Efter examen

Nyutexaminerad

Är du snart klar med dina studier eller har du redan avlagt din examen? Välkommen till arbetslivet! Läs om vilka tjänster och verktyg du har till ditt förfogande.

Om din examen närmar sig eller du redan har avlagt din examen vill vi gratulera dig för din fina prestation och hälsa dig välkommen till vår yrkeskår! Du kan hamna i många olika situationer i början av din karriär, men var inte orolig: TEK stöder dig i alla situationer i arbetslivet. Vi vill jämna vägen för dig fram till dina drömmar, oavsett vad det är du vill göra och uppnå i ditt liv.

På denna sida har vi samlat nödvändig information om vad det innebär att vara medlem i TEK, vilka tjänster och förmåner vi erbjuder, samt konkreta verktyg som du kan utnyttja i början av din karriär.

 

Så här kommer du igång

Arbetslöshetsskydd: Om du inte fick en arbetsplats genast efter din examen eller av någon annan orsak inte arbetar, ska du meddela detta till oss (jasenrekisteri(ät)tek.fi), så behöver du inte betala kassaandelen av medlemsavgiften. Som arbetslös får du dessutom rabatt på medlemsavgiften.

Kontaktinformation: För att vi ska kunna betjäna dig bättre är det viktigt att du uppdaterar din e-postadress och dina arbetsplatsuppgifter i vårt medlemsregister. Om du tidigare har använt e-postadressen till din studieplats i vårt register ska du ändra den nu. Du får ingen reklam eller skräppost från oss, utan endast aktuell arbetsmarknadsinformation som rör din bransch och arbetsplats samt ett månatligt medlemsbrev med information om våra tjänster och förmåner och vad som händer i arbetslivet. Uppdatera dina uppgifter här.

Uppdatera din CV: Om du ännu inte har gjort det är det nu hög tid att uppdatera din CV. Följ de råd som du får av TEK:s sakkunniga karriärcoacher så lyckas du. Läs anvisningarna om hur man skriver en CV, och om du vill ha mer kommentarer kan du delta i en CV-klinik.

Förbered dig på intervjuerna: En arbetsintervju kan vara en spännande situation. Med TEK's HAASTIS- mobilapplikation kan du öva dig på att besvara svåra frågor om och om igen.

Be en jurist granska ditt arbetsavtal: Har du fått ett arbetserbjudande? Fantastiskt! Innan du undertecknar arbetsavtalet bör du absolut låta TEK:s jurister granska det. Våra erfarenheter visar att det kan uppstå problem på såväl små som stora arbetsplatser. Se till att du har ryggen fri och vänd dig till våra jurister i tid.

Kontrollera ditt löneanspråk: Vilken lönenivå är lämplig för det arbete du söker? Kontakta TEK:s lönerådgivning och fråga om ditt löneanspråk ligger på rätt nivå. Läs rekommendationerna om startlön, ta reda på ungefär hur stort ditt löneanspråk bör vara med hjälp av Löneräknaren eller kontakta vår lönerådgivning (palkat(ät)tek.fi och tfn 09-229 121).