Linda Mannila

120 osaajaa / 
Arjen sankari
28
/
120

Linda Mannila

Tietotekniikka on nykypäivän yleistietoa

Teksti: 
Katariina Harteela
 • 
Kuvaaja: 
Laura Johansson

Linda Mannila tekee töitä sen eteen, että kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet ymmärtää internetiä ja koko digitaalista maailmaa.

”Oli ihan tuurista kiinni, että lähdin tekniikan alalle. Mutta kun aloitin tietojenkäsittelyn opiskelut, se iski heti: ajatus siitä, että tätä pitäisi opettaa ihan jokaiselle. Oivalluksesta tuli minulle sittemmin työ ja sydämenasia.

Jokaisella on oikeus, mutta myös velvollisuus, ymmärtää tietotekniikan perusteet.

Tietotekniikan ymmärrys on nykypäivän yleistietoa. Digitaalinen maailma on aina läsnä, niin töissä kuin arjessakin. Siksi jokaisella on oikeus, mutta myös velvollisuus, ymmärtää tietotekniikan perusteet. Meillä kaikilla on nykyään internet taskussa! On äärimmäisen tärkeää tietää, mitä mahdollisuuksia ja riskejä siihen liittyy.

Olin tehnyt töitä tasa-arvoisen tietotekniikan opetuksen eteen järjestämällä työpajoja ja leirejä erityisesti lapsille. Kun ohjelmointi lisättiin opetussuunnitelmaan, aloin vetää täydennyskoulutuksia opettajille. Lapset ja opettajat voi tutustuttaa ohjelmointiin aika samalla tavalla: käytännönläheisten harjoitusten kautta, aluksi ilman tietokonetta.

Etsin opettajien kanssa myös tapoja hyödyntää ohjelmointia eri aineissa. Tarkoituksena on saada tietotekniikka monipuolisesti ja luovasti mukaan koulutyöhön, ja luoda ymmärrystä siitä, kuinka tietokoneen voi ottaa avuksi isojen ongelmien ratkaisemiseen.

Ideoita ja inspiraatiota toimenpiteisiin saan ulkomailta ja tutkijaverkostostani. Tutkijana minulla on myös vastuu seurata, kuinka hyvin tekemämme asiat onnistuvat. Ohjelmointi on niin uusi oppiaine, että parhaat toimintatavat odottavat vielä löytymistään.

Tasa-arvo tietotekniikan suhteen ei ole valmis asia, vaikka peruskoulussa aletaan opettaa ohjelmointia. Digimaailman perusteiden ymmärrys on yhtä tärkeää aikuisille. Jokaisella suomalaisella, iästä, sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta, tulisi olla mahdollisuus oppia tietotekniikan perusteet – se on seuraava tavoitteeni.”

Julkaistu 15.5.2016

 

Kuka?

Linda Mannila

s. 1979 Filosofian tohtori, tietojenkäsittelytiede Åbo Akademi Työpaikka: Åbo Akademi, Linköpings universitet, oma yritys Ammatti: tutkija, kouluttaja, yrittäjä

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Olen aina ollut utelias, rakastanut pulmatehtäviä ja halunnut tietää miten asiat toimivat. Olin pienestä pitäen perheemme "tekniikan ihmelapsi" ja otin päävastuun esimerkiksi videonauhurista, C64:sta ja myöhemmin perheen ensimmäisestä PC:stä.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Aina siitä asti, kun lähdin opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä Turkuun vuonna 1998, minua on häirinnyt, ettei tietotekniikka ole kuulunut koulujen opetussuunnitelmaan ja että alalla on ollut hyvin vähän naisia. Olen tehnyt tämän asian eteen paljon siitä lähtien, ja olen iloinen, etten ole antanut periksi. Yhä digitalisoituvassa maailmassa on elintärkeää, että kaikille annetaan tasapuolinen mahdollisuus ymmärtää tämän maailman perusteita, sen mahdollisuuksia ja haasteita. Olen ylpeä roolistani tässä kehityksessä – sekä erikokoisten yliopistohankkeiden kautta että konsultointi- ja kehitystehtävissä yritykseni puitteissa.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Niinkin vaatimaton asia, kuin että Suomessa jokaisella kansalaisella, iästä, sukupuolesta, kielestä ja asuinpaikasta riippumatta, olisi omaan elämäntilanteeseensa nähden riittävästi perustietoja ja -taitoja tietotekniikasta ja digitalisaatiosta: että jokainen osaisi käyttää tekniikkaa vastuullisesti, luoda uutta tekniikan avulla ja ymmärtää, miten tietotekniikkaa voi hyödyntää omassa arjessa ja työelämässä.

Lempiharrastukset?
Liikunta, etenkin kuntosali, nyrkkeily ja lenkkeily, on todella tärkeä osa elämääni. Luen paljon, suurimmaksi osaksi faktakirjoja, ja innostun helposti erilaisista tekniikkakiteistä ja maker-projekteista. Rakentamamme omakotitalo ei ole vielä valmis, joten harrastan myös raksahommia, vedeneristystä, pihatöitä ja sisustusta.

Suosikkileikkikalu?
3D-tulostin.

Motto?
If it doesn't challenge you, it doesn't change you.