Daniel Valtakari katsoo kameraan.

Valtuustovaalit 2023 – 10 vaali­kysymystä

|
Uutinen
Kuuntele

Vaalilauta­kunnan sihteeri Daniel Valtakari vastaa, mistä Tekniikan akateemiset TEKin valtuustovaaleissa oikein on kyse.

1. Miksi pitäisi äänestää?

TEKin tehtävänä on toteuttaa jäsentensä toiveita ja näkemyksiä. Jäsenaktiivisuus tuo myös aktiivisia edustajia valtuustoon ja toimielimiin, kuten valiokuntiin. Näin voimme yhdessä toimia paremmin ja vahvemmin jäsentemme etujen valvomiseksi.

2. Maksetaanko siitä?

Äänestämisestä ei makseta, mutta antamalla äänesi mielestäsi oikeita asioita ajavalle ehdokkaalle saat jäsenmaksullesi enemmän vastinetta.

Sähköinen vaali on tänä vuonna ympäristöystävällisempi kuin koskaan.

3. Ketä pitäisi äänestää?

Omasta mielestä parasta vaaliliittoa ja ehdokasta, jonka tavoitteet vastaavat parhaiten omia näkemyksiä. Lähes samaan aikaan pidetään eduskuntavaalit, joten tiettyä synergiaa saattaa löytyä, joka auttaa valinnassa.

4. Milloin pitäisi äänestää?

Mahdollisimman aikaisin, kun äänestys aukeaa 20. maaliskuuta. Sähköinen äänestys on nopein ja myös ympäristöystävällisin tapa äänestää. Postitse kannattaa äänestää heti, kun on saanut lipukkeen vastauskuorineen. Ääntenlaskennassa huomioidaan 3. huhtikuuta vuorokauden päättyessä perille saapuneet äänet.

5. Miten niin ympäristöystävällisin tapa?

Sähköinen vaali on tänä vuonna ympäristöystävällisempi kuin koskaan. Näissä vaaleissa jäsenet voivat valita vastaanottaa vain sähköistä vaalimateriaalia – tämä säästää painomateriaalia ja kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Valinnan voi tehdä OmaTEK-jäsenportaalissa. Sähköisesti äänestävät pääsevät myös valitsemaan hyväntekeväisyyskohteen, jolle TEK lahjoittaa kolme euroa ympäristön hyväksi.

6. Mistä sen tyypin ja sen numeron saa selville?

TEKin vaaleja varten avataan vaalikone 13.3.2023, josta selviävät niin ehdokkaat kuin heidän numeronsa. Lisäksi ehdokkaat esittäytyvät vaalikoneessa. Äänestäjä voi vastata vaalikoneeseen ja katsoa, ketkä ehdokkaat vastaavat omia näkemyksiä mahdollisimman läheisesti.

7. Saanko edes äänestää?

Kyllä, kunhan jäsenyys on kunnossa, eli olet varsinainen jäsen ja maksut on maksettu. Tarkasteluajankohta on 1.1.2023. Opiskelijaedustajat valitaan valtuustoon eri menettelyllä, siksi opiskelijajäsenet eivät voi äänestää vaaleissa. Huomaathan, että TFiFin kautta jäseninä olevat äänestävät TFiFin ehdokkaita.

8. Miksi kukaan lähtee ehdolle?

Osa meistä haluaa olla aktiivisia ja toimia muiden hyväksi. Ihan samalla tavalla kuin ollaan mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa tai harrastuksissa. TEKin kautta vaikutetaan parempaan työelämään meille kaikille.

9. Mitä tapahtuu, jos pääsee läpi?

Pääsee mukaan sekä valtuuston että oman valtuustoryhmän työhön. Usein on mahdollisuus pyrkiä mukaan johonkin valiokuntaan ja vaikuttaa sen kautta. Valiokunnat kokoontuvat jopa useammin kuin valtuusto ja vaikuttavat hyvin moneen asiaan. Samalla voi hakea vauhtia seuraaviin vaaleihin. Vaikuttaminen on todellakin aitoa!

10. Maksetaanko siitä?

Ei makseta, mutta kulut korvataan ja mukana olevat huomioidaan monella tavalla.

Avainsanat: