Kuvituskuva

TEK lahjoittaa 50 000 euroa Teknillisten Tieteiden Akatemialle

12.11.2021
|
Uutinen

Teknillisten Tieteiden Akatemia edistää suomalaista tekniikan alan koulutusta ja tutkimusta.

– Arvostamme suuresti TEKin myöntämää lahjoitusta. Tämä on aivan uskomattoman hieno juttu, Teknillisten Tieteiden Akatemian esimies, professori Markku Leskelä iloitsee. 

Teknillisten Tieteiden Akatemia (TTA) on vuonna 1957 perustettu suomalainen tekniikan tiedeakatemia, jossa on noin 460 jäsentä.

TTA:n tavoitteena on edistää tekniikan alan koulutusta ja tutkimusta sekä tukea suomalaista teollisuutta ja elinkeinoelämää.

– TEK haluaa juhlavuoden lahjoituksella edistää TTA:n toiminnan kehittämistä sekä verkostoitumisen ja kansainvälisen toiminnan merkitystä. Samalla kannustamme TTA:ta edistämään innovaatioiden ja teknillisten tieteiden avoimuutta sekä laajempaa yhteistyötä kohti kestävämpää maailmaa. Teknillistieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen roolin ymmärtäminen ja toimintaedellytysten turvaaminen on erittäin tärkeä tehtävä, johon TTA:lla on hyvät mahdollisuudet, sanoo TEKin hallituksen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie.

– Haluamme tehostaa TTA:n ainutlaatuista työtä kansainvälisesti tekniikan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisessä, minkä me TEKissä näin juhlavuotenamme haluamme nostaa esiin, lisää TEKin yhteiskuntajohtaja Juhani Nokela.

Vaikuttamistyön lisäksi Teknillisten Tieteiden Akatemia myöntää mahdollisuuksiensa mukaan stipendejä tekniikan alan koulutukseen ja tutkimukseen. Akatemia myöntää myös Taitajanpalkinnon teknilliseen tutkimustoimintaan tai kehitystyöhön liittyvästä kekseliäisyyttä tai teknillistä ammattitaitoa edellyttävästä työsuorituksesta, sekä ansiomitalin akatemian tavoitteiden eteen tehdystä poikkeuksellisesta työstä.

Akatemian jäseneksi voi ehdottaa ehdokasta, joka on edistänyt teknillistieteellistä tutkimusta, kehitystä tai teollista toimintaa. Jäsenistä päättää akatemian valintatoimikunnan käsittelyn jälkeen jäsenistö äänestämällä.

Insinöörien kansainvälinen konferenssi tulossa Suomeen

Kansainvälinen toiminta on erittäin tärkeä osa akatemian toimintaa.

TTA järjestää Maailman insinööriakatemioiden kattojärjestö CAETS:n vuosittaisen konferenssin Suomessa heinäkuussa 2024. Teemana on hiilineutraali teknologia ja yhteiskunta. Edellisessä konferenssissa oli noin 500 osallistujaa ympäri maailman.

– Tarkoituksena on esitellä suomalaista tekniikan alan koulutusta ja tutkimusta, sekä teollisuutta ja teknologiaa. Tämä on iso ponnistus, johon toivomme laajasti erilaisia intressitahoja mukaan, erityisesti teollisuudesta, Leskelä kertoo.

TTA kuuluu Suomen tiedeakatemiat -kattojärjestöön, joka edustaa Suomea tieteen kansainvälisissä kattojärjestöissä.

– Pyrimme siihen, että suomalaiset olisivat aktiivisia ja osallistuvia toimijoita kansainvälisessä tiedemaailmassa.

Seuraavaksi TTA työstää uutta strategiaa ja kehittää toimintaansa.

– Pidämme kokouksia eli istuntoja yrityksissä ja yliopistoissa, ja näissä tilaisuuksissa esitellään uusimpia mielenkiintoisia tutkimuksia tai teknologioita. Tarkoituksena on, että nämä hienot esitykset levisivät myös suurelle yleisölle ja että järjestäisimme jatkossa enemmän avoimia tapahtumia.

TTA haluaa myös kasvattaa tunnettuuttaan.

–  Toiminnan jatkumisen kannalta on tärkeää saada uusia nuoria jäseniä ja lisää jäsenehdotuksia.

TEK lahjoittaa 1,2 miljoonaa yliopistoille

 

Insinöörit suurten kysymysten äärellä

 

Avainsanat: