Pentti Karjalainen

120 osaajaa / 
Uranuurtaja
82
/
120

Pentti Karjalainen

Kouluttamisen teräksinen osaaja

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Leiviskä

Suomen terästeollisuus voisi olla varsin erinäköinen ilman Pentti Karjalaisen panosta. Karjalainen on kouluttanut Suomeen satoja terästeollisuuden osaajia ja kiertänyt ympäri maailmaa luennoimassa, tutkimassa ja verkostoitumassa.

"1990-luvulla tutkimusrahoitus tuli Tekesin kautta, ja sen edellytys oli, että yritykset ovat hankkeissa mukana. Silloin näimme, että erikoislujien terästen kehittäminen oli teollisuuden reitti. Päätimme keskittyä Oulun yliopistossa niiden tutkimiseen.

Vuonna 1991 saimme teräsyhtiöiden kustantamana termomekaanisen simulaattorin. Sen avulla pientä teräskappaletta voidaan kuumentaa, puristaa, vetää ja jäähdyttää. Prosessi voidaan keskeyttää milloin tahansa ja tutkia näyte. Näin voidaan etsiä sopivia lämpötiloja ja muokkausasteita halutuille teräslaaduille tutkimalla teräksen mikrorakennetta ja testaamalla mekaanisia ominaisuuksia.

Meillä tutkimus oli liittyi erityisesti Rautaruukin ja Outokummun prosesseihin. Koulutimme teräksen osaajia näihin yrityksiin. Suurin konkreettinen hyöty omasta työstä on, että nämä koulutetut nuoret näyttävät pärjäävän hyvin.

Rautaruukin ja sittemmin SSAB:n erikoisterästen tuotekehitysjohtaja Jukka Kömi on minun kouluttamani tohtori, joka on useasti kehunut, että yhtiön menestys perustuu Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tällaista yhteistyötä Suomessa osataan ja ulkomailla kadehditaan."

Minua pidetään vaativana. Olen tarkastanut lähes 200 diplomityötä ja 300 julkaisun käsikirjoitusta. Siksi olen harjaantunut huomaamaan virheet. Diplomi-insinöörin pitää pystyä kertomaan asiat täsmällisesti. Olen korostanut, että pitää käyttää lukuja eikä adjektiiveja. Ei kaikista synny hyviä itsekseen. Se opiskelija-aines, mitä koulutodistuksen perusteella meille tuli, ei ollut kaikkein parasta. Jotta siitä sai huippuja, piti opettajankin joskus kovistella. Olen sitä mieltä, että tehdään niin hyvä kuin pystytään.

Erikoistuotteet tulivat Rautaruukin strategian painopisteeksi yli 20 vuotta sitten. Rautaruukin ja sittemmin SSAB:n erikoisterästen tuotekehitysjohtaja Jukka Kömi on minun kouluttamani tohtori, joka on useasti kehunut, että yhtiön menestys perustuu Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tällaista yhteistyötä Suomessa osataan ja ulkomailla kadehditaan."

Julkaistu 21.9.2016

Kuka?

Pentti Karjalainen

s. 1945 Tekniikan tohtori, materiaalitekniikka Oulun yliopisto Työpaikka: Eläkkeellä, yrittäjä Ammatti: Emeritusprofessori

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Ei ollut esikuvia eikä ammatinvalinnan ohjausta. Teknillinen fysiikka haastavana alana kiinnosti, ja Oulun yliopisto tarjosi pääsyn opiskelmaan sitä todistuksen perusteella. Teknillisen fysiikan sisällä metalliopin valinta tapahtui paljolti sattumalta, joskin sen teoreettisuus ja toisaalta mahdollisuus soveltaa oppeja käytännön ongelmien ratkaisemiseen kiehtoi.

Saavutus, josta olet ylpeä?
Suomen liittyessä Euroopan Unioniin pääsimme ensimmäisenä suomalaisena yliopiston tutkimusryhmänä mukaan EU:n Hiili- ja teräsyhteisön (ECSC) hankkeisiin heti vuoden 1995 alusta. Olemme olleet jatkuvasti niissä mukana, usein pyydettynä (yli 10 projektia). Kansallisesti Oulun yliopistosta on muodostunut maamme johtava terästutkimuksen keskus, ja alan teollisuus nojaa tänä päivänä pitkälti kouluttamieni oppilaiden osaamiseen.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Istutettua opiskelijoihin innostusta ja motivoituneisuutta vaativiin tutkimustehtäviin sekä halua tutkijavaihtoon. Ulkopuolelta haluaisin tunnustusta soveltavalle teollisuusläheiselle tutkimukselle.

Suosikkileikkikalu?
Läppäri.

Lempiharrastukset?
Kirjallisuushaut (= uuden oppiminen), julkaisujen käsikirjoitukset, eläinten ruokinta.

Motto?
Tutkimus on globaalia, tuttavia kaikkialla.