Tapio Lokki

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
34
/
120

Tapio Lokki

Täydellisen konserttisalin jäljillä

Teksti: 
Petja Partanen
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Kiirala

Professori Tapio Lokin johdolla Aaltoon on syntynyt maailman paras konserttisaliakustiikan tutkimusryhmä. Ryhmän kuunteluhuoneessa voi siirtyä Helsingin Musiikkitalon etupenkistä Wienin Musikvereinin parvelle ja takaisin – vain näppäimen painalluksella.

"Minua kiinnostaa se, miten erilaiset tilat muokkaavat ääntä, ja miten ihmisen kuulo hyödyntää tätä informaatiota. Tutkimuksemme yrittää ymmärtää, miksi musiikki kuulostaa jossain tilassa niin paljon paremmalta kuin jossain toisessa.

Virtuaaliakustiikan tutkimusryhmämme on kehittänyt metodologian, jonka avulla mikä tahansa tila voidaan siirtää laboratorioomme kuunneltavaksi ja vertailtavaksi.

Virtuaaliakustiikan tutkimusryhmämme on kehittänyt metodologian, jonka avulla mikä tahansa tila voidaan siirtää laboratorioomme kuunneltavaksi ja vertailtavaksi. Se perustuu kymmenen vuotta sitten konserttisalitutkimusta varten keksimääni kaiutinorkesteriin. 34 monitorikaiuttimesta koostuva sinfoniaorkesterimme on käynyt kiertueella konserttisaleissa ympäri Eurooppaa. Kukin kaiutin vastaa muutamaa sinfoniaorkesterin soittajaa, joiden soittoa on äänitetty ennalta kaiuttomassa tilassa. Näin äänitystilan kaiunta ei vaikuta lopputulokseen.

Kaiutinorkesteri asetetaan kuhunkin saliin soittamaan Mozartin ja Beethovenin sävellyksiä täysin samalla tavalla, ja ääni mitataan katsomossa täsmälleen samoista pisteistä. Näin saadaan aikaan vakioitu sinfoniakonsertti, jonka ainoa muuttuja on ympärillä oleva konserttisali.

Hyvin soivan tilan suunnittelu on vaikeaa, koska kyse on makuasiasta. Siksi kutsumme koekuuntelijoita kuunteluhuoneeseemme arvioimaan äänittämiämme konserttisaleja ja kuvailemaan niiden sointia sanallisesti. Tutkimuksemme on kaivanut esiin sellaisia perusasioita, jotka useimpien mielestä kuulostavat hyvältä: sali esimerkiksi vahvistaa ääntä riittävästi ja kaikki taajuudet ovat mukana.

Monitieteinen tutkimuksemme auttaa niin uusien konserttisalien, kuulolaitteiden kuin auton äänentoistojärjestelmien suunnittelijoita. Ymmärrämme nyt paremmin, miten ääni heijastelee eri tiloissa, ja mitkä heijastukset ovat kuulon kannalta oleellisia. Kun perusasiat kuulon kannalta tunnetaan, on mahdollista suunnitella tilan seinät niin, että ääni välittyy halutulla tavalla."

Julkaistu 29.5.2016

Kuka?

Tapio Lokki

s. 1971 TkT, akustiikka TKK Työpaikka: Aalto-yliopisto Ammatti: professori

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Matematiikka ja fysiikka olivat koulussa helppoja, liikunnan ja musiikin ohella. Otaniemeen pyrin, koska sinne ei tarvinnut lukea pääsykokeisiin mitään ylimääräistä, riitti kun hieman kertasi lukion oppimäärää. Olen kyllä myös professori suoraan jo neljännessä polvessa, mutta se ei vaikuttanut mitenkään opiskelupaikkani valintaan.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Oman tutkimusryhmän perustamisesta ja vetämisestä. Olemme vajaassa 10 vuodessa nousseet maailman parhaaksi ryhmäksi konserttisaliakustiikan tutkimuksen alalla.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Ymmärtää täysin miten kuulomme käsittelee jälkikaiuntaa.

Lempiharrastukset?
Pyöräily, juoksu, musiikki ja uutena intohimona frisbeegolf.

Suosikkileikkikalu?
Polar V800-urheilukello.

Motto?
Porukalla saamme enemmän aikaan kuin yksin pakertamalla.