Mathias Berglund

120 osaajaa / 
Tulevaisuuden lupaus
120
/
120

Mathias Berglund

Aivojen simuloija

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Leiviskä

Mathias Berglund hyppäsi konsultin uralta tutkimaan tekoälyä. Pian hän oli mukana perustamassa The Curious AI Companya, jota pidetään yhtenä maailman kuumimmista tekoälyyn keskittyvistä yrityksistä.

"Tuotantotalouden opintojen jälkeen pääsin konsultiksi Boston Consulting Groupiin. Vaikka siellä oli mielenkiintoisia työtehtäviä, tajusin pian, että oma kutsumus on enemmän teknisessä puolessa. Haluan mieluummin tehdä kuin katsoa vierestä. Päätin, että palaan Aalto-yliopistoon tutkijaksi.

Kun löysin tekoälyn, tiesin aika nopeasti, että juuri sitä haluan tutkia. Aluksi minulla oli pieni pelko, onko minulla sopiva tausta, koska en ollut opiskellut tietotekniikkaa. Sain kuitenkin palautetta, että pääsen tosi nopeasti kärryille. Se kannusti eteenpäin ja motivoi selvittämään lisää asioita.

Yrityksemme on käytännössä tutkimusyksikkö.

Noin puolitoista vuotta sitten meillä oli tutkimusprojekti, jossa oli mukana yliopiston ulkopuolisia henkilöitä. Tutkimusryhmän vetäjä Harri Valpola lähti puuhaamaan yritystä. Minulle oli luonteva lähteä mukaan perustamaan sitä, koska tiesin, että tekisin siellä käytännössä samaa väitöskirjatyötä kuin yliopistossakin.

Tutkimme Curious AIssa syviä neuroverkkoja. Kun neuroverkkomalliin syöttää vaikkapa kuvan, niin tietyt neuronit aktivoituvat kerroksittain ja tietyt eivät. Jokainen neuroni aktivoituu tietyn piirteen mukaan. Ideana on, että kone opettelee asiat itse. Käytännössä annamme neuroverkolle esimerkiksi 1 000 neuronia ja tehtäväksi erottaa kissat koirista. Sen jälkeen opetamme tekoälyä sadan erilaisen kuvan avulla. Kun myöhemmin tutkimme, mitä piirteitä neuroverkko oppi, huomaamme, että ensimmäisellä tasolla neuronit oppivat tunnistamaan reunoja. Ylimmällä tasolla on neuroni, joka tunnistaa eläimen.

Yritysmaailma on nähnyt tekoälyn mullistavan voiman. Siellä on innostuttu tekoälystä viime vuosina enemmän kuin akateemisessa maailmassa. Yrityksemme on käytännössä tutkimusyksikkö, eikä tämä ole maailman mittakaavassa kovin poikkeuksellista.

Erikoisuutena tällä alalla on, että nämä ratkaisut voidaan pienin muutoksin skaalata vaikka mihin puheentunnistuksesta itseohjautuviin autoihin. Jos tämä lisäarvo luodaan muualla, niin on iso riski, että Suomi jää muiden maiden jalkoihin."

Julkaistu 18.12.2016

Kuka?

Mathias Berglund

s. 1986 DI, tuotantotalous Aalto-yliopisto Työpaikka: The Curious AI Company Ammatti: Tutkija

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Kiinnostus taitaa olla lähtöisin meidän "sukuviasta".  Meidän perheessä kaikki ovat diplomi-insinöörejä. Innostuin lapsena erityisesti ohjelmoinnista ja elektroniikasta, koska minua kiehtoi se, että oli mahdollista luoda ohjelma tai laite, joka toimii jossain ympäristössä autonomisesti.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Olen ylpeä yrityksestämme ja siitä, että saan olla mukana kehittämässä suomalaista tekoälyosaamista.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluan olla mukana kehittämässä teknologiaa tai tuotteita, jotka parantavat ihmisten elämänlaatua. Tekoälyn ansiosta yksitoikkoisimmat tehtävät voidaan hoitaa koneiden avulla, ja ihmiset voivat tehdä mielenkiintoisempia asioita.

Lempiharrastukset?
Kokkaaminen, hajuvedet, huonekalujen rakentaminen, katutanssit.

Suosikkileikkikalu?
Lämpötilasäädin sous vide -ruuanlaittoon.

Motto?
Pystymme paljon enempään kuin mitä uskomme.