Miika Mäkitalo

120 osaajaa / 
Luova uudistaja
45
/
120

Miika Mäkitalo

Uudistamisen eturintamassa

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Mika Peltomaa

Miika Mäkitalo oli valtion uraputkessa uudistaen liikennehallinnon toimintaa. Kuusi vuotta hän on johtanut yhtä Suomen lupaavinta ohjelmistoyhtiötä. Sinä aikana M-Filesin liikevaihto on kymmenkertaistunut.

"Kun opiskelin, minulle soitettiin Ratahallintokeskukselta ja tarjottiin kesäduunia. Tehtävänäni oli pohtia, miten toimitaan, jos valtion rataverkolla liikkuu monta yhtiötä. Miten silloin jaetaan kapasiteettia yhtiöiden välillä ja miten toimiala tulee järjestää? Minua kiehtoi siinä yhteiskuntataloudellinen tehokkuus ja perinteisen toimialan muuttaminen. Kun kilpailua avataan, koko Ratahallintokeskuksen tarkoitus muuttuisi. Yhtäkkiä ei keskityttäisi vain pitämään ratoja kunnossa, vaan virastolla olisi uudenlainen tehtävä, tuote ja asiakkaita. Koko ajattelutapa ja prosessit pitäisi muuttaa.

Toisena kesänä aloin tehdä Ratahallintokeskuksessa diplomityötäni ja minua pyydettiin jäämään sinne töihin. Koska resurssit olivat tiukalla, sain paljon vastuullisia rooleja ja kansainvälisiä tehtäviä. Olin noin vuoden töissä myös liikenne- ja viestintäministeriössä, ja palasin sitten Ratallintokeskukseen yksikön päälliköksi. Minut nimitettiin nuorena osastonjohtajaksi ja viraston johtoryhmään. Olin keskeisellä tavalla luomassa Liikennevirastoa. Se oli tosi mielenkiintoista aikaa.

Jos organisaatiolla ei ole innostavaa visiota, organisaatio on tuuliajolla.

Tunsin M-Filesin johdosta useita henkilöitä. He alkoivat kysellä minua toimitusjohtajaksi. M-Files oli silloin pieni ja tuntematon yritys, mutta tehtävä houkutteli minua.

Kun tulin taloon, ilmapiiri ja tavoitetaso oli tosi hyvä, mutta tietty tavoitteellisuus puuttui. Vision merkitys korostuu yrityksen kasvaessa. Jos organisaatiolla ei ole innostavaa visiota, organisaatio on tuuliajolla. Vaikka yrityksessä olisi maailman terävimmät jätkät töissä, mutta ne pelaa tetristä, niin mitä tapahtuu? Tämä on asiantuntijatyötä, jossa yksilöt tekevät lopputuloksen. Henkilöstön pitää tuntea visio ja strategia omakseen. Silloin arjen työ linkittyy suurempaan tarkoitukseen. Me haluamme M-Filesilla tehdä maailmasta paremman paikan sillä, että tietoa hallitaan hyvin."

Julkaistu 26.6.2016

Kuka?

Miika Mäkitalo

s. 1977 Tekniikan tohtori, tuotantotalous Tampereen teknillinen yliopisto Työpaikka: M-Files Ammatti: toimitusjohtaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Lukiossa aloin kiinnostua tekniikasta ja taloudesta sekä erityisesti teknologian arkea ja yhteiskuntaa muuttavasta ja eteenpäin vievästä voimasta.

Saavutus, josta olet ylpeä?
M-Files on kasvanut aikanani liikevaihdoltaan ja henkilöstöltään lähes kymmenkertaiseksi ja noussut yhdeksi maailman johtavista tiedonhallintaratkaisuja tarjoavista yrityksistä. M-Files on saanut viime aikoina paljon palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa Tekniikan Akatemia antoi yhtiölle Millennium-kunnianosoituksen, Tekniikka&Talous valitsi vuoden teknologiakasvajaksi, Tampereen nuorkauppakamari vuoden työnantajaksi ja TIVIA ry vuoden tietotekniikkatuotteeksi. Maailmanluokan teknologiaohjelmiston ja kasvun rakentaminen ei olisi ollut mahdollista ilman maailmanluokan tiimiä, josta olen ylpeä joka päivä.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
M-Filesin visiona on muuttaa se tapa, miten maailma hallitsee tietoa. Työntekijät käyttävät työajastaan 20 prosenttia tiedon etsimiseen, ja turha tiedon hakeminen vie energiaa ja intoa. Haluamme tehdä maailmasta paremman paikan tästä näkökulmasta. Tuomme töihin iloa, tuottavuutta ja paperittomuutta.

Lempiharrastukset?
Lenkkeily ja lukeminen silloin, kun työltä ja perheeltä jää siihen aikaa.

Suosikkileikkikalu?
Suunto Ambit 3 Peak ja urheiluappsit.

Motto?
Lukion filosofianopettajani sanoi agraarimetaforaa käyttäen: "Kun leikataan, leikataan koko terällä." Tässä kiteytyy hyvä eteläpohjalainen elämänohje moneen asiaan: kun tehdään, tehdään eikä meinata.