Mentorointi

TEKin oma mentorointiohjelma tukee jäseniämme erilaisissa uramuutoksissa, ammatillisen identiteetin vahvistamisessa ja vahvuuksien tunnistamisessa. Lokakuussa käynnistämme seuraavan ohjelman vertaismentorointina. Lue lisää ja hae mukaan! Haku on nyt auki!

Mitä mentorointi on?

Mentorointi on luottamuksellinen keskustelusuhde, jonka perinteisessä muodossa pidempään työelämässä ollut henkilö (mentori) antaa toiselle (aktori) ammatillista tukea ja vinkkejä. Mentoroinnin avulla voit hankkia verkostoja omalle alalle, suunnitella uraasi, kehittää nykyistä työtäsi ja osaamistasi, suunnitella opintoja sekä rakentaa linkkejä työelämään.

Mentorointia voi toteuttaa muullakin tavalla, esimerkiksi käänteisenä mentorointina, jossa ammatillisesti nuorempi sparraa kokeneempaa. Mentorointipari voi olla myös keskenään hyvin tasavertainen ja jakaa kokemuksia ja osaamista yhdessä, ilman perinteistä mentori-aktori-asetelmaa, eli vertaismentorointina.

Tyypillisiä kehittymiskohteita, joissa mentorointia käytetään:

  • ammatillinen kehittyminen
  • urasuunnitelmien ja –tavoitteiden selkiyttäminen
  • omien vahvuuksien, kehittymistarpeiden tunnistaminen ja itsetuntemuksen lisääminen
  • työn ja perheen yhteensovittaminen, takaisin työelämään palaaminen
  • asiantuntijasta esimieheksi siirtyminen
  • verkostoituminen
  • kansainvälisyys
  • työnhaussa sparraaminen.

SEURAAVA MENTOROINTIOHJELMA ALKAA LOKAKUUSSA 2021 

TEKin seuraava mentorointiohjelma käynnistyy 5.10.2021 ja se toteutetaan vertaismentorointina. Ohjelma kestää kuusi kuukautta, päättyen maaliskuun 2022 lopulla. Ohjelma toteutetaan virtuaalisesti ja suunnataan 40-50-vuotiaille tekkiläisille. Voit osallistua ohjelmaan asuinpaikkakunnastasi riippumatta!

Mentoripari tapaa yleensä noin kerran kuukaudessa. Mentorointia rytmitetään yhteisillä tapahtumilla pitkin mentorointimatkaa, ja ohjelman aikana on verkkotyötilassa tarjolla ideoita ja tukea mentoriparien työskentelyyn. 

vertaismentoroinNISSA VOIT RAKENTAA OMAN URASI TARINAA YHDESSÄ TOISEN TEKKILÄISEN KANSSA

Vertaismentoroinnissa on kyse vertaistuesta, dialogista ja keskinäistä kuuntelemista sekä ammatillisesta kohtaamisesta sellaisten henkilöiden kesken, jotka ovat suunnilleen samassa vaiheessa elämässä ja uralla, vaikka yksilölliset tilanteet voivat olla keskenään erilaiset. Vertaismentoroinnissa rakennetaan yhdessä merkityksiä ja tulkintoja sen sijaan, että toinen siirtäisi toiselle ”oikeaa” näkemystä. Vertaismentoreilla on mentoroinnissa ikään kuin kaksoisrooli: toimia vertaisena toiselle ja samalla viedä itse prosessia tavoitteellisesti eteenpäin.

Vertaismentoroinnista on hyötyä esimerkiksi silloin, jos haluat käydä ammatillisia pohdintojasi mieluummin muiden kuin kollegoidesi tai omien läheistesi kanssa. 40-50 vuoden iässä olet jo ehtinyt elää työelämää ja sen käänteitä läpi ja sinulla on jaettavaa omista kokemuksista. Silloin on hyvä hetki pysähtyä sanoittamaan urakäänteitä myös itselle, hakemaan merkitystä tapahtuneille asioille ja rakentamaan oman uran tarinalle mielekkäitä jatkoja tulevaisuuteen yhdessä toisen vertaisen kanssa.

Vertaismentorilla ei tarvitse olla mitään erityistä mentorointiosaamista, riittää että olet juuri sitä, mitä olet! Pääasia on, että haluat keskustella ja jakaa omasta kokemuksestasi. Jokaisella tekkiläisellä on monipuolista työelämän kokemusta, ja erilaiset koulutustaustat, urapolut ja tulevaisuuden toiveet tuovat mielenkiintoisia teemoja keskusteltavaksi.

TEKin mentorointipilottiin osallistuneen mentori-aktoriparin kokemuksista voit lukea jutusta TEKin mentorointipilotti toi tekniikan osaajat yhteen.

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Ole yhteydessä: uravalmentaja Satu Myller, satu.myller(ät)tek.fi tai uravalmentaja Katja Sulenko, katja.sulenko(ät)tek.fi

 

MINULLE MENTOROINTI ON ANTANUT: 

"Perspektiiviä uraan sen kaikissa käänteissä, henkistä tukea, itsevarmuutta hankalana hetkenä, ihanaa piristystä arkeen, uuden ystävän."

"Mentorointi on selkeyttänyt valtavasti suuntaani ja vahvistanut myös ammatillista identiteettiäni. "

"Tunnen TEKkiä ja TEKkiläisiä nyt paljon syvemmältä."

- Palautetta edellisen mentorointiohjelmamme osallistujilta.

Asiasanat: