Suvi Santala

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
108
/
120

Suvi Santala

Bakteerista mikroskooppinen öljynjalostamo

Teksti: 
Petja Partanen
 • 
Kuvaaja: 
Laura Vesa

TEKin ja TFiFin palkitsema vuoden 2016 tekniikan alan väitöskirja muutti bakteerin minitehtaaksi, pitkäketjuisia hiilivetyjä tuottamaan. Suvi Santala on Suomen ensimmäinen synteettisen biologian alalta väitellyt tutkija.

”Synteettinen biologia on vain kymmenen vuoden ikäinen tieteenala. Se katsoo eläviä soluja insinöörin silmin. Geneettisten työkalujen avulla soluista voidaan rakentaa biologisia laitteita, jotka on ohjelmoitu suorittamaan ennalta määrättyä tehtävää. Synteettisen biologian keinoin esimerkiksi bakteereja voidaan valjastaa uusiin tehtäviin, vaikkapa biopolttoaineiden ja arvokkaiden hienokemikaalien valmistukseen.

Tutustuin tutkimusalaan vuonna 2008 diplomityöprojektissani Nesteelle. Muokkasimme mikrobeja geneettisesti niin, että ne tuottivat tehokkaammin triasyyliglyseroleja, samoja yhdisteitä joita on uusiutuvan dieselin raaka-aineena käytettävissä rypsi- ja palmuöljyssä. Diplomityön jälkeen väitöskirjan teko tuntui aika itsestään selvältä. Tutkimustyö vei mennessään.

Synteettisen biologian keinoin bakteerit voidaan valjastaa biopolttoaineiden ja arvokkaiden hienokemikaalien valmistukseen

Väitöskirjassani olen soveltanut synteettisen biologian työkaluja tuottaakseni arvokkaita yhdisteitä bakteerissa nimeltä Acinetobacter baylyi ADP1. Bakteerin aineenvaihdunta on erittäin mielenkiintoinen. Bakteerikanta tuottaa jo luontaisesti hiilivetyjä, kuten biopolttoaineiksi soveltuvia triglyseridejä ja vahaestereitä. Poistamalla bakteerin perimästä hiilivetyjen tuotantoa heikentäviä geeniyhdistelmiä onnistuimme parantamaan triglyseridituotantoa viisinkertaiseksi. ADP1-bakteerin DNA:ta muokkaamalla onnistuimme tuottamaan synteettisiä vahaestereitä, ja saimme muokattua niiden ominaisuuksia haluttuun suuntaan. 

Väitöskirjatyöni osoitti että synteettistä biologiaa voidaan tehdä muillakin isäntäorganismeilla kuin E. coli -bakteerilla tai hiivoilla. Tulevaisuudessa synteettisen biologian toivotaan tekevän monista teollisista prosesseista vähemmän saastuttavia sekä entistä energia- ja raaka-ainetehokkaampia. Toivon että synteettisen biologian avulla valmistetut tuotteet saataisiin pian kannattaviksi ja kaupalliseen käyttöön."

Julkaistu 20.11.2016

Kuka?

Suvi Santala

s. 1982 TkT, TTY, Biotekniikka Työpaikka: TTY Ammatti: Tutkijatohtori

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Luonnontieteet ja -ilmiöt ovat kiinnostaneet jo lapsuudessa. Tekniikan yhdistäminen luonnontieteisiin on inspiroivaa, sillä siinä päästään lähelle käytännön ongelmanratkaisua ja uusien teknologioiden kehitystä käytäntöön.

Saavutus josta olen urallani ylpeä?
TEKin väitöskirjapalkinto on todella huomattava saavutus ja kunnianosoitus, josta saan olla ylpeä ja kiitollinen.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena? 
Haluaisin lisätä ihmisten tietoisuutta uusien teknologioiden mahdollisuuksista, ja saada heidät luopumaan perusteettomista peloista, jotka puhuvat faktatietoa vastaan. Tietysti olisi myös hienoa olla mukana luomassa jokin läpimurtoteknologia, joka parantaisi ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.  

Lempiharrastus?
Vaeltaminen, matkustelu ja lasten kanssa touhuilu

Suosikkileikkikalu?
Kynä. "Ajatukset ja ideat kulkeutuvat edelleen paremmin paperille kuin näytölle."

Motto?
"Ootas kun mää mietin..."