Tuomo Suntola

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
71
/
120

Tuomo Suntola

Nanoelektroniikan isä

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Leiviskä

Tuomo Suntolan kehittämä ALD-tekniikka on mahdollistanut muun muassa nykyiset pienikokoiset kännykät ja tietokoneet. Ensimmäiset patentit Suntola sai 1974, mutta vasta 2000-luvulla kehitys ampaisi vauhtiin.

"1970-luvun alussa Vaisala halusi korvata kosteuden mittauksessa käytetyn hiusgyrometrin elektronisella ratkaisulla. Sääpallojen mukana kulkevissa sondeissa anturi ei saa maksaa juuri mitään. Siksi tavoitteena oli ensin vain saada kiinteisiin sääasemiin elektroninen kosteusanturi. Onnistuin ohutkalvoanturin kehittämisessä siinä määrin hyvin, että siitä tuli sekä kiinteiden asemien anturi että radiosondien anturi, ja kaiken lisäksi Vaisala sai siitä uuden tuotantolinjan.

Tämä innosti Instrumentariumia, ja he kutsuivat minut perustamaan tutkimusryhmän. Ehdotin litteiden näyttöjen kehittämistä. Ongelma oli, että tuhannesosamillimetrin paksuisen kerroksen läpi piti saada noin 200 voltin jännite. Näytöt eivät kestäneet sitä. Onnistuin synnyttämään olosuhteet, joissa pinta hyväksyy aina atomikerroksen kerrallaan. Näin saatiin pienempään tilaan tasaista ja kestävää materiaalia. Prosessi sai myöhemmin nimekseen Atomic Layer Deposition eli ALD.

Vaikka usein näyttää, että teknologiatuotteet uudistuvat vuosittain, niiden taustalla on teknologioita, joiden kehitys on kestänyt kymmeniä vuosia.

Näin alusta lähtien, että ALD-tekniikan vahvin alue tulee olemaan elektroniikkakomponenteissa. Vuonna 1987 siirryin Nesteen tytäryhtiö Mikrokemiaan, jossa yhtenä tavoitteena oli kehittää ja kaupallistaa ALD-tekniikkaa. Joulukuussa 1994 esittelimme puolijohdemessuilla ALD:n mahdollisuuksia. Saimme suuren määrän kontakteja sekä puolijohde- että laitevalmistajiin. Siitä lähti ALD:n nousu. 

ALD on välttämätön tekniikka nykyisten elektroniikkalaitteiden edellyttämien komponenttien valmistuksessa. Sitä käytetään myös lukuisissa muissa sovelluksissa, esimerkiksi ledivalojen valmistuksessa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kehitys on ollut huimaa. Onkin tärkeää huomata, että vaikka usein näyttää, että teknologiatuotteet uudistuvat vuosittain, niiden taustalla on teknologioita, joiden kehitys on kestänyt kymmeniä vuosia."

Julkaistu 26.8.2016

Kuka?

Tuomo Suntola

s. 1943 Tekniikan tohtori Teknillinen korkeakoulu Ammatti: Eläkkeellä

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Kiinnostus tekniikkaan on peräisin lapsuusajalta niin varhain kuin muistan. Ensimmäisen radioni rakensin käyttäen juuri kauppaan tulleita Philipsin OC71 transistoreja 1950-luvun puolivälissä.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Koen tyydytystä töistä, jotka tuottavat hyödyllisiä tuloksia ja vievät kehitystä eteenpäin. Tärkein teknologiatyöni oli Atomic Layer Deposition -tekniikka, josta on muodostunut tärkeä nanoteknologian työkalu ja välttämätön prosessi modernien elektroniikkakomponenttien valmistuksessa. Mielelläni olisin nähnyt, että teknologiasta olisi jäänyt enemmän Suomeen high tech -teollisuutamme vahvistamaan.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Varsinaisen teknologiatyöni jätin eläkkeelle siirtyessäni. Nykyiset haasteeni liittyvät tekniikan taustalla olevaan tieteeseen ja fysiikan lainalaisuuksien syvälliseen ymmärtämiseen. Fysiikan perusteiden pohdinta oli keskeinen inspiraation lähde jo teknologiatyössäni koko ammattiurani ajan.

Lempiharrastukset?
Tieteestä ja tieteen filosofiasta on muodostunut minulle sekä työ että harrastus.

Suosikkileikkikalu?
-

Motto?
Ensin mietitään mitä tehdään, sitten tehdään.