrattuna” vetää puoleensa.
Seppänen sanoo kuitenkin suoraan, että kansainvälistymisen polku on ollut kivinen.
"Olemme saaneet pieniä paloja. Tuntuu siltä, että saksalainen haluaa ostaa vain saksalaiselta."
"Emme silti ole luovuttaneet. Olemme terävöittäneet hallitustyöskentelyä ja keskittyneet tuotannon pullonkauloihin, esimerkiksi suunnitteluun", Seppänen toteaa.
”Vaatii vatsahappoja”
Teollisuuden hiipuva suhdanne näkyy täälläkin.
"Tilausten kannalta lähitulevaisuus näyttää synkältä, mutta tarjouspyyntöjen valossa kohtuulliselta. Emme panikoi, siedämme kurjuuttakin, mutta yrittäjältä tämä vaatii vatsahappoja."
Seppänen aloitti omistajanvaihdoksen kautta hollolalaisyhtiön johdossa vuonna 2018. Skanveirin juuret ovat vuodessa 1979, jolloin Helge Laaksonen perusti yrityksen.
"Olin aiemmin päättänyt, ettei yrittäjyys ole minun juttuni, mutta ilmeisesti joku hulluus iski takaraivoon", Seppänen naurahtaa.
Työskenneltyään kotimaisen vientiteollisuuden kärkiyrityksissä Seppänen päätyi omistajaksi ilmansuodattimia valmistavaan yhtiöön.
"Se oli yrittäjyyden korkeakoulu. Kun tarpeeksi yritti, niin nenä pysyi pinnalla."
"Kun kuulin Skanveirin olevan myynnissä, kiinnostuin välittömästi", Seppänen muistelee.