Kemira, F-Secure, Robit.
Yhdysvaltain dollarin heikkeneminen iskee kipeästi moniin suomalaisiin pörssiyhtiöihin. Edellä mainitut ovat jo antaneet tulosvaroituksen siihen vedoten, eivätkä ne välttämättä jää ainoiksi.
OP:n arvion mukaan moni Helsingin pörssin yhtiö on altis dollarin heikentymiselle, ja sillä voi olla tietyille yhtiöille raskaitakin tulosvaikutuksia. Toisaalta muutama yhtiö voi jopa hyötyä siitä.
”Heikko dollari on lähtökohtaisesti huono juttu suomalaisfirmoille, vakka onhan siellä muutama hassu poikkeus”, sanoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.
Selkein mahdollinen hyötyjä on Finnair. Raaka-ainemarkkinoilla polttoaineet hinnoitellaan lähtökohtaisesti dollareissa, eli heikko dollari laskee Finnairin hankintakuluja. Lentopolttoaineet ovat yhtiön suurin yksittäinen kuluerä.
Mikäli euro vahvistuisi kymmenen prosenttia suhteessa dollariin, olisi positiivinen vaikutus Finnairin koko vuoden tulokseen OP:n arvion mukaan jopa 30 miljoonaa euroa, jos muut asiat pysyvät ennallaan.
”Pitää kuitenkin muistaa, että valuuttakurssit ovat vain yksi muuttuja muiden joukossa. Ei se Finnairinkaan toisen neljänneksen tulosta pelastanut”, Saari toteaa.
Paikallinen tuotanto USA:ssa ei pelasta
Polttoainevalmistaja Nesteelle heikko dollari on erityisen huono diili. Dollari on öljytuotemarkkinoiden ensisijainen laskutusvaluutta, minkä lisäksi Neste vie tuotteita Euroopasta Pohjois-Amerikkaan.
Heikko dollari on hankala yhtälö kaikille Yhdysvaltoihin suuntautuville suomalaisille vientiyhtiöille, koska se painaa tuottoja, mutta ei välttämättä kustannuksia.
Esimerkiksi Nesteen tapauksessa yhtiö hankkii raaka-aineita pääosin muilta markkinoilta, Kalifornian yhteisyrityksen paikallisia hankintoja lukuun ottamatta, mutta kiitettävä määrä tuotoista tulee Yhdysvalloista.
Saari korostaa, että tässäkin tapauksessa valuuttakurssit ovat vain osa tarinaa.
Nesteen kurssi on viime aikoina saanut nostetta positiivisesta uutisvirrasta. Samalla kuitenkin kasvaa riski siitä, että sijoittajat alkavat kotiuttaa voittoja pienemmästäkin pettymyksestä.
”Neste on yhä edullinen, mutta viimeaikainen kurssikehitys on ollut niin älyttömän hyvää, että ihan pohjilla ostaneet ovat tehneet parissa kuukaudessa jo aika rajut voitot”, Saari sanoo.
Nesteen lisäksi dollarin heikkous voi tehdä hallaa myös esimerkiksi vientikeskeisille metsäyhtiöille. OP:n arviossa vaikutukset kohdistuisivat kipeimmin Metsä Boardin tulokseen.
Paikallinen tuotanto Yhdysvalloissa ei myöskään tee immuuniksi valuuttaliikkeille. OP arvioi negatiivisia seurauksia muun muassa Outokummulle, lievemmin esimerkiksi Wärtsilälle.
”Jos yhtiöllä on paikallista tuotantoa Yhdysvalloissa, tuotot ja kustannukset ovat molemmat dollareissa. Mutta kun voittoja lähdetään kotiuttamaan, ne ovat sitten euroissa pienemmät”, Saari tiivistää.
Dollari voi painua entisestään
Saari uskoo, että dollari voi vielä heikentyä entisestään kun korkoero Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä alkaa pikkuhiljaa tasoittua.
Markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankki Fedin laskevan korkoja loppuvuodesta, vaikka epävarmuus tullipolitiikan ja veronkevennysten seurauksista onkin saanut keskuspankin peräänkuuluttamaan malttia.
Samanaikaisesti Euroopan keskuspankin koronlaskut alkavat olla takana.
”Uskon, että suurin valuuttaliike on takana, mutta korkoeron kaventumisen myötä dollari voi jatkaa heikentymistä”, Saari sanoo.
Heikko dollari on globaalisti huono asia käytännössä kaikille paitsi Yhdysvalloille itselleen. Epäsuorat vaikutukset voivat kasaantua.
”Pahimmassa tapauksessa se voi nakertaa Suomen vientikilpailukykyä Jenkkeihin, ja silloin vaikutukset pörssiyhtiöiden tuloksiin voivat olla vielä raskaammat”, Saari sanoo.
”Pidemmällä aikavälillä kuskin paikalla ovat kuitenkin ihan muut asiat kuin valuuttakurssit. Ne harvoin menevät vuosikausia yhteen suuntaan, eikä vaikutuksen pitäsi olla mitenkään dramaattinen, vaikka se lyhyellä tähtäimellä siltä tuntuukin.”