ihmisiä tietokoneiden äärellä
Itsenäinen valmennus

Askelmerkit tekoälyn etiikkaan -valmennus

Voiko tekoälyä käyttää eettisesti? Kenen sitä kuuluu arvioida ja miten? Jos tekoäly mokaa, kuka on vastuussa? Minäkö? Nämä kysymykset ovat pian osa jokaisen asiantuntijan työtä. Erityisesti eettistä osaamista edellytetään niiltä, jotka kehittävät, hallinnoivat ja tilaavat tekoälyjärjestelmiä. 

Nyt sinulla on mahdollisuus oppia tekoälyn eettisestä hyödyntämisestä Suomen parhaiden asiantuntijoiden verkkovalmennuksessa 29.4. - 29.6.2024. Tervetuloa mukaan! Valmennus toteutetaan etänä. 

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Tapahtuman tiedot

Päivämäärä

29.04-29.06.2024

Aika

00:00

Paikka

Verkkovalmennus

Teemat

Teknologia ja innovaatiot

Kieli

Suomi

TEKin jäsenenä pääset nyt mukaan vahvaan, käytännön asiantuntemukseen ja tuoreimpaan tutkimustietoon pohjaavaan verkkovalmennukseen tekoälyn etiikasta. Valmennuksesta vastaa eetikko, toimitusjohtaja, TT Anna Seppänen (CoHumans Oy). Vierailevana valmentaja on tekoälyteknologioiden huippuosaaja TkT Pasi Lehtimäki (Gofore Oyj). Anna ja Pasi ovat tehneet pitkään yhteistyötä tekoälyn etiikan ja sen kouluttamisen parissa. 

Teemailta tekoälyn etiikasta

Kiinnostaako kevyempi katsaus aiheeseen? Järjestimme aiheesta teemaillan Johdanto tekoälyn etiikkaan, jonka tallenne on jäsentemme katsottavissa 17.5.2024 asti.

Katso tallenne

Kenelle valmennus sopii?

Valmennus on avoin kaikille tekkiläisille, tarjoten uutta osaamista niin tekoälyteknologioiden kehittäjille kuin niillekin, jotka vasta tutustuvat tekoälyn mahdollisuuksiin. Osallistuminen ei edellytä etukäteistietämystä vastuullisuudesta tai etiikasta. Valmennuksessa käsitellään käytännön esimerkkejä ja keskitytään auttamaan osallistujia hahmottamaan tekoälyyn liittyviä eettisiä kysymyksiä systemaattisesti. Tavoitteena on tarjota menetelmiä, joilla vastuullisuus integroituu saumattomasti tekoälyratkaisujen kehittämiseen ja käyttöön.

Kevään 2024 valmennus on pilotti. Odotamme, että sitoudut antamaan palautetta valmennuksesta. Voit antaa palautetta sisällöstä, osallistumiskokemuksestasi ja kehittämisehdotuksia.

Valmennuksen toteutus ja sisällöt

Valmennus toteutetaan Howspace-oppimisalustalla. Verkkovalmennus jakautuu kolmeen moduuliin, joiden sisällöt opiskellaan omaan tahtiin. Valmennus on helppo yhdistää arkeen: luentovideot ovat yhden kahvikupin mittaisia (n. 15min), ja oppimistehtävät kevyitä. Yhden moduulin suorittaminen vie noin 2h. Valmennuksen suorittamisesta osallistujat saavat sertifikaatin. 

MODUULI 1 (29.4.-10.5.) – Tekoälyn eettisen hyödyntämisen perusta 

  • Tekoäly ja etiikka ilmiöinä. Tekoälyn etiikka ilmiönä 
  • Tekoälyteknologioiden erityisyys: generatiivisen, syväoppivan tekoälyn näkökulma 

MODUULI 2 (13.5.-24.5.) – Tekoälyn etiikka osana tekoälyn hallinnan arkkitehtuuria 

  • Sosioteknisten järjestelmien näkökulma: tekoälyn eettinen hyödyntäminen yksilöiden, yhteisöjen ja teknologioiden systeemeissä 
  • Tekoälyn hallinta – etiikka suhteessa mm. johtamiseen ja lainsäädäntöön 

MODUULI 3 (27.5.-7.6.) – Menetelmät tekoälyn eettisen hyödyntämisen tueksi 

  • Eettisistä ohjeistoista kohti eettistä toimintakykyä 
  • Menetelmät tekoälyn eettiseen arviointiin ja vastuullisiin kehitysprosesseihin 

Jokaisen moduulin päätteeksi (ma 13.5. klo 17-18, ma 27.5. klo 17-18 ja ma 10.6. klo 17-19) järjestetään vapaaehtoiset eetikon klinikat. Klinikoilla on mahdollisuus saada Anna Seppäseltä eetikon sparrausta moduulin herättämiin kysymyksiin ja jakaa ajatuksia muiden kanssa. Eetikon klinikoihin on rajattu määrä paikkoja ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Hyödyt ja opit koulutuksesta

  • Tiedät, mistä tekoälyn eettisessä hyödyntämisessä on kyse 
  • Hahmotat, millaisia eettisiä kysymyksiä tekoälyyn liittyy yhteiskunnallisten kehityskulkujen ja organisaatioiden näkökulmista; ymmärrät, mitkä niistä ovat tärkeitä oman työsi kannalta
  • Sinulla on käsitteitä, jotka auttavat analysoimaan tekoälyn eettisiä kysymyksiä 
  • Eettinen toimintakykysi kohenee
  • Sinulla on käytössäsi CoHumansin kehittämiä arkeen sovellettavia menetelmiä tekoälyn eettisen hyödyntämisen tueksi

Valmentajina toimivat: 

Seppänen Anna

Anna Seppänen

TT, toimitusjohtaja Anna Seppänen vastaa valmennuksen sisällöistä ja toteutuksesta. Hän on Suomen harvoja liike-elämän ja organisaatioiden kehittämisen parissa toimivia eetikkoja. Anna sekä tutkii etiikkaa että on toimitusjohtajana ja omistajana CoHumans Oy:ssa, jossa hän on kehittänyt ja konsultoinut digitaalisten teknologioiden eettisyyttä vuodesta 2019. Anna auttaa sekä yksityisen että julkisen sektorin organisaatioita vahvistamaan eettistä osaamista ja löytämään välineitä tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen. Annan kanssa työskentelevät teknologioiden asiantuntijat kiittävät Annan kykyä tuoda syvät eettiset näkökulmat osaksi kehittämisprosessien arjen konkretiaa. 

Lehtimäki Pasi

Pasi Lehtimäki

TkT Pasi Lehtimäki toimii koulutuksessa vierailevana valmentajana. Pasi on kokenut analytiikan, ohjelmistokehityksen ja johtamisen asiantuntija. Pasin keskeinen kiinnostuksen kohde on asiakas- ja ihmiskeskeisyyden kehittäminen datavarantojen ja tekoälyn avulla. Hän toimii asiantuntijana data- ja tekoälyliiketoiminnassa ja tekoälyn ja johtamisen kehittämisessä. Pasi on myös erittäin suosittu tekoälykoulutusten pitäjä. Hän työskentelee tällä hetkellä johtavana tekoälykonsulttina Goforella. 

Jussi-Pekka Teini
Jussi-Pekka Teini
Engineering Sustainability

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Avainsanat: