Jani Horelli

120 osaajaa / 
Tekniikan kehittäjä
44
/
120

Jani Horelli

Ei varaa virheisiin

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Leiviskä

Jani Horelli suunnitteli Pohjoismaiden ensimmäistä kasvojen kudosten siirtoleikkausta varten leikkausohjaimet, jotka lyhensivät leikkausaikaa 3-4 tuntia. Horellin työssä aikataulut eivät jousta.

"Minulla oli hyvät suhteet HUS:n kirurgeihin Patrik Lassukseen ja Jyrki Törnwalliin. He saivat kolme vuotta sitten ajatuksen, että 3d-mallinnusta voisi hyödyntää kasvojen kudosten siirtoleikkauksessa. Sitä ideaa lähdimme jalostamaan. Teimme röngtenkuvien perusteella 3d-mallinnuksia, joista valmistimme kallomallit. Näitä leikkasimme eri tavoilla ja kehittelimme tapaa helpottaa leikkausta. Lisäksi leikkasimme kuolleilla. Tätä testausta teimme paljon.

Kun näytti, että kaikki on kohdallaan, aloin tehdä 3d-simulointia, jonka avulla kävin läpi erilaisia ongelmatilanteita. Tilanteen teki haasteelliseksi, että ihmisten anatomiat ovat erilaisia. Emme tienneet millainen luovuttaja tulee olemaan. Onko hän isokasvoinen, pienikasvoinen, pyöreäkasvoinen vai kapeakasvoinen? Kaikkia vaihtoehtoja piti testata ennen leikkauspäivää. Kehitimme potilaskohtaiset leikkausohjaimet, joihin on tiivistetty kaikki tieto siitä, mistä kohtaa, missä kulmassa ja mihin asti leikataan sekä se, mitä otetaan leikkauksessa mukaan.

Normaalissa tuotekehityksessä usein deadlinet tuppaa venymään ja siihen on totuttu. Meillä aikataulut eivät jousta.

Kun saimme tietää luovuttajan, kello oli noin 12. Leikkauksen piti alkaa illalla kahdeksalta. Meidän piti Planmecassa tehdä luovuttajan datan perusteella 3d-mallinnus hänen päästään, suunnitella leikkausohjaimet ja simuloida, miten luovuttajan kasvot siirretään potilaalle. Kun kaikki oli ok, aloimme suunnitella osia ja sen jälkeen valmistimme ne. Olin puoli kymmeneltä sairaalalla. Leikkaus oli jo alkanut.

Tässä työssä pitää ymmärtää kliinistä puolta, vaikka ei tässä mitään lääkäreitä olla. Yhteistyön ansiosta olen oppinut paljon, mutta olen myös lukenut kirjallisuutta ja seurannut leikkauksia. Normaalissa tuotekehityksessä usein deadlinet tuppaa venymään ja siihen on totuttu. Meillä aikataulut eivät jousta. Kun leikkaus on sovittu, osat pitää olla siihen mennessä valmiina. Tämä työ antaa paljon, vaikka onkin lähes joka päivä aika hektistä."

Julkaistu 23.6.2016

Kuka?

Jani Horelli

s. 1977 DI, konetekniikka TKK Työpaikka: Planmeca Ammatti: suunnittelupäällikkö

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Kiinnostus mopojen ja autojen virittelyyn sekä isoveljen esimerkki.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Olin teknisesti toteuttamassa sitä, että kasvojen kudosten siirtoleikkaus onnistuttiin tekemään alkuvuodesta 2016.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluan olla osaltani mukana lähentämässä sekä lisäämässä yhteistyötä teknisen ja lääketieteellisen alojen välillä. Tekniikan kehittyessä mahdollisuudet ovat valtavat.

Lempiharrastuksesi?
Eräily, kalastus, metsästys ja kellaripuntti.

Suosikkileikkikalusi?
Käsipainot.

Motto?
Luottamus hyvä, varmistus vielä parempi.