Karla Nieminen

120 osaajaa / 
Yrittäjä
46
/
120

Karla Nieminen

Ihmissuhdetaitoja systemaattisesti

Teksti: 
Kirsti Levander
 • 
Kuvaaja: 
Lauri Veijalainen

Yrittäjä Karla Nieminen oppi jo yläasteella self help -kirjoista, miten jää ihmisten välillä murretaan. Ihmissuhdetaitojen opettamisesta tuli tuotantotalouden DI:lle ammatti, jossa myös tekniikan alan koulutuksesta on ollut hyötyä.  

”Isäni on diplomi-insinööri ja äitini kemisti. Tietokoneet kiinnostivat minua jo varhain. Olin noin kolmivuotias, kun isä jo otti minulta koneen välillä pois, etten käyttäisi sitä liikaa.

Lähdin opiskelemaan DI:ksi, koska pidin matematiikasta ja ongelmanratkaisusta. Halusin oppia vaikeita asioita ja myös soveltaa taitojani käytäntöön.  

Ihmissuhdetaitojen kouluttajaksi ja Jäänmurtajat-yritykseni perustamiseen päädyin jo opiskeluaikanani vuonna 2011. Lähtökohtana olivat omat kokemukseni. Olin yläasteella töksäyttelijä, joka suututti kaverinsa ja jonka oli vaikea tutustua uusiin ihmisiin. En osannut jutustella. Miksi ihmeessä pitää todeta, että ilma on kaunis, eihän se vie asioita eteenpäin. En myöskään osannut pitää kavereihini yhteyttä. Tajusin, että jotain menee pieleen, joten luin nipun amerikkalaisia self help -kirjoja. Kaikki muuttuikin vähitellen paremmaksi, tuli uusia kavereita, opin flirttailemaan, aina oli puhumista. Syntyi kokonaisvaltainen elämys siitä, että asioille voi tehdä jotain. Ihmettelin vain, miksi kukaan ei ollut kertonut minulle tätä kaikkea jo aiemmin.

Jonkun elämä voi muuttua täydellisesti.

Valmistuttuani DI:ksi vuonna 2013 päätin jatkaa yrittäjänä ja ihmissuhdetaitojen opettajana, mutta tehdä samalla myös insinöörin töitä.  Käyn yhä edelleen silloin tällöin ”oikeissa töissä”, olen muun muassa opettanut fysiikkaa, suunnitellut myyjien koulutusta, testannut ohjelmistoja… Verkostojen avulla töitä löytyy aina tarvittaessa.

Ihmissuhdetaitojen opettajana pidän luentoja ja kursseja yhteisöille ja yksityishenkilöille sekä yksityistunteja. Opetan, miten voi antaa hyvän ensivaikutelman, miten oppii keskustelemaan ja pitämään yhteyttä ystäviinsä sekä yhteistyökumppaneihinsa. Otteeni on käytännönläheinen ja looginen: tästä pääset alkuun, näin etenet – kuin prosessikaaviossa! Vahvuuteni on, että puhun perusjutuista, jotka kuitenkin voivat mullistaa kuulijan koko elämän. Kirjoitan näistä aiheista myös blogia ja teen podcastejä.

DI-koulutuksesta ja analyyttisestä otteesta on ollut huomattava hyöty niin koulutuksissa kuin koko yritystoiminnassakin, enkä pidäkään itseäni alan vaihtajana. Tuotantotalouden insinöörinä toimin opettajana loogisesti ja järjestelmällisesti, sovellan yhden naisen yrityksessäni suuren korporaation johtoon saamaani koulutusta, eli toimin täsmällisesti ja ammattimaisesti.

Rankinta oli yrittämisen alkuvaihe, nyt voin jo nauttia työni hedelmistä. Parasta – ja pahintakin – työssäni yrittäjänä on monipuolisuus: hoidan koulutuksen, markkinoinnin, taloushallinnon, videotuotannon, koodauksen… kaiken mahdollisen.”  

Julkaistu 28.6.2016

 

Kuka?

Karla Nieminen

s. 1988 DI, tuotantotalous, elektroniikka Aalto-yliopisto Työpaikka: yrittäjä, Jäänmurtajat Oy Ammatti: ihmissuhdetaitojen kouluttaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Innostuin matematiikasta jo koulussa. DI-koulutus oli sille looginen jatko.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Se, että olen voinut auttaa ihmisiä kehittämään ihmissuhdetaitojaan. Olen ylpeä palautteesta, jossa joku kertoo elämänsä muuttuneen paremmaksi luentoni tai kurssini ansiosta.  

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan ammattilaisena?
Haluaisin kaikkien tietävän, että jokainen voi kehittyä ihmissuhdetaitoissaan. Ihmissuhteissa kyse ei ole tuurista, vaan taidoista, jotka voi järjestelmällisesti opetella. Tämän haluan tehdä tiettäväksi kaikille.

Lempiharrastukset?
Kuntosali, leuanveto (yli kymmenen menee), elämäkerrat, open source.

Suosikkileikkikalu?
iPhone 6s.

Motto?
”Don’t  let school interfere with your education.” -Mark Twain