Mirja Illikainen

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
33
/
120

Mirja Illikainen

Kärsimättömyys on hyve

Teksti: 
Katariina Harteela
 • 
Kuvaaja: 
Joel Karppanen

Melkein kaikki on mahdollista. Se on professori Mirja Illikaisen motto, jonka innoittamana hän tekee kovatasoista tutkimusta ja tuottaa tuloksia elinkeinoelämän käyttöön.

”Toimin professorina Oulun yliopiston kuitu- ja partikkelitekniikan yksikössä. Aikanaan, kun tulin opiskelijana tänne tutkijaharjoittelijaksi, kuidut eivät olleet minulle mikään ykkösvalinta. Mistä tahansa kuitenkin innostuu, kun vähän perehtyy. Nykyään työni yksikössämme on minulle paitsi elanto, myös intohimo ja harrastus.

Ryhmälläni on kolme eri tutkimuskohdetta: biokomposiitit, nanoselluloosamateriaalit ja geopolymeerit. Oma tutkimustyöni keskittyy eniten geopolymeeritutkimukseen. Se sai alkunsa, kun yksikkömme kiersi Euroopan tutkimusryhmiä hankkiakseen ideoita ja verkostoja. Törmäsimme Hollannissa tähän aihealueeseen, joka tuntui tärkeältä ja sopi täydellisesti osaamiseemme. Tutkimuksemme on kasvanut lyhyessä ajassa merkittäviin mittoihin.

Haluan, että tutkimuksellamme autetaan suomalaisia yrityksiä ja luodaan työpaikkoja.

Geopolymeerien tutkimus koskee siis teollisuuden sivuvirtojen, esimerkiksi tuhkien ja kuonien, hyödyntämistä. Tällä hetkellä jätteeksi luokiteltavalle ainekselle kehitetään hyödyllisiä käyttökohteita. Alumiinista ja piistä muodostuvista geopolymeereista voisi tulla esimerkiksi betonin sideaine.

Tutkimuksen kaupallinen puoli on minulle tärkeä kahdesta syystä: olen aika kärsimätön luonne. Haluan tehdä työtä, jonka tulokset pääsen näkemään elinaikanani.

Lisäksi koen, että yliopiston tehtävä on tuottaa tutkimustuloksia elinkeinoelämän käyttöön. Haluan, että tutkimuksellamme autetaan suomalaisia yrityksiä ja luodaan työpaikkoja. Moni ryhmästämme ajattelee samalla tavalla ja näkee kaupallisen puolen hyvin tärkeänä. Vähän aikaa sitten naureskelimmekin porukalla, että ellei mikään yritys lähde viemään eteenpäin tutkimuksemme tuloksia, niin mehän teemme sen itse.”

Julkaistu 27.5.2016

Kuka?

Mirja Illikainen

s. 1978 Diplomi-insinööri, tekniikan tohtori Oulun yliopisto Työpaikka: Oulun yliopisto, kuitu- ja partikkelitekniikan yksikkö Ammatti: professori

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Lukion opettajan innoittamana.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Olen ollut mukana käynnistämässä teollisuuden epäorgaanisiin sivuvirtoihin liittyvää geopolymeeritutkimusta Suomessa. Tutkimus on kasvanut muutamassa vuodessa merkittäväksi tutkimusalueeksi, joka tuottaa kansainvälisessä yhteistyössä uutta tietoa tiedemaailman ja suomalaisen elinkeinoelämän hyödynnettäväksi.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluan olla edistämässä tutkimustulosten kaupallistamista. Toivon näkeväni tutkimukseemme perustuvan uuden liiketoiminnan syntymisen.

Lempiharrastukset?
Työt, kotityöt, kuntosali, teatteri ja lukeminen.

Suosikkileikkikalu?
Legot, palapelit ja lautapelit.

Motto?
Melkein kaikki on mahdollista.