Mircea Guina

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
77
/
120

Mircea Guina

Tutkija tositarkoituksella

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Leiviskä

Mircea Guina tuli Romaniasta teoreettisen tutkimuksen parista tutkijan leikkikentälle Tampereen teknillisen yliopiston optoelektroniikan laitokselle 1990-luvun lopussa. Nyt hän johtaa tutkimusryhmää, joka synnyttää maailmanluokan tutkimuksen lisäksi uusia yrityksiä.

"Opinnot Bukarestissa olivat hyvin teoreettista. Ne olivat kummallisia vuosia Romaniassa, kun kaikki teknologiakehitys taantui. Monet opiskelukavereistani menivät kaupalliselle puolelle, pankkeihin tai lakifirmoihin. Minä en valmistumisen jälkeen edes ajatellut muuta kuin tutkijan uraa. Professori Markus Pessa vieraili Bukarestissa ja tarjosi minulle väitöskirjatutkijan paikkaa.

Tein lujasti töitä heti alusta lähtien. Asuin Mikontalossa, ja kahteen kuukauteen en edes tiennyt, että Tampereella on toinenkin keskusta Hervannan lisäksi.

Tampereelle päästyäni Markus vei minut labraan, esitteli tyhjän pöydän ja kysyi, mitä tarvitsen. Se oli todella iso muutos minulle, ja hyvin kunnianhimoista ajattelua Markukselta. Tein lujasti töitä heti alusta lähtien. Asuin Mikontalossa, ja kahteen kuukauteen en edes tiennyt, että Tampereella on toinenkin keskusta Hervannan lisäksi.

Väittelin vuonna 2002 laserfysiikasta ja vaihdoin sen jälkeen tutkimusalaani materiaalitutkimukseen ja -tekniikkaan. Vuonna 2004 perustin Reflekronin, jota edelleen johdan harrastuksenani iltaisin ja viikonloppuisin. Samana vuonna aloimme kehittää materiaalia, jonka avulla voidaan tuottaa keltaista laservaloa. Nyt 12 vuotta myöhemmin meillä on parhaat tulokset tästä materiaalista, ja pyrimme kaupallistamaan sen.

Markus tartutti minuun viruksen. Opin, että heti materiaalitutkimuksen alussa pitää kysyä, mihin uutta materiaalia voisi käyttää. Se koukuttaa jatkamaan tutkimusta. Se on teknologian voima. Tämä asenne on synnyttänyt laitokseltamme yhdeksän yritystä.

Vuonna 2008 aloin johtaa optoelektroniikan tutkimusryhmää. Olin kovan paineen alla. Laitteistomme on kallista. Mietin, että pitääkö karsia joitain tutkimuslinjoja, että voimme säilyttää muun tutkimuksen tason. Adrenaliinipiikki vai hulluutta - en tiedä, mutta päätin laajentaa. Huomasimme, että materiaali, jota käytimme keltaisen laserin tuottamiseen, voi myös vastaanottaa valoa. Nyt meillä on rahoitus maailman tehokkaimman aurinkokennon valmistamiseen."

Julkaistu 8.9.2016

Kuka?

Mircea Guina

s. 1972 Tekniikan tohtori, optoelektroniikka Tampereen teknillinen yliopisto Työpaikka: Tampereen teknilllinen yliopisto Ammatti: professori

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Tykkäsin tarkoista tieteistä: matematiikasta ja fysiikasta. 

Saavutus, josta olet ylpeä?
Saan johtaa Pohjoismaiden tai ehkä jopa Euroopan suurinta ja arvostetuinta optoelektroniikan tutkimusryhmää. Meillä on hyvin laaja ja monialainen lähestymistapa. Olemme onnistuneet yhdistämään paljon tietämystä ja teknistä osaamista, mikä tekee mahdolliseksi isojen ongelmien ratkaisemisen.

Mitä haluat saavuttaa tekniikan alan ammattilaisena?
Toivon, että tutkimusryhmä voisi ylläpitää nykyistä tasoa. Näin voisimme tehdä jatkuvasti parempaa tutkimusta ja synnyttää parempia yrityksiä.

Lempiharrastukset?
Yrityksen pyörittäminen, puutarhanhoito ja jalkapallo.

Suosikkileikkikalu?
Tärkeimmät lelut ova työpaikalla, mutta haaveilen pienestä veneestä.

Motto?
Make a difference!