Raimo Sepponen

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
95
/
120

Raimo Sepponen

Tärkeintä on ongelma

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Aalto yliopisto

Raimo Sepponen kehitti maailman ensimmäisiä magneettikuvauslaitteita sisäisen verenvuodon havaitsemiseksi 1970-luvun lopulla. Siinä sivussa syntyi väitöskirja, joka vei hänet professoriksi Otaniemeen ja vetämään tuotekehityksen kurssia, josta on syntynyt väitöskirjoja, diplomitöitä ja menestyviä yrityksiä.

"Vuonna 1976 menin Instrumentariumiin. Minulle annettiin tehtäväksi ratkaista, miten sisäinen verenvuoto voidaan havaita ilman leikkausta. Silloin ei ollut siihen mitään laitteita. Olin niin nuori ja hölmö, että aloin sitä pohtia. Tutkimme professoreiden kanssa radioaaltoja, mikroaaltoja, ultraääntä, valoa ja impedanssikartoitusta. Mikään ei vaikuttanut lupaavalta.

Ihan sattumalta näin eräässä tiedelehdessä, että Isossa-Britanniassa järjestetään konferenssi, jossa puhuttiin magneettikuvauksen käytöstä elävän kohteen tutkimisessa. Lehdessä kerrottiin, että tämän tekniikan avulla voidaan kuvata veden jakautumista kehossa. En tiennyt aiheesta mitään, mutta ajattelin, että se on aika lähellä veren jakautumista. Lähdimme sitä tutkimaan vuonna 1978. Kun veri alkaa hyytyä, sen ominaisuudet alkavat muuttua. Haimme Helsingin teurastamolta tuoretta verta ja tutkimme, voiko hyytyvän veren erottaa magneettikuvista.

Tuotekehityksessä on tärkeää tajuta, että paras ratkaisu on optimaalinen kompromissi. Insinöörityö on sitä, että haetaan käyttökelpoisimmat komponentit, ei viimeistä huutoa olevaa teknologiaa.

Vuonna 1982 siirsimme laitteen HUSiin. Se oli maailman ensimmäisiä magneettikuvauslaitteita sairaalassa. Varsinainen menestystuote syntyi 1992, kun valmistimme laitteen, joka oli varustettu avoimella c-muotoisella magneetilla. Laite ei pystynyt yhtä tarkkoihin kuvauksiin, mutta koska amerikkalaiset eivät halunneet mennä putkeen, siitä tuli suosittu.

Vuonna 1995 menin TKK:lle ja aloin vetää tuotekehityksen kursseja. Elimme laman jälkimaininkeja. Valtio oli myynyt omistuksiaan yrityksistä ja päätti jakaa siitä saatua rahaa koulutukseen ja tutkimukseen. Siitä tuli hyvä boosti.

Kursseilla kaikki lähtee siitä, että on tietty kysymys, johon tekniikan avulla lähdemme etsimään ratkaisua. Usein teknologiafirmoissa on se vika, että on jo ratkaisu, mutta ei ole tietoa mihin.

Tuotekehityksessä on tärkeää tajuta, että paras ratkaisu on optimaalinen kompromissi. Insinöörityö on sitä, että haetaan käyttökelpoisimmat komponentit, ei viimeistä huutoa olevaa teknologiaa."

Julkaistu 20.10.2016

Kuka?

Raimo Sepponen

s. 1950 Tekniikan tohtori, sovellettu elektroniikka Teknillinen korkeakoulu Työpaikka: Aalto-yliopisto Ammatti: Professori

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Sarjakuvien Pelle Peloton näytti suuntaa.

Saavutus, josta olet ylpeä?
Olen tyytyväinen, että olen saanut työskennellä älykkäiden ihmisten kanssa. Se oli edellytys magneettikuvauslaitteen kehittämisellekin.

Mitä haluat saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluan saada perille sen viestin, että hyvin määritelty suuri ongelma on loistava ratkaisun avain.

Lempiharrastukset?
Lukeminen, musiikin kuuntelu, vanhan omakotitalon pystyssä pitäminen.

Suosikkileikkikalu?
Pienoistietokonejärjestelmien rakentaminen. Minulla on suunnitteilla pieni magneettikuvauslaitteen demo, jossa käytettäisiin kestomagneettia. Se pohjautuisi legoihin.

Motto?
Hyvin määritelty iso ongelma on loistava ratkaisun avain.