Uutta uralle

Mikä sinua kiinnostaa ja millaisesta ammatillisesta tulevaisuudesta haaveilet? Tutki, kokeile ja pohdi.

Oletko enää sama ihminen kuin valmistuessasi, tai silloin kun mietit, mitä haluat lähteä opiskelemaan? Ajatukset tulevaisuudesta muokkaantuvat sitä mukaa kun kokemuksia karttuu. Mikä sinua kiinnostaa seuraavaksi ja millaisesta tulevaisuudesta haaveilet juuri nyt?

Kaikkia puolia itsestään ei aina voi toteuttaa yhdessä tehtävässä. Ura voi olla kuin tilkkutäkki, ketju keskenään erilaisia tehtäviä jotka vuorollaan täyttävät omia ammatillisia toiveita. Tai voit tehdä samaan aikaan useampaa erilaista työtä portfoliomaisesti, ehkä osin yrittäjänä, osin työntekijänä. Työhistoriastasi olisi kuitenkin hyvä löytyä se kuuluisa punainen lanka. Voit etsiä sitä tarvittaessa myös uravalmentajan kanssa.

TUTKI ARVOJASI

Jotta voit kokea tehtäväsi merkitykselliseksi ja viihdyt siinä pidempään, työsi on vastattava omaa arvomaailmaasi. Millaiset asiat ovat sinulle luovuttamattoman tärkeitä, niin oleellisia, että et voisi kuvitella toimivasi niiden vastaisesti? Miten haluaisit arvojesi näkyvän ja toteutuvan työssäsi?

Katsele, kuuntele, kokeile

Prosessissa, josta puuttuu polttoaine, ei pääse syntymään uutta. Omat vahvuusalueet, mahdollisuudet ja mielenkiinnon kohteet tarkentuvat helpoimmin kun olet avoin ulospäin ja hankit aktiivisesti kokemuksia; osallistut, kokeilet ja pohdit. Ei pelkästään päivätyössä, vaan myös laajempaan elämänpiiriin kuuluvissa erilaisissa aktiviteeteissa. Vuorovaikutuksessa toisten kanssa voit saada totutusta hieman poikkeaviakin ajatuksia ja ideoita - tämä auttaa sinua yhdistelemään urasi palikoita uusilla tavoilla. Laajenna omaa verkostoasi aktiivisesti, myös sellaisille alueille, jotka tuntuvat olevan hieman ”off topic”. 

Ketkä verkostossasi voivat auttaa sinua kertomalla omasta työurastaan, työtehtävistään ja niissä tarvittavasta osaamisesta? Entä ketkä voivat auttaa löytämään uusia näkökulmia ja käyttämään potentiaaliasi uusilla tavoilla?

Sattuma suosii valmistautunutta mieltä

Älä tyydy itsestään selviin valintoihin, äläkä tuudittaudu nykytilanteeseen. Tee arkipäivässäsi huomioita ja havaintoja seuraavia työelämän askeleitasi varten. Miten tämä päivä tai tehtävä kasvatti osaamistani? Millainen merkitys sillä voisi olla ammatillisen suuntani kannalta? Käytä johtopäätöksiäsi rakennuspuuna oman urasi suunnittelussa.

Usein myös onnekkaalla sattumalla on osuutta esimerkiksi uuden työpaikan löytymisessä. Jotta sattuma pääsisi puuttumaan peliin hyvällä tavalla, on oltava tietoinen omasta osaamisesta ja tavoitteista. On kuljettava silmät auki, jotta osaa tarttua tilaisuuteen kun se tarjoutuu.

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN - Tutki mikä on parasta osaamistasi

TYÖHYVINVOINTIVoi hyvin! Balanssia elämään ja työhön

TYÖ JA PERHE-ELÄMÄ - tasa-arvoinen työelämä ja hyvä arki.

"Olin uuden työpaikan etsimisen edessä ja löysin urapalveluista sparraajan itselleni. Hän piti kanssani harjoitushaastatteluja ja muutoinkin kannusti ja tuki työnhakuprosessissa. Onnistuimme haastatteluihin valmistautumisen yhteydessä myös tapaamaan puhelinkeskustelujen lisäksi. Oli hienoa sitten soittaa hänelle ja kertoa, että olen saanut uuden työpaikan ja kiittää avusta. "

Anonyymi jäsenpalaute