Yrjö Neuvo

120 osaajaa / 
Uranuurtaja
59
/
120

Yrjö Neuvo

Neljän uran uurtaja

Teksti: 
Katariina Rönnqvist
 • 
Kuvaaja: 
Lasse Lecklin, Aalto-yliopiston viestintä

Aalto-yliopiston professori ja tutkimusjohtaja Yrjö Neuvo elää neljättä uraansa. Hän on kehittänyt sekä akateemista tutkimusta että yritysmaailmaa – ja todistanut kännyköiden nousukauden Nokiasta käsin.

”Väittelin Cornellin yliopistosta vuonna 1974. Kun lähdin Yhdysvaltoihin, ajattelin, että teen vain väitöskirjani ja sitten menen töihin. Lisensiaatin tutkintoani ei kuitenkaan tunnustettu ja sain jatko-opinnoista anteeksi vain vähän. Cornellin kurssit olivat vaikeita. Siellä opetettiin tietojenkäsittelystä asioita, joista ei vielä Suomen yliopistoissa puhuttu. Väitöstyöni ohjaaja oli nuori kokematon professori, jonka ohjauksessa oppi itsenäiseen työskentelyyn. Hän hoiti rahoituksen hyvin ja pääsin hyviin konferensseihin. Aiheeni oli tietoliikennekanavien mallintaminen. Oli haastavaa saada tietokone käyttöön. Joskus ajoin läheiseen ilmavoimien tukikohtaan, jossa sain käyttää heidän tietokoneitaan, mutta vessaan tarvitsin saattajan. Sellaista oli tietoturva siihen aikaan.

Seuraava tärkeä etappi urallani oli sähkötekniikan professuuri TTKK:lla. Olin 33-vuotias. Professuuri kattoi kaiken tietotekniikasta elektroniikkaan ja digitaalisuuteen. Kehitin ja kansainvälistin tutkimusta, erityisesti signaalinkäsittelyä, tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Myös opetus ja yhteistyö elinkeinoelämän kanssa kehittyivät valtavalla vauhdilla.

Se oli jännittävää aikaa – näin kännyköiden nousukauden.

Keväällä 1992 sain pysyvän nimityksen Suomen Akatemian tutkijaprofessoriksi. Olin juuri täyttänyt 50 ja ajattelin, että se on eläkevirkani – hienoin positio, minkä tutkija voi saada. Sitten Jorma Ollila kysyi minua töihin Nokiaan. Näin mahdollisuuden seikkailuun; siellä orasti jotain uutta. Siirtymä oli helppo, koska TTY ja Nokia olivat tehneet paljon yhteistyötä. Toimin teknologiajohtajana ja Nokian johtokunnassa sekä johdin kännyköiden tuotekehitystä. Se oli jännittävää aikaa – näin kännyköiden nousukauden.

Nyt toimin Aalto-yliopistossa professorina ja tutkimusjohtajana. Siirrän teollisuudessa oppimaani akateemiseen ympäristöön – ympyrä sulkeutuu. Edistän poikkitieteellistä tutkimusyhteistyötä ja koulutan tohtoriopiskelijoita muun muassa suositulla Bit Bang -kurssilla. Luomani kansallisen PoDoCo-ohjelman puitteissa edesautan tohtorien työllistymistä elinkeinoelämän palvelukseen.”

Julkaistu 28.7.2016

 

Kuka?

Yrjö Neuvo

s. 1943 Tekniikan tohtori, sähkötekniikka Cornell University, Ithaca, Yhdysvallat Työpaikka: Aalto-yliopisto Ammatti: professori, tutkimusjohtaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Olen ollut lapsuudesta asti kiinnostunut tekniikasta. Elektroniikan rakentelulla kouluiässä oli suuri merkitys.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Olen erityisen tyytyväinen, että olen saanut olla mukana vahvistamassa Suomen osaamispohjaa tietotekniikan perustutkimuksessa ja teollisissa sovelluksissa. Suomi tarvitsee uteliaita tiimityöskentelijöitä. Uusia radikaaleja teknologioita syntyy kymmenen vuoden välein. Kyky olla verkottuneesti mukana kehityksessä on olennaista.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Muutaman tieteellisen julkaisun pitkähkön tauon jälkeen, alkuun on jo päästy.

Lempiharrastukset?
Askartelu lastenlasten kanssa, työskentely suomalaisella Avant-monitoimikoneella sekä pyöräily.

Suosikkileikkikalu?
Tosi iso pehmolelukoira ja Eero Aarnion punainen poni.

Motto?
Reipas kokeilu kannattaa.