Aki Soudunsaari

120 osaajaa / 
Yrittäjä
29
/
120

Aki Soudunsaari

Keskinkertainen ei riitä

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Robert Lindström

Aki Soudunsaari haluaa ratkaista isoja ongelmia. Sisäilmaa puhdistavia viherseiniä valmistavan Naturventionin hän näkee auttavan miljoonia ihmisiä voimaan paremmin. Tavoitteena on miljardin liikevaihto vuonna 2020.

"Opin jo teininä kovan työnteon. Tein kaksitoistatuntisia työpäiviä istuttaen ja raivaten metsää Posion maisemissa. Edes syömään ei voinut pysähtyä itikoiden takia. Samalla asenteella harrastin myös urheilua. Raahasin perässäni traktorinrengasta tai juoksin 1,5 kilometriä ylämäkeen. Menestystäkin tuli, mutta myöhäisteini-iässä motivaationi yksinpuurtamiseen loppui.

Opiskelin 2000-luvulla liikuntatieteitä ja toimin loppuvaiheessa sijaisena Tikkakoskella sekä tuntiopettajana Jyväskylän yliopistossa. Tykkäsin työstä, mutta kaipasin palautetta ja uusia tapoja toimia. Minulle ei riittänyt, että kaikki pysyivät hengissä ja järjestys säilyi.

Pääsin opiskelemaan yrittäjyyttä. Tuolloin törmäsin Niko Järviseen. Yhdessä päädyimme rakentamaan viherseinän Nikon 35-neliöiseen opiskelijakämppään. Tuloksena oli viidakon raikkaus.

Muutaman vuoden kehitystyön jälkeen olemme onnistuneet luomaan tuotteen, jossa yhdistyy teknologia, luonto ja design. Käytännössä ohjaamme koodeilla mikrobeja. Tuulettimien avulla imetään kasvien juuriston läpi ilmaa, jolloin mikrobit puhdistavat sen. Matkimme luontoa, mutta järjestelmä on täysin automatisoitu.

Meidän tehtävänä on tehdä puhtaasta ilmasta ihmisoikeus.

Puhdas ilma on tällä hetkellä harvojen etuoikeus. Puhutaan homekouluista ja muista, mutta huono sisäilma on yleisempi vaiva kuin tiedetään. Heikentynyt ilmanlaatu aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, silmien kutinaa ja poskiontelon tulehdusta. Harvardin tutkimuksen mukaan keskiverto kemikaalipitoinen toimistoilma heikentää myös päätöksentekoa ja keskittymistä. Meidän tehtävänämme on tehdä puhtaasta ilmasta ihmisoikeus.

Haluan valloittaa maailman ja ratkaista maailman ongelmia. Yritystoiminta on ainoa kestävä tapa tehdä se. Tavoitteena on, että Naturventionin teknologiaa olisi jokaisessa maailman suurkaupungissa ja vuonna 2020 yhtiön liikevaihto olisi miljardi euroa."

Julkaistu 18.5.2016

Naturvention julkisti marraskuussa 2016 nimenmuutoksen ja toimii nyt nimellä Naava.

 

Kuka?

Aki Soudunsaari

s. 1983 Liikunta- ja terveystieteiden maisteri Jyväskylän yliopisto Työpaikka: Naturvention Ammatti: toimitusjohtaja

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Olen aina ollut kiinnostunut teknologiasta, oli se sitten 8-bittinen Nintendo 1980-luvulla tai Teslan uusimmat ominaisuudet sähköautoissa 2010-luvulla. Uudet tavat tehdä ja toimia kiinnostavat. Teknologia on yksi mielenkiintoisimmista osa-alueista, missä innovaatiot näkyvät ja tuntuvat.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Elän suhteellisen tasapainoista elämää ja tunnen itseni hyvin. Olen onnistunut luomaan hyvän tiimihengen töissä, vapaa-aikana sekä opiskelun yhteydessä.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Henkilökohtaisena missionani on parantaa ihmisten terveyttä, suorituskykyä ja onnellisuutta. Haluan tehdä lommon universumiin, ja terveysteknologia mahdollistaa hyvän tekemisen sekä ihmisten auttamisen ympäri maailmaa.

Lempiharrastukset?
Oppiminen, monipuolinen urheilu ja liikunta, esimerkiksi lentopallo (ykkösdivari) ja beach volley.

Suosikkileikkikalu?
Huumori.

Motto?
Paras tapa päästä eteenpäin on lähteä liikkeelle.