TEK vs ilmastonmuutos

Otamme TEKissä ilmastonmuutoksen vakavasti ja teemme väsymättömästi töitä sen pysäyttämiseksi.

Kohta meillä on kaikilla hiki. Ilmasto ei odota vaan toimia tarvitaan nyt. 
 
Ihan vastikään emme ole aiheeseen heränneet vaan jo kymmenisen vuotta takaperin selvitimme yhdessä Insinööriliiton kanssa insinöörikunnan keinoja päästövähennyksiin (pdf) ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen (pdf) osana Insinöörien ilmasto-ohjelmaa. Sittemmin olemme pitäneet tasaisesti aihetta pinnalla vaikutustyössämme. Keväällä 2019 osallistuimme Akava-yhteisön yhteisen ilmasto-ohjelman valmisteluun ja edistämme näitä yhteisiä tavoitteita (pikku twistillä ;) myös omassa vaikuttamisessamme.
 
Viimeisimpänä olemme jatkaneet aiheen taklaamista kartoittamalla omaa hiilijalanjälkeämme. Laskennan teimme Helsingin yliopiston Hiilifiksu järjestö -laskurilla. Vuoden 2017 laskennalliset päästömme olivat noin 766 tonnia hiilidioksidiekvivalintteina ja vuoden 2018 vastaava luku oli 761 tCO2ekv. Se vastaa noin 76 keskimääräisen suomalaisen vuotuista päästömäärää.

Olemme päättäneet tavoitella hiilineutraaliutta vuoteen 2022 mennessä ja teemme seuraavat vuodet töitä hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Toiminnasta syntyy aina päästöjä, joten vaikka teemme toimintatavoistamme hiilifiksumpia, nollapäästöihin pääsemiseksi kompensoimme jäljelle jäävät päästöt rahallisesti.

Mistä TEKin päästöt koostuvat?

 

Päästöluokat Hiilijalanjälki 2017 (kg CO2-ekv. vuodessa) Prosentuaalinen osuus Hiilijalanjälki 2018 (kg CO2-ekv. vuodessa) Prosentuaalinen osuus
Energia 112 799 15 %

123 148

16 %
Matkustaminen 105 975 14 % 109 165 14 %
Jäte 1 684 0 % 3 122  0 %
Hankinnat 8 528 1 % 5 281  1 %

Palvelut

536 968

70 %

520 647 68 %
Yhteensä 765 979 100 %

761 363

100 %

Teimme vuoden 2017 päästöjen laskennassa virheen jonka huomasimme vasta 2018 päästöjen laskennan yhteydessä. Olimme huomioineet päästölaskurissa TEKin jäsenpalveluiden paperilehtien laskennassa ainoastaan TEK-lehdet, kun jäsenlehtiemme kokonaismäärän tulisi huomioida myös jäsenetuina saatavat lehdet (yleisimmät ovat Tekniikka & Talous ja Talouselämä). Tämän rajausvirheen myötä laskennalliset päästömme yli tuplaantuivat alunperin ilmoitetusta kun korjasimme laskennan.

Lisää lukuja löydät myös TEK Verkkolehden artikkelista.

Pitäisikö tässä itsekin tehdä jotain?

Myös sinun henkilökohtaisella panoksellasi on merkitystä - lähde mukaan ilmastotoimiin! Jos kaikki eläisivät kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa pitämään nykyisen maapallon väestön hengissä ilman ilmastovelkaa. Toimia tarvitaan siis kaikilta, sekä sinulta yksilönä että työpaikaltasi.

Yksilönä voit lähteä mukaan esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

• Osoitteessa www.sitoumus2050.fi voit tehdä Sitran elämäntapatestin ymmärtääksesi oman hiilijalanjälkesi mittasuhteet ja mistä elementeistä se koostuu. Testin yhteydessä voit myös valita listalta itsellesi sopivat ilmastotoimet ja saat tiedon niiden vaikuttavuudesta päästöihisi. Kirsikkana kakun päällä voit tehdä päästöjesi pienentämisestä henkilökohtaisen sitoumuksen.

Työpaikkasi tai järjestösi voi kartoittaa hiilijalanjälkensä:

Ota käyttöön TEKin opit matkasta kohti hiilineutraalia asiantuntijaorganisaatiota. Jäsenlehtiä lukuun ottamatta päästöprofiilimme on hyvin vertailukelpoinen yleisimpien asiantuntijaorganisaatioiden kanssa joten meidän vinkeillä suuri osa vastaavista organisaatioista pääsee myös hyvään alkuun kohti hiilifiksumpaa elämää:

  1. Kaikki lähtee päästöjen laskennasta. Lue kirjoitus "Hiilineutraaliksi asiantuntijaorganisaatioksi, osa 1: päästöjen laskenta" täältä
  2. Seuraava askel on todeta merkittävät päästölähteet joiden pienentämistä haluat lähteä tarkastelemaan. Lue kirjoitus "Hiilineutraaliksi asiantuntijaorganisaatioksi, osa 2: mistä asiantuntijaorganisaation päästöt muodostuvat?" täältä
  3. Seuraava vaihe on valita ja toteuttaa valitsemansa päästövähennykset. Blogi aiheesta on tulossa julki tuota pikaa.
  4. Koska hiilineutraali toiminta ei ole tällä hetkellä oikeasti mahdollista, täytyy päästöjen täysimärääisen välttämisen ja vähentämisen jälkeen jäljelle jäävät päästöt kompensoida jos mielii hiilineutraaliksi organisaatioksi. Blogi aiheesta on tulossa lähiaikoina.

Jos kaipaat lisätietoja TEKin ilmastotoimista tai haluat kuulla kokemuksia hiilijalanjäljen selvittämisestä, ota yhteyttä Jussi-Pekka Teiniin, jussi-pekka.teini@tek.fi tai +358 40 7059755.