Työkirjan päätoimittaja

Eetu Viitasalon tehtävänä on luotsata vuoden 2019 Työkirjan luomisprosessi maaliin asti.

Eetu Viitasalo on vuoden 2019 Työkirjan (ent. Teekkarin työkirja) päätoimittaja.  

Mitä työsi Työkirjan päätoimittajana pitää sisällään?

Työkirja on opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnattu työnhaku- ja uraopas. Päätoimittajan työ pitää sisällään sisältöjen ja visuaalisen ilmeen suunnittelua, vuosittaisen teeman rakentamista sekä projektinhallintaa; vastuullani ovat esimerkiksi ilmoitusmyynti, kirjoittajien ja kuvittajien kontaktointi sekä aikataulutus koskien muun muassa taittoa, painoa ja toimittamista.

Pääasiassa Työkirjan parissa työskentelevät minun lisäkseni TEKin uravalmentajat. Kirjoitan itse jonkin verran artikkeleita, blogeja, haastatteluita ja kolumneja, tämän lisäksi sisältöjä ideoivat ja kirjoittavat juuri uravalmentajat sekä muutamat TEKin ulkopuolelta tulevat kirjoittajat.

Työkirja julkaistaan 22.11. sähköisenä versiona verkkosivuillamme osoitteessa www.tektyokirja.fi. Lisäksi verkkosivuilta löytyy paljon lisätietoa työnhausta ja konkreettisia työnhaun työkaluja. Verkkosivun hallinta ja sisällön tuottaminen sinne kuuluvat myös tehtäviini.

Työkirjaa tehdään yhteistyössä seitsemän tekniikan opintoja tarjoavan yliopiston kanssa ja näillä yliopistoilla on omat edustajansa Työkirjan ohjausryhmässä. Tätä kautta saadaan paljon toiveita ja ideoita siitä, mitkä asiat minäkin vuonna opiskelijoita erityisesti kiinnostavat. Kuuntelemme myös kampuksilta ja opiskelijoilta saatua palautetta ja ehdotuksia siitä, minkälaiselle sisällölle olisi tarvetta. Meille on tärkeää selvittää, mikä opiskelijoita kiinnostaa ja mitä he haluaisivat lukea.

Kirjan kantava ajatus on olla työkalu työnhakuun ja uraan. Työkirja tarjoaa vuosittain opiskelijoille perustiedot työnhausta, apua hakemusten ja CV:n kirjoittamiseen sekä vinkkejä uran visiointiin. TEKin uravalmentajat pitävät itsensä jatkuvasti ajan työnhaun hermolla. Ajankohtaisen tiedon ja ammattitaidon ansiosta Työkirjaan saadaan aina viimeisimmät tiedot ja neuvot työnhakuun.

Vaikka pääsisällöt sinänsä pysyvät melko samanlaisina, niitä käsitellään vuosittain eri näkökulmista. Tämän vuoden teemana on kansainvälisyys ja sen myötä Työkirjassa on enemmän sisältöä englanniksi kuin koskaan aiemmin. Tekniikan alan työnhaku ja työelämä on enenevässä määrin kansainvälistä ja halusimme vastata siihen tarpeeseen sisällöllä, joka auttaa työskentelemään tai hakemaan töitä englanniksi. Haluamme myös palvella paremmin Suomessa opiskelevia kansainvälisiä osaajia. Työkirjan verkkosivuilla on toki ollut työnhakumateriaalia englanniksi jo vuosia.

Miten työsi näkyy jäsenillemme?

Työni tarkoitus on lähtökohtaisesti helpottaa opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työnhakua ja työllistymistä. Konkreettisesti se näkyy Työkirjan printtiversiona sekä verkkosivuillamme. Työkirja on sekä opas että työkalu, jonka kautta toivon auttavani opiskelijoita löytämään omalle uralleen suunnan ja tutkimaan omaa osaamistaan hieman syvemmin.

Mikä motivoi sinua?

Luova työskentely; saa kirjoittaa ja tehdä visuaalisia sisältöjä. Työkirjaan tekemämme sisällöt ovat todella tärkeitä ja tulevat isoon tarpeeseen, joten on mukava toteuttaa itseään ja samalla tehdä hyödyllistä sisältöä. Työkirjan tekeminen on ollut erittäin palkitsevaa ja on hienoa huomata, että siitä on monille apua.

Konkreettiseksi palkinnoksi projektin lopussa saa painetun Työkirjan käteen ja pääsee kiertämään yliopistoilla tapaamassa opiskelijoita ja jakamassa näitä kirjoja heille – se motivoi tosi paljon.

Mikä on TEKissä parasta?

Kaikki työskentelevät yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, jäsentemme hyväksi. Teemme töitä saman asian parissa eri näkökulmista. Yhteistyö toimii täällä todella hyvin, mikä on auttanut minua huomattavasti tämän projektin toteuttamisessa. Kaikki kommentit, vinkit ja apu, joita olen saanut Työkirjaa toimittaessa, ovat olleet tosi hyödyllisiä. Tuntuu, että monille on tärkeää pystyä auttamaan, niin jäseniä kuin työkavereitakin. Apua saa aina kun sitä pyytää!