Matti E. Lehtonen

120 osaajaa / 
Luova uudistaja
27
/
120

Matti E. Lehtonen

Kiinnostavaa koulutusta kaikille, myös niille joita koulu ei kiinnosta

Teksti: 
Jaakko Takalainen
 • 
Kuvaaja: 
Jari Härkönen

Matti E. Lehtonen aloitti GE Healthcare Suomen toimitusjohtajana 1. maaliskuuta. Työhön kuuluu myös 2011 alkanut GE:n anestesia- ja tehoventilaatioliiketoiminnan maailmanlaajuinen johtajuus. Lehtonen on työskennellyt GE:llä johtotehtävissä vuodesta 2007 lähtien.

"Olen työskennellyt Kiinassa 30 vuotta. Aiempia työnantajiani ovat Elcoteq, Polar, Instrumentarium, Neste Advanced Power Systems.

Automaatio lisääntyy vahvasti kaikilla aloilla. Big data saa markkinat liikkeelle. Terveydenhoitoalalla automaatio tarkoittaa yksinkertaisten arvojen mittausten sijaan autopilotin lailla toimivaa hoitoyksikköä. Lääkäri voi jatkossa keskittyä laitteiden seuraamisen ja säätämisen sijaan potilaaseen.

Yhteiskunnassa tulee yhä jyrkempi jako kahteen. Iso kysymys on keskiluokan kuihtuminen, toistuvat pätkätyöt ja lisääntyvä köyhyys. Koulutuksen räätälöinti lienee paras ratkaisu. Koulutuksen pitäisi saada kiinnostavaksi myös niille, jotka eivät koulussa viihdy.

Yhdessä tekeminen on kaikki.

Irlanti on hyvä esimerkki työttömyyden voittamisesta ja yhteisten arvojen mukaan toimimisesta. Yhdessä tekeminen on kaikki. Se meidän on ymmärrettävä Suomessa, onpa yhteisymmärryksen nimi yhteiskuntasopimus tai tuottavuusloikka tai joku muu. Vain yhdessä pärjäämme."

Julkaistu 13.5.2016

Kuka?

Matti E. Lehtonen

s. 1961 DI, teknillinen fysiikka TKK, Otaniemi Työpaikka: GE Healthcare, Suomi Ammatti: GE Healthcare Suomen toimitusjohtaja sekä anestesia- ja tehoventilaatioliiketoiminnan (Anesthesia & Respiratory Care) globaali johtaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Aina on kiinnostanut. Rakensin jo pienenä vedenkorkeustornin, koska Kemin seudulla vedenkorkeus saattoi vaihdella jopa metrin. Lentäminen kiinnosti, mutta haave jäi 6-vuotiaana sattuneen onnettomuuden jälkeen, kun oikea silmä sokeutui.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Tuoreimmasta saavutuksesta on helpoin olla ylpeä. Kyllä se minulle on anestesiatyöaseman saaminen valmiiksi, tuotantoon. Matka ideasta valmiiseen tuotteeseen vei 4–5 vuotta. Kovissa paineissa – viranomaisviidakko luvittamisineen ja regulaatioineen, asiakkailta tulevat hinta- ja laatupaineet sekä työaseman koon jatkuva pienentäminen – syntyi työasema. Se on kuin oma lapsi.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Toivon voivani osalta vaikuttaa siihen, että terveydenhuollon teknologiasta kehittyy Suomelle vientiä lisäävä ja työpaikkoja luova tukijalka. Pyrin markkinoimaan suomalaista osaamista GE:n sisällä ja toisaalta toimimaan yhteistyössä Suomen viranomaistahojen kanssa kilpailukykyisten toimintaolosuhteiden luomiseksi kansainvälisille yrityksille. Haluan myös edistää GE:n kaltaisen suuryrityksen ja pienten suomalaisten startupien molempia osapuolia hyödyttävää rinnakkaiseloa.

Lempiharrastukset?
Barokkimusiikki vanhoilla soittimilla; soittaminen puhdistaa pään. Jongleeraus yksin tai yhdessä aikuisten lasten kanssa: 4 palloa/keilaa per henki yhtä aikaa ilmassa.

Suosikkileikkikalu?
4 kpl jongleerauskeiloja.

Motto?
We must, indeed, all hang together or, most assuredly, we shall all hang separately (~ jos emme pidä yhtä, meidät hirtetään erillisinä), Benjamin Franklin.