Timo Silvonen

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
81
/
120

Timo Silvonen

Maailman parhaita työvälineitä

Teksti: 
Katariina Harteela
 • 
Kuvaaja: 
Katariina Harteela

Timo Silvonen suunnittelee työryhmänsä kanssa globaalisti arvostettuja ja palkittuja hammashuollon laitteita. Hän tietää, että työvälineiden suunnittelussa suomalaiset ovat maailman parhaita.

”Työnteko on aina kivaa, kun tietää tekevänsä jotain tärkeää. Meidän työryhmämme edistää työllään terveyttä. Suunnittelemamme laitteet eli hammaslääkärien työvälineet vaikuttavat kansanterveyteen oikeastaan kahdella tavalla. 

Ensinnäkin hammaslääkäreiden työasento ei lähtökohtaisesti ole kovin mukava. Työvälineiden suunnittelulla voi todella vaikuttaa heidän ergonomiaansa ja siten työterveyteensä. Toiseksi, lääkärin työvälineiden täytyy olla hygieenisiä. Suunnittelussa yksi tärkeimmistä lähtökohdista on, että laitteet on helppo desinfioida potilaiden välillä. Hammasklinikoiden hygienialla on tietenkin vaikutusta yleiseen suunterveyteen.

Työvälineiden muotoilussa on otettava huomioon huiman paljon asioita, eivätkä ne liity vain laitteiden ulkoiseen olemukseen. Hammashoitolaitteiden suunnittelu onkin kiinnostavaa juuri haastavuuden takia. Muotoilija on osa työryhmää, johon kuuluu esimerkiksi elektroniikka- ja mekaniikkasuunnittelijoita, kemistejä, fyysikoita… Ja tietenkin suunnittelussa konsultoidaan myös hammaslääkäreitä. 

Kuluttajatuotteissa emme ehkä ole trendsettereitä, mutta työvälineiden suunnittelussa meillä on erityisosaamista, jota meidän pitäisi arvostaa enemmän.

Yksi asia, mikä tuo työhön aina uusia haasteita, on muokattavuus. Hammaslääkärit ovat eri pituisia, ja usein saman hoitokoneen ääressä töitä tekee myös hammashoitaja. Työvälineiden pitäisi tukea parhaalla mahdollisella tavalla heidän kaikkien työtä.

Olen huomannut, että muut eivät hallitse työergonomiaa ja muokattavuutta yhtä hyvin kuin me suomalaiset. Suunnittelemme aina käyttäjä edellä; Suomessa tehdään muun muassa ergonomisimmat nostureiden ohjaamot. Kuluttajatuotteissa emme ehkä ole trendsettereitä, mutta työvälineiden suunnittelussa meillä on erityisosaamista, jota meidän pitäisi arvostaa enemmän. 

Tämän osaamisen ansiosta meillä Suomessa suunnitellaan maailman parhaat kirveet, metsäkoneet ja paperikoneet. Ja tietenkin hammashuollon laitteet.”

Julkaistu 18.9.2016

Kuka?

Timo Silvonen

s. 1970 Taiteen maisteri Taideteollinen korkeakoulu Työpaikka: Planmeca Oy Ammatti: Senior Industrial Designer

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Kiinnostuin estetiikasta ja anatomiasta hyvin nuorena. Kirurgi-isäni ja isoveljeni olivat todella hyviä piirtäjiä.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Yhteistyössä monien tekniikan ja myynnin osaajien kanssa olen onnistunut tekemään suomalaisista työnteon (B-to-B) välineistä kiitellyn toimivia ja ergonomisia.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Osaltani saada Suomen työn ymmärtämiselle sille kuuluvan maineen.

Lempiharrastukset?
Musiikki.

Suosikkileikkikalu?
Sähkökitara ja putkia mallintava vahvistin.

Motto?
Me osaamme työnteon ja sen välineiden suunnittelun parhaiten maailmassa.