Mikko Kuitunen

120 osaajaa / 
Yrittäjä
4
/
120

Mikko Kuitunen

Johtaminen on esteiden poistamista

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Kalle Parkkinen, Lehtikuva

Mikko Kuitunen oli uraputkessa, kun hän päätti, että hän haluaa perustaa yrityksen, jonne ei vituta tulla aamuisin töihin. Nyt Vincit on valittu kolme kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi työpaikaksi.

"Johtamiseni juuret tulevat varmaan partiosta. Olin aika vilkas lapsi, ja kun olin kuudennella luokalla, sain johdettavaksi 12 neljäs- ja viidesluokkalaista jätkää. Minun piti keksiä jokin keino saada solmujen opettelu mielenkiintoiseksi. Sieltä on iskostunut se ajatus, että pitää olla jokin syy tehdä asioita.

Johtajana minun tehtäväni on löytää ne narut, jotka motivoivat kutakin, ja antaa mahdollisuus kiivetä niitä naruja.

Johtamisesta on tehty hirveän glorifioitua. Uskotaan, että tarvitaan eeppisiä johtajia. Olen paska johtaja siinä perinteissä käsityksessä. Itse uskon vahvasti, että jos yksilöt kokevat tekevänsä kokonaisuuden kannalta merkityksellisiä asioita ja voivat vaikuttaa työhönsä riittävästi, ei tarvita paljon muuta motivointia. Johtajana minun tehtäväni on löytää ne narut, jotka motivoivat kutakin, ja antaa mahdollisuus kiivetä niitä naruja.

Meillä on täällä nyt 190 henkilöä töissä ja vain kaksi hallinnollista tyyppiä. Yrityksen toimintatapa ruumiillistuu siihen, että täällä tehdään yrityksen kannalta kaikkia koskevia merkittäviäkin päätöksiä ilman, että yksikään johtajan tittelillä oleva edes osallistuu keskusteluun. Kun päätöksenteko on projekteissa, se myös näkyy tyytyväisinä asiakkaina. Olen parisen vuotta puhunut tämän johtamismallin puolesta. Olemme nyt listautumassa ja sen myötä pääsemme vielä kovempaan testipenkkiin siitä, kuinka uskottava tämä johtamistapa on. Haluan henkilökohtaisesti osoittaa, että listattu yhtiö ei automaattisesti tarkoita, että pitää toimia kuten idiootti."

Julkaistu 23.3.2016

Kuka?

Mikko Kuitunen

s. 1980 Diplomi-insinööri, tuotantotalous TTY Työpaikka: Vincit Oy Ammatti: toimitusjohtaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Luonnontieteet ja matikka olivat lempiaineita koulussa.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Olen onnistunut rakentamaan yrityksen, joka on useampaan kertaan palkittu Suomen parhaana työpaikkana ja yhtenä Euroopan parhaista.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluan ylläpitää ja kehittää meidän tapaa toimia vastuullisena listattuna yhtiönä.

Lempiharrastukset?
Extreme liikunta ja partio.

Suosikkileikkikalu?
Juomareppu.

Motto?
Anteeksi saa helpommin kuin luvan.