Tero Ojanperä

120 osaajaa / 
Luova uudistaja
19
/
120

Tero Ojanperä

Ennakkoluulottomasti uutta kohti

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Aku Karjalainen

Tero Ojanperä meni vuonna 1990 tekemään diplomityötä Nokialle, kun se oli kriisiyhtiö. Kahteenkymmeneen Nokiavuoteen mahtui useita johtajan titteleitä, huikeita menestyksiä ja uusi kriisi. Nyt Ojanperä sijoittaa uusiin yrityksiin ja avaa yrittäjille ovia maailmalle.

"Kun menin Nokialle, olin muistaakseni työntekijä numero 67 Oulun yksikössä. Nokia oli silloin tietyssä mielessä kriisiyhtiö, mutta matkapuhelimet olivat tulevaisuudenlupaus. Pian vedin 3g-tutkimusryhmää. Pääsin miettimään tulevaisuutta, kun matkapuhelinkin oli vasta alkutaipaleella. Mietimme, että 2 Mbit/s on tarvittava nopeus tällaisille laitteille ja arvioimme, että 10–15 vuoden päästä on muutama miljoona tällaista datalaitetta maailmanlaajuisesti käytössä. Se osoittautui hyvin konservatiiviseksi arvioksi.

Pääsin miettimään tulevaisuutta, kun matkapuhelinkin oli vasta alkutaipaleella.

Olin ollut Nokia Networksissa puoli vuotta tutkimusjohtajana, kun pomo soitti ja kysyi, että lähtisinkö Etelä-Koreaan. Tarvitsimme kipeästi 3g-osaamista, ja siellä tämä teknologia oli jo käytössä. Tämä oli ensimmäinen työtarjous kaupallisesta tehtävästä. Se tuli vähän äkkiä, mutta ajattelin, että harvoin sitä maajohtajan paikkaa harjoittelupaikaksi tarjotaan. Hoidin hetken aikaa kahta tehtävää. Se kuvasti sen aikaista Nokian mitäänpelkäämätöntä asennetta.

Seuraavassa vaiheessa pääsin johtamaan Nokian tutkimuskeskusta. Vuosi oli 2002 ja me puhuimme älypuhelimista. Meillä oli kaikki ideat, joista myöhemmin on tullut todellisuutta. Se pesti kesti vain kaksi vuotta, kunnes minusta tuli strategia- ja teknologiajohtaja. Silloin rakensimme Nokian patenttiliiketoiminnan. Kävimme systemaattisesti läpi patentit ja arvioimme, mitkä patentit ovat tuottavia ja mitkä ei.

Vuonna 2006 alkoi viimeinen episodi, kun aloin rakentaa Nokian media- ja musiikkipalvelua. Rakensimme sovellusalustan ja musiikkipalvelun. Nokialla oli täydellisen oikea strategia siinä, mutta kokonaisuudessaan liiketoimintaa ei saatu liikkeelle.

2011 lähdin Nokiasta ja totesin, että haluan rakentaa Suomea. Antaa siitä, mitä olen Suomesta saanut ja hyödyntää omaa globaalia verkostoani."

Julkaistu 25.4.2016

 

Kuka?

Tero Ojanperä

s. 1966 Tekniikan tohtori, elektroniikka Delftin teknillinen yliopisto Työpaikka: Vision+ Ammatti: managing partner

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Se oli jotenkin luonnollista lapsesta saakka, vaikka perhe ei ollut akateemisesti koulutettu. Luin tosi paljon, myös teknistä kirjallisuutta. Tykkäsin matematiikasta ja kun olin nuori, tuli Commodore 64 ja aloin ohjelmoida. Lukion aikaan en oikeastaan edes miettinyt muita vaihtoehtoja. Joku geeni oli kai vinksahtanut.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Nokian patenttiliiketoiminnan rakentaminen ja siinä näiden isojen diilien tekeminen. Sen kaupallinen vaikutus on ollut suurin.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluan olla mukana rakentamassa Suomeen uuden merkittävän kokoluokan yrityksen ja liiketoiminnan.

Lempiharrastukset?
Triathlon, painonnosto, saunalautan rakentaminen, veneily ja lukeminen.

Suosikkileikkikalu?
Vene.

Motto?
Älä odota, kunnes olet valmis.