Vältä nämä CV-mokat!

Väistä ö-mappi rekrytoijan pöydällä.

Klassisia CV-mokia, kertojana asiantuntijat, jotka ovat lukeneet ja kommentoineet paljon CV:itä. Nämä kaikki on nähty ja huonoiksi havaittu, sinun ei tarvitse enää sortua.

CV-moka 1: Ulkoasu päihittää sisällön. Tuhlataan jopa koko ensimmäinen sivu omiin henkilötietoihin ja suureen kuvaan. Fontit ja tittelit ovat hienot, mutta tehtävänkuvauksista ei selviä, mitä henkilö on tehnyt tai saanut aikaan.

CV-moka 2: Henkilökohtaisten asioiden tilittäminen. Kerrotaan kiusaannuttavia tai muuten vain henkilökohtaisia asioita, jotka eivät liity työn tekemiseen. “Perheeseemme kuuluu lisäksi kaksi vilkasta siaminkissaa.” tai “Kouluaikoina olin villi ja vapaa eikä koulunkäynti kiinnostanut. Rankka elämänkriisi sai minut kuitenkin myöhemmin tajuamaan opintojen tärkeyden." 

CV-moka 3: Perhe pääosassa. Listataan jokaisen lapsen nimi, syntymäaika ja harrastus, tai ratsastetaan puolison saavutuksilla. 

CV-moka 4: Tappavat taulukot. Sisältö survotaan taulukkoon, jota on hankala tulkita ja joka tietenkin hajoaa kun koitat täydentää tai muokata taulukkoa myöhemmin.

CV-moka 5: Tehtäväkuvaukset kuitattu sanalistoilla. “Projektit, asiakassuhteet, myynti, huolto-osasto, tuotekehitys, IT-asiat. Oulun tuotantolaitos, Nakkilan toimipiste. Osastokokoukset. Laatu.” 

CV-moka 6: Visuaalinen ylikuormitus. Liian pieni/epäselvä/koukeroinen fontti tai kaikki kursiivilla. Paljon alleviivauksia ja lihavointeja. Erilaisia sarakkeita ja sisennyksiä ja ainakin kolmea erilaista bullettia.

CV-moka 7: Liika pituus. CV menee seitsemännelle sivulle, jokaisesta tehtävästä on puoli sivua tiivistä tekstiä.

CV-moka 8: Henkilökohtaisia tietoja puuttuu. Ei henkilötietoja, ei ikää. Sukupuolestakaan ei saa selvää. Ei mitään harrastuksista, kieli- tai IT-taidoista.

CV-moka 9: Puutteelliset yhteystiedot. Email tai puhelinnumero puuttuvat kokonaan, tai ainoa tapa tavoittaa on hotjaba32(ät)jahuu.com.

CV-moka 10: Vanhentunut tai epäprofessionaali valokuva. Valokuva on otettu intissä, lomamatkalla, edellisen kampauksen aikoihin tai rakkaimman harrastuksen yhteydessä. Päässä on kypärä tai aurinkolasit, tai olkapäällä lepää jonkun röökiä pitelevä käsi.

CV-moka 11: Kielitaidon arvio ei vastaa todellisuutta. Englannin kielen taidon on väitetty olevan hyvä tai erinomainen, mutta CV:stä (ja hakemuksesta) paljastuu enintään keskitason kouluenglanti.

CV-moka 12: CV vilisee lyhenteitä ja ammattijargonia. Yleisimmätkään lyhenteet eivät ole aina itsestään selviä. Katso esimerkiksi lyhenteen ”ERP” yli 100 määritelmää.

CV-moka 13: Substantiivitauti. ”Wireless products User Support Systems products sales support in South-East-European region”.

CV-moka 14: Liian pitkät tai lyhyet lauseet. Pisimmät nähdyt lauseet ovat olleet jopa viisi-kuusi riviä pitkiä. Erityisesti englanninkielisissä CV:ssä näkee artikkeleiden, verbien ja muiden oleellisten lauseenrakenteiden poisjättämistä.

 

Asiasanat: