Teekkari syntyy kosken kuohuissa

|
News article
Listen

Tammerkoskessa on kastettu fukseja jo wapusta 1966. Tampereen teknillisen yliopiston ja tamperelaisen teekkaritoiminnan täyttäessä 50 vuotta on hyvä hetki palata perinteen alkulähteelle.

Wapunpäivänä Koskipuisto on täynnä ihmisiä. Nosturit dippaavat kahdella korilla noin 700 TTY:n ensimmäisen vuoden opiskelijaa hyiseen Tammerkoskeen. Neljän tunnin toimituksen aikana kuohuviinipullot poksahtelevat niin koreissa kuin maan kamarallakin. Koriin jonottavat ja kastettavat huutavat äänensä käheäksi. Yhteensä noin 25 000 tamperelaista seuraa perinnettä.

– Teekkarikaste on koko kaupungin juttu, mutta fuksille se on vuoden kliimaksi. Fuksit jäävät koskeen kuolemaan ja koskesta nousee teekkareita, TTYY:n teekkarivastaava Ville Tyrväinen kertoo.

Kerralla kuuluisuuteen

Presidentti Kekkonen antoi asetuksen 13.8.1965 teknillisestä korkeakouluopetuksesta Tampereella. TKK:n alaosasto aloitti syksyllä reilun sadan opiskelijan voimin. Pieni katras, joka opiskeli ja asui eri puolilla kaupunkia, ei kuitenkaan herättänyt Tampereella teekkareiden toivomaa huomiota.

Pertti Sarkomaa oli valittu 29.9.1965 TKY:n alayhdistyksen, Tampereen Teekkareiden raadin puheenjohtajaksi. Hän halusi järjestää yhteisen wapun Tampereen yliopiston ylioppilas­kunnan kanssa.

– Teekkarit lakittaisivat Suomen neito -patsaan. Lisäksi Tampereen Teekkarit saisivat toimitilan Kauppakadun Ylioppilastalosta, emeritusprofessori Sarkomaa muistelee ideoitaan.

TAMY ei innostunut ajatuksesta, joten raati päätti järjestää omat wapputapahtumat teekkareille: Suomen neidon lakitus ja teekkarikaste. Tarkoituksena oli luoda tunnistettavaa teekkari­kulttuuria sekä tuoda uusi korkeakoulu ja sen opiskelijat muun muassa työnantajien tietouteen.

– Kaste oli tekniikan ylioppilas Urpo Ala-Hakulan idea. Projektiin osallistuivat lähes kaikki sata tekniikan ylioppilasta.

Kastepaikaksi valittiin Tammerkoski, koska sen ympärillä oli tarpeeksi rantaa seurata tapahtumaa. Hyvät suhteet Tampereen poliisiin jouduttivat hanketta, ja lupa herui myös läänin­hallitukselta.

Kastetta varten joukko sähköosaston opiskelijoita kasasi ristikkorakenteisen korin. Tilaisuutta mainostettiin jo viikkoa ennen wappua. Lehdet ja tv kutsuttiin paikalle.

– Kun vappumarssirivistöt ja niitä seuranneet kaupunkilaiset saapuivat Tammerkosken sillalle, oli Suomen neidon ylioppilaslakki jo vaihdettu teekkarilakkiin, kastetta järjestänyt Sarkomaa kertoo.

– Sekä yleisö että pääosa marssijoista kiinnostuivat poikkeuksellisesta ja jännittävästä teekkarikasteesta, joka oli juuri alkamaisillaan. Yleisöä oli tuhansia. Kaikki teekkarit kastettiin, jotkut omasta pyynnöstään kaksikin kertaa.

Sarkomaa ja teekkarikaste pääsivät osaksi television Wappuohjelmaa. Tempaus toi Tampereen Teekkareille ja uudelle sivukorkeakoululle valtakunnallista julkisuutta.

Vuoden paras hetki

Paljon ei ole muuttunut 49 vuodessa. Kastettavien määrä on kasvanut, joten käytössä on kaksi koria. Heti vuonna 1967 kaste siirrettiin alkamaan yleisöystävällisemmin puoliltapäivin. Kerran myös kastepaikka vaihtui.

– Vuonna 2012 Tammerkosken virtaukset olivat liian voimakkaat, joten kastaminen tapahtui Ratinan suvannon puolella. Sain silloin kasteeni – sekä lempinimen suvantofuksi, TTYY:n museovastaava Miika Heinonen kertoo.

Teekkarikasteessa fuksista tulee täysivaltainen teekkari. Saadakseen kasteluvan, kaste­paidan ja teekkarilakin fuksin pitää kerätä passiinsa 300 pistettä erilaisista tapahtumista opiskeluvuoden aikana. Kolme eniten pisteitä kerännyttä on superfukseja. Heidän passeissaan komeilee 950 pistettä.

Jos pisteitä ei saa kasaan, omaa tilannettaan voi paikata tekemällä pikkujäyniä wappuaattona.

– Joskus fuksi on lähetetty ostamaan pornoliikkeestä kondomeja käyttämällä vain pantomiimia, Tyrväinen paljastaa.

– Fuksi voi joutua vaikka mittaamaan Tammerkosken sillan mustamakkara mittatikkunaan, Heinonen lisää.

Lakin saa painaa päähänsä wappuaattona puolenyön aikaan, kun Suomen neito on lakitettu. Kaste tapahtuu wappupäivänä. Ensimmäisenä kastetaan superfuksit, sitten ylioppilaskunnan hallitus. Sen jälkeen koskeen menevät killat, joiden järjestys määritetään fuksijäynillä. Voittajatiimi menee ensimmäisenä. Viimeisenä koskeen dipataan wapputiimi.

– Heidän kylpynsä voi venyä jopa puoleen tuntiin! Siinä huuhtoutuu wappuhiet mukavasti pois, Tyrväinen kertoo.

Korissa on tapana kyykistyä niin, että koko kroppa kastuu. Teekkarilakki suojataan vedeltä pitämällä se pinnan yläpuolella. Kasteen jälkeen suunnataan saunaan.

Tänä vuonna tamperelainen teekkaritoiminta täyttää juhlavat 50 vuotta. Tyrväinen kastetaan viidettä kertaa ja Heinonen kolmatta. Ajatus kylmästä vedestä ei kammota:

– Teekkarikaste on vuoden paras hetki!

  • Teekkariwappu alkaa Tampereella 16.4. Teekkarikaste 1.5.

Lähteet:

  • Koskessa kastetut – teekkarieloa Tampereella 1965–2002 (TTKY 2002)
  • TTYY

 

Näin muualla Suomessa

Lappeenranta
Wappuaattona sataman veneenlaskupaikalla fuksit laskevat liukumäkeä pitkin Saimaaseen ja nousevat järvestä teekkareina. Kylterikaste järjestetään samalla. Kastetut, tarpeeksi pisteitä keränneet tuoreet teekkarit saavat lakin ja laittavat sen päähänsä Wappuaaton bileissä kello 24. Vanhemmat teekkarit laittavat lakin päähänsä jo aiemmin, Kurkipatsaan lakituksessa kello 12.

Otaniemi
Fuksipeijaiset käynnistyvät 29.4. koko Otaniemen teekkarikansalle esitettävillä fuksispekseillä. Tämän jälkeen kiltojaan edustamaan valitut fuksit seikkailevat salaperäisessä Yöjäynässä. Fuksipeijaiset määräävät, missä järjestyksessä teekkarilakit jaetaan fukseille wappuaaton aamuna. Kun kiltojen fuksikapteenit ja fuksimajuri ovat jakaneet lakit, fuksit kaappaavat heidät, vievät Otarantaan ja heittävät jokaisen vuorollaan mereen. 

Oulu
Fuksit laskevat wappuaattona metallista liukumäkeä pitkin Laanaojaan. On tärkeää, että fuksi käy veden pinnan alla päälakea myöten. Suu kannattaa pitää kiinni, koska vesi ei ole maukasta. Uitoissa fuksit pukeutuvat hauskasti, ja kiltojen puheenjohtajat selostavat tapahtumaa. Hyisestä vedestä noustuaan fuksit pääsevät mobilisoituun saunaan.

Turku
Kasteen virkaa hoitaa Eldprovet, rastikierros 29.4. ympäri kaupunkia. Kierroksen kunniakkaasti läpäisseet (ja korkeakoulukohtaiset tavoitteet saavuttaneet) saavat teekkarilakin 30.4. Eldprovet on yhteinen Turun yliopistolle ja Åbo Akademille, mutta lakitukset ovat erilliset.

Vaasa
Teekkarikaste järjestetään perinteiseen tapaan Vaasan kaupungintalon suihku-lähteessä wapunpäivänä. Tilaisuuteen kuuluu tänä vuonna kasteen ja lakituksen lisäksi juhlapuheita sekä teekkarivala ja pari yhteislaulua.

  • Lähde: Teekkarielämää (2006)
  • Erityiskiitos tiedoista: vpj/LTKY, fuksimajuri/AYY, fuksiohjaaja/OTY, emeritus-pj/Teekkarikomissio (Turku) ja teekkarivastaava/Tutti ry

 

Keywords: