Kim-Niklas Antin

120 osaajaa / 
Luova uudistaja
48
/
120

Kim-Niklas Antin

Vauhdikkaampia ideoita

Teksti: 
Katariina Harteela
 • 
Kuvaaja: 
Lotta Kinnunen

Sanotaan, että pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Kim-Niklas Antin ei ole antanut sen hidastaa itseään. Vai miltä kuulostaa itse rakennettava peltifillari, jonka piirustukset voi ladata netistä?

”Sain kolmevuotiaana Helkama Nappulan, ja olin heti koukussa. Minulla oli lupa pyöräillä vain omassa pihapiirissä, mutta lähdin usein salaa hiukan kauemmas tutkimaan ympäristöä. Kun kasvoin isommaksi, kasvoivat lenkitkin. Lopulta koko Espoo tuli tutuksi pyörällä seikkaillen.

Se lajissa onkin viehättänyt alusta asti: vapaus lähteä omalta kotiovelta milloin vain, minne vain. Pyörällä liikkuessa ei ole riippuvainen mistään.

Pyörän tekeminen itse oli ollut unelmani jo pitkään. Olisi kuitenkin tuntunut hölmöltä kopioida massatuotantona tehtyjä polkupyöriä, ja halusin käyttää hyväksi materiaalitekniikan opintojeni tuomaa osaamista. Ideas2cycles lähti halusta luoda jotain uutta.

Kehitymme pyörien tekemisessä yrityksen ja erehdyksen kautta.

Uudet innovaatiot, materiaalit ja teknologiat siirtyvät yleensä hitaasti käyttöön, sillä teollinen tuotanto on jäykkää ja muutokset kalliita. Ideas2cycles nopeuttaa sitä prosessia: ideoimme uudenlaisia polkupyöräkonsepteja ja testaamme niitä käytännössä. Käytämme uusinta teknologiaa ja teemme kokeiluja materiaaleilla.

Kehitymme pyörien tekemisessä yrityksen ja erehdyksen kautta. Ensimmäistä kertaa ajoin itse tehdyllä pyörällä vuonna 2011. Pyörän runko oli mennyt kovetusvaiheessa kieroon, ja se kulki ikään kuin kylki edellä. Prototyypillä ajaminen kuitenkin innosti ja rohkaisi yrittämään kovempaa! Jos olisimme heti yrittäneet tehdä täydellistä, olisimme edenneet paljon hitaammin.

Yksi projekteistamme oli polkupyörä, jonka CAD-piirustukset voi ladata netistä ja rakentaa sen itse ohutlevystä. Pidän ’avoimen lähdekoodin’ filosofiasta, eikä piirustusten antaminen eteenpäin maksa mitään. Pyörä voitti Plootu Fennica -palkinnon vuonna 2014.

Olen iloinen siitä, että ryhdyin toteuttamaan unelmaa, enkä jäänyt vain haaveilemaan. Vaikka pajatyöskentely ei ehkä olekaan tulevana tohtorina lopullinen uravalintani, uskon, että käytännön kokemus tuotannosta on tehnyt minusta paremman suunnittelijan.”

 

Kuka?

Kim-Niklas Antin

s. 1984 Diplomi-insinööri Aalto-yliopisto Työpaikka: Aalto-yliopisto Ammatti: tohtorikoulutettava

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Ihailin ihmisiä, jotka osasivat selittää, miksi asiat toimivat niin kuin ne toimivat.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Olen rohkeasti toteuttanut unelmiani ja tutustunut todella fiksuihin ja osaaviin ihmisiin.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluisin suunnitella ja valmistaa jonkin tuotteen, joka on omassa luokassaan maailman paras.

Lempiharrastukset?
Pyöräily.

Suosikkileikkikalu?
3D-printteri.

Motto?
"Mikset sä voi tehdä asioita kunnolla???"