Pasi Leipälä

120 osaajaa / 
Yrittäjä
49
/
120

Pasi Leipälä

Raaka työ vie eteenpäin

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Ilpo Okkonen

Pasi Leipälä oppi jo ylioppilaskunnan ravintolayritysten hallituksissa talouden lainalaisuuksia. Sen jälkeen hän kehitti Nokian tuotteita, kasvatti tiimejä ja joutui irtisanomaan väkeä. Nyt hän johtaa voimakkaasti kasvanutta elektroniikkasuunnitteluyritys Haltiania, joka on kehittänyt myös omia tuotteita maailmanvalloitukseen.

"Jo opiskeluaikana pääsin Nokialle töihin. Se oli hyvä yhdistelmä. Opiskelu auttoi työntekoa ja töissä näki mitä kannattaa opiskella. Jo ennen valmistumista olin pääsuunnittelijana vaativassa projektissa. Tontti kasvoi nopeaa tahtia. Pääsin tekemään erilaisia tehtäviä suunnittelutöistä teknologioiden, projektien, osastojen ja teknologioiden kehittämiseen.

Nokia-ajoista olen oppinut, että Suomestakin voi rakentaa kansainvälistä menestystä.

Vuonna 2006 aloitin erään globaalin tiimin vetäjänä. Se oli rikasta ja mielenkiintoista aikaa. Siellä oli erilaisia näkemyksiä, kompetenssia ja persoonia. Saimme luotua loistavan yhteishengen. Vuodesta 2008 eteenpäin Oulun Symbianin laitesuunnittelu oli minun vastuullani. Symbianissa ohjelmistokehitys jäi kuitenkin jälkeen, mikä teki asiat hankalaksi. Siinä opin, että työnteko ja elämä ei ole pelkkää projektia. Tiimiä piti välillä pienentää ja ihmisten surut tulivat esille.

Haltiania perustaessa mietimme, että lähdemmekö tekemään omia tuotteita vai tarjoamaan suunnittelupalveluita. Omien tuotteiden tekemisessä haaste on löytää hyvä idea, valmistaa se tuotteeksi asti ja järjestää sen myynti ja markkinointi. Tämä kaikki vaatii rahaa. Tiesimme, että meillä on loistavan kyvykäs tiimi suunnittelemaan, ja tiesimme, että ihmisillä ympäri maailmaa on hyviä ideoita. Tajusimme, että maailmalta löytyy tuotteita, joita on hauska suunnitella.

Kun on innovatiivinen porukka töissä, uusia ideoita tuleeväkisinkin. Niitä olemme halunneet lähteä työstämään ja viemään markkinoille. Nyt meillä on kehittäjille suunnattu esineiden internetin kehitysalusta ThingSee ja lasten paikannuspuhelin SnowFox. Suurin osa liiketoiminnasta on suunnittelupuolella, mutta suuremmat kasvun mahdollisuudet ovat omissa tuotteissa. Nokia-ajoista olen oppinut, että Suomestakin voi rakentaa kansainvälistä menestystä. Toisaalta Nokia myös opetti, että aika pienelläkin huonolla toiminnalle se bisnes saadaan nurin."

Julkaistu 5.7.2016

Kuka?

Pasi Leipälä

s. 1973 DI, sähkötekniikka Oulun yliopisto Työpaikka: Haltian Ammatti: toimitusjohtaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Jo nuorena poikana 1980-luvulla tykkäsin puuhastella ja pelata tietokoneilla. Ensimmäiset PC:t, Macit ja Commodoret tuli tutuiksi jo varhain. Ajoin myös motocrossia aktiivisesti aikanaan, ja siihen hommaan kuului olennaisena osana motocrosspyörien runsaat ja moninaiset huolto- ja korjaustoimenpiteet.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Haltianin perustaminen ja hyvään vauhtiin saattaminen on tietenkin loistojuttu. Aina kun saadaan asiakas ilahtumaan tavalla tai toisella, tuntuu hyvältä.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Tuoda tekniikkaa helppokäyttöisenä ja miellyttävänä erilaisten ihmisten käyttöön – oli käyttäjä sitten teollisuusammattilainen tai vaikkapa 8-vuotias tyttö.

Lempiharrastukset?
Maastopyöräily, golf, hiihto ja näiden harrastaminen perheen kanssa.

Suosikkileikkikalu?
Lego Mindstorms EV3- robotti. HW:ta ja softaa!

Motto?
Jos nämä hommat olisi helppoja, kaikkihan näitä tekisi!