Matti Harju

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
74
/
120

Matti Harju

Maidon uudistaja

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Valio

Matti Harju oli kehittämässä herasta eli juustontuotannosta syntyvästä kirkkaasta nesteestä uusia tuotteita 1970-luvun lopulla. Tämä meijerijätteenä pidetty tuote saatiin tuottamaan ja kehitystyö johti myöhemmin laktoosittoman maidon menestystarinaan.

"Vuoden 1975 alussa Valiolla oli tehty päätös, että pyritään etsimään heralle uutta käyttöä. Siihen mennessä sitä oli syötetty sioille ja osittain laskettu vesistöihinkin. Tutkimusryhmällämme oli hyvin vapaat kädet, koska meijerimiehet pitivät tehtävää mahdottomana. Me kemisteinä näimme mahdollisuudet, sillä herassa on osa maidon komponenteista.

Omia keksintöjä meillä ei niinkään aluksi ollut. Katsoimme maailmalta mitä on tehty ja sovelsimme. Aloitimme poistamalla suolat herasta. Sillä saatiin äidinmaidonkorvikkeisiin sopiva herajauhe, joka oli arvokas tuote. Sen jälkeen kiteytimme heraa ja valmistimme siitä puhdasta laktoosia, jolle markkinat olivat jo olemassa. Kolmantena olivat kalvotekniikat, joiden avulla saimme eroteltua aineita molekyylikoon mukaan.

Lopulta vuonna 2001 laktoositon maito saatiin myyntiin. Valion ennuste oli, että sitä myydään miljoona litraa vuodessa. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana sitä myytiin jo se miljoona litraa täysin ilman mainontaa.

Suomen Sokeri oli kehittänyt kromatografisen menetelmän, jolla saatiin otettua sokeria talteen melassista. Käytännössä kyseessä on korkea pylväs, josta tietyt aineet valuvat muita aineita hitaammin alas. Lähdimme 1980-luvun puolivälissä kokeilemaan, saisimmeko parannettua laktoosin saantia herasta. Muutaman vuoden teollisen käytön jälkeen tämä kromatografinen pylväs jäi käyttämättä. Olimme kokeilleet pylvästä myös maidolla. Tästä lähti laktoosittoman maidon kehitys, ja tuote oli valmis vuonna 1996. Kuluttajatutkimuksien mukaan käyttäjät olivat kuitenkin ihan tyytyväisiä Hyla-maitoon.

Lopulta vuonna 2001 laktoositon maito saatiin myyntiin. Valion ennuste oli, että sitä myydään miljoona litraa vuodessa. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana sitä myytiin jo se miljoona litraa täysin ilman mainontaa. Kaikkialla laktoosittomien tuotteiden markkinat kasvavat, ja olemme lisensioineet tekniikkaa eri puolille maailmaa.

Olen päässyt elämään pikkupojan unelmaa. Olen saanut tehdä kaikenlaisia kokeiluja. Valtavasti on ollut myös sellaista työtä, joka ei ole johtanut mihinkään. Se ei ole ollut joko kannattavaa tai ei ole teknisesti onnistunut."

Julkaistu 2.9.2016

Kuka?

Matti Harju

s. 1950 Tekniikan tohtori, kemia Teknillinen korkeakoulu Työpaikka: Valio Ammatti: eläkkeellä, johdon neuvonantaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Koulussa kemian kokeilut olivat mahtavia ja tykkäsin itsekin kokeilusta. Ehkä diplomi-insinööri-isän takia päädyin Otaniemeen kemiaa opiskelemaan.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Heran saaminen elintarvikekäyttöön ja se, että Valiolla tutkijat ymmärtävät nykyään maidon kemiallisten aineiden koostumuksena, jota voidaan muutella teknologian avulla aivan minkälaiseksi halutaan.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Olen teknologiauskovainen ja yritän torjua maailmanloppupuheita (ilmastonmuutos ym.).

Lempiharrastukset?
Pallopelit kentällä ja katsomossa, jäähalliyhtiön pyörittäminen, lukeminen

Suosikkileikkikalu?
Google

Motto?
Kaikki ongelmat voidaan ratkaista teknologialla – jos ei puhuta kannattavuudesta.