Työnhakustrategia

Työnhakusi ABC! Tee työnhakustrategia, hio hakemuksesi ja valmistaudu työhaastatteluun. Hyödynnä somea ja yhteisöjä ja etsi niin näkyvillä kuin piilossakin olevia työpaikkoja.

Etene vaiheittain

Tuloksekkaan työnhaun taustalta löytyy huolellisesti ja ajatuksella laadittu työnhakustrategia.  Strategian laatimisessa kannattaa edetä vaiheittain, siten edellinen vaihe antaa pohjan seuraavalle. Tehokkaasta työnhakustrategiasta löytyy ainakin seuraavat elementit:

  • oman osaamisen ja uratoiveiden tunnistaminen
  • haun kohdentaminen
  • työnhaun välineiden haltuun ottaminen
  • aktiivinen ja monikanavainen työnhaku

Tunnista ja sanoita osaamisesi

Työnhaun kannalta on oleellista että tiedät mitä osaat ja mikä sinua kiinnostaa. Näiden asioiden pohdintaan ja kirjaamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa sillä työn tulokset helpottavat huomattavasti haun kohdentamista ja esimerkiksi CV:n tai LinkedIn-profiilin päivittämistä.

Kiinnostuksiasi voit kirjata ylös itsellesi luontevimmalla tavalla (esim. Mindmap, Excel, tyhjä paperi). Tarkoituksena on, että selkeytät ajatuksiasi siitä, mitkä asiat tai ilmiöt sinua kiinnostavat elämän eri alueilla: työssä, yhteiskunnassa, opinnoissa, ihmisissä, itsessäsi jne. Samalla kun pohdit kiinnostuksiasi yleensä, täsmentyvät ajatuksesi siitä, mitä odotat tulevalta työpaikaltasi.

Työnhaussa on erittäin tärkeää, että pystyt tuomaan selkeästi esiin omasta osaamisestasi sen mikä on kulloinkin haettavana olevan tehtävän kannalta oleellista. Toisaalta oman osaamisen tunnistaminen auttaa kiinnostusten pohdinnan tavoin suuntaamaan hakua oikein ja tehokkaasti. Voit tutustua Tunnista ja sanoita osaamisesi - verkkovalmennukseen. 

Kohdenna hakusi

Tehokas työnhaku ei ole hakuammuntaa, vaikka sattuma toisinaan viekin oikeaan suuntaan. Kun olet kartalla omien toiveidesi ja osaamisesi suhteen, on haun kohdentamisen aika. Tee lista konkreettisista vaihtoehdoista omalla työnhakualueellasi. Listalle päätyvät sinua kiinnostavat organisaatiot ja tehtävät, huolimatta siitä onko niissä juuri tällä hetkellä julkisessa haussa olevia avoimia paikkoja. Pidä mielessäsi, että erittäin suuri osa avoimista tehtävistä on ns. piilotyöpaikkoja. Oma aktiivisuutesi sekä sosiaalisen median ja verkostojen hyödyntäminen ovat siis avainasemassa.

Priorisoi vaihtoehtosi ja lähde liikkeelle listan kärkeen sijoittuvista varmistaen, että sinulla on välineet hallussa.

Välineet haltuun

Valmistaudu työnhakuun huolellisesti. Hio CV:si, LinkedIn-profiilisi, hakemuksesi ja hissipuheesi kuntoon hakukohteidesi mukaisesti.

Toimi!

  • Käy tapahtumissa
  • Viesti verkostoillesi, minkälaisista tehtävistä olet kiinnostunut
  • Luo uusia kontakteja
  • Ota selvää yrityksistä
  • Hae julkisessa haussa olevia avoimia tehtäviä