Fyysikko syövän kimpussa

Joakim Pyyryn väitöstyön sädehoidon annossuunnittelumenetelmällä on hoidettu syöpäpotilaita jo kymmenen vuoden ajan.

Isotooppihoidoissa potilaalle suonensisäisesti tai suun kautta annettu radioaktiivinen aine hakeutuu syöpäkudokseen ja tuhoaa syöpäsoluja paikallisesti. Pyyry oli kehittänyt diplomityössään koodia, joka soveltui pienin muutoksin myös isotooppihoitojen annoslaskentaan. 

Harva fyysikko voi ylpeillä pelastavansa ihmishenkiä päivittäin. Pyyryn ja hänen kollegoidensa kehittämä laskenta-algoritmi on tärkeä osa Eclipse-ohjelmistoa.  

– Se on maailman johtava annossuunnittelujärjestelmä, markkinaosuus on noin 50 prosenttia. Tuhansien potilaiden hoito suunnitellaan sillä päivittäin.

Sädehoito on monen syöpää sairastavan pelastus. Uudet hoidot nojaavat entistä enemmän ohjelmistotekniikkaan. Ennen kuin sädehoitolaitteen fotonisuihku suunnataan syöpäkasvaimeen, hoitava lääkäri ja sairaalafyysikko ovat optimoineet potilaan saaman säteilyannoksen annossuunnittelujärjestelmän avulla. 

Tietokoneoptimoinnin avulla säteily kohdistetaan mahdollisimman tarkasti tuhottavaan kasvaimeen. Annossuunnittelussa valitaan, mistä suunnista hoitoa annetaan, minkä muotoisella säteilykentällä, millä säteilyllä ja energialla.