Palkkaneuvottelut, toimisto

Lön

Vi samlar årligen in uppgifter om löner för diplomingenjörer och andra TEK-medlemmar. Kontrollera din lönenivå eller förbered dig på löneförhandlingar med våra tips!

TEK har de bästa kunskaperna om diplomingenjörers, arkitekters och andra TEK-medlemmars löner. Löneuppgifterna är till nytta till exempel när du byter jobb, övergår till nya uppgifter eller annars vill kontrollera din lönenivå. 

Du vet väl att du kan använda våra e-tjänster, såsom Löneräknaren och lönestatistiken, genast efter att ditt medlemskap godkänts? Den personliga lönerådgivningen står till ditt förfogande när du har betalat åtminstone det första beloppet av medlemsavgiften.

image with text

Löneräknare

I Löneräknaren kan du granska hur olika bakgrundsfaktorer (t.ex. befattningsställning, bransch, arbetsgivarens storlek och år av arbetserfarenhet) tillsammans påverkar lönen. Löneräknaren är ett verktyg som ritar lönekurvor utifrån de variabler du valt.

Gå till Löneräknaren

image with text

Personlig lönerådgivning

TEKs experter ger medlemmarna personlig lönerådgivning. Du kan kontakta lönerådgivningen till exempel när:

  • du funderar på ett lämpligt löneanspråk för ett jobb du söker
  • du vill kontrollera din aktuella lönenivå 
  • du behöver tips för en löneförhandling. 

Du kan kontakta vår lönerådgivning via OmaTEK:s kommunikationskanal eller per telefon på (09) 229 121. 

I juridiska frågor som gäller lön (t.ex. semesterpenning, lön för semestertid, lönebetalning när anställningsförhållandet upphör eller övertidsersättningar) kan du kontakta våra jurister.

Skicka ett meddelande

Lönestatistik

Lönestatistiken som TEK producerar baserar sig på en årlig arbetsmarknadsundersökning. I lönestatistiken hittar du information om löner till exempel enligt befattningsställning, sektor och utbildningsprogram. 

Läs mer på finska

Löneförhandlingar

Det är bra att förbereda sig på löneförhandlingar genom att fundera på ett löneanspråk och goda motiveringar till det. Läs tipsen av våra experter! 

Läs mer på finska

Lönerekommendationer

TEK ger lönerekommendationer för nyutexaminerade, praktikanter och diplomarbetare.

Läs mer på finska