Anne Stenros

120 osaajaa / 
Luova uudistaja
106
/
120

Anne Stenros

Vau-kokemuksia hyvällä omallatunnolla

Teksti: 
Kirsti Levander
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Karhunen

Tekniikan tohtori, arkkitehti Anne Stenros neuvoo luomaan käyttäjäkokemuksia, joista syntyy emotionaalisia elämyksiä ja jää hyvä omatunto. Stenros aloitti Helsingin ensimmäisenä muotoilujohtajana syyskuun alussa.

Tuotteen tai palvelun hyvä muotoilu syntyy holistisesta näkemyksestä. Esimerkiksi hissi ei ole pelkkä yksittäinen laite, vaan tila, osa arkkitehtonista kokonaisuutta. Ihminen aistii tässä tilassa pintamateriaalit, värit, valot, äänet ­– niistä pitää syntyä mieliinpainuva hissimatka.

Huomion kiinnittäminen tuote- ja palvelumuotoiluun on välttämätöntä, sillä sama teknologia on kaikkien ulottuvilla. Jos yritys aikoo menestyä, käyttäjäkokemuksen on annettava jotain enemmän; sen on oltava ainutlaatuista ja emotionaalisesti koukuttavaa.

Myös ympäristöjalanjälkeen ja sosiaaliseen vaikuttavuuteen on kiinnitettävä huomiota, sillä kulutuksella otetaan nyt kantaa: Y- ja Z-sukupolvet eivät halua tuhlata luonnonvaroja hulvattomasti. Jopa Kiinassa syntyy nykyisin vaihtoehtoisia brändejä, jotka nojaavat luonnonmateriaaleihin, käsityöhön, laatuun ja ajattomuuteen.

Helsingin muotoilujohtajana haluan luoda asukkaille entistä paremman kaupunki- ja kansalaiskokemuksen. Se tapahtuu osallistamalla kaupunkilaisia aikaisempaa enemmän oman elämänsä ja ympäristönsä haltuun otossa. Kaupunki toimii innovaatioalustana, joka kutsuu eri osapuolia tekemään yhdessä moni-ilmeistä ja toimivaa kaupunkia.

Naiset tuovat tekniikkaan empaattista näkökulmaa, joka puhuttelee käyttäjiä.

On valitettavaa, ettei teknisten alojen kulttuuri suosi naisia, vaan teknologia on miesvaltaista ja -vetoista. Naisten osuutta kannattaisi kasvattaa, sillä tarvitsemme innovaatiotoimintaamme monimuotoisuutta. Innovaatiokulttuurimme näivettyy, jos jätämme puolet lahjakkuuspääomasta hyödyntämättä. Naiset tuovat tekniikkaan empaattista näkökulmaa, joka puhuttelee käyttäjiä.

Olen itse saanut osakseni hyväksyntää miesvaltaisella alalla ehkä siksi, että edustan teknologian pehmeämmäksi koettua puolta, muotoilua ja arkkitehtuuria. Toki takana on hävittyjäkin taistoja. Toisaalta olen ollut myös määrätietoinen, ja resilienssiä on tarttunut takkiin. Olen myös hyvä perustelemaan kantani – nainenhan joutuu tekemään sen aina miestä perusteellisemmin.

Sisarten kannustamiseksi olen ollut perustamassa naisille kohdistettua Women in Tech Forumia, joka on teknologian parissa työskenteleville naisille suunnattu asiapohjainen tapahtuma. Joka toinen vuosi toteutettava Women in Tech Forum on osoittautunut menestykseksi, tilaisuuksiin olisi ollut tulijoita enemmän kuin on ollut paikkoja. Satavuotiaan Suomen kunniaksi tapahtuma järjestetään ensi vuonna 11. lokakuuta Finlandia-talossa entistä isommassa tilassa tuhannen osallistujan voimin. Luvassa on viikko naispainotteisia teknologiatapahtumia.

Julkaistu 15.11.2016

Kuka?

Anne Stenros

Arkkitehti Oulun yliopisto ja Kalifornian yliopisto, Berkeley Tekniikan tohtori, Teknillinen korkeakoulu (nyk. Aalto-yliopisto) Työpaikka: Helsingin kaupunki Ammatti: muotoilujohtaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Arkkitehti-professori isäni patisteli arkkitehdin ammattiin. Piirtäjän piti opiskella matematiikkaa! Päivääkään en ole katunut.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Koneen muotoilujohtajana olin muuttamassa kokonaisen bisnesalan näkemyksen teknologiatuotteista muotoilutuotteiksi.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Enemmän naisia teknologia-alalle! Tämä lisää diversiteettiä ja empatiaa teknologian tuotteissa ja palveluissa.

Lempiharrastukset?
Tällä hetkellä talonrakennusprojekti ja erilaiset mentoroinnit.

Suosikkileikkikalu?
Purjevene.

Motto?

“What do we do on a day-to-day basis? We learn.”
– David Marquet, Former Nuclear Submarine Commander.

Eli johtajuus on jatkuvaa uteliaisuutta ja uuden oppimista.