Opiskelijayhdyshenkilö

Vesa Taskinen tekee TEKiä tunnetuksi Tampereen opiskelijoille erilaisten tapahtumien, infojen ja henkilökohtaisen jutustelun kautta.

Vesa Taskinen on toiminut Tampereen opiskelijayhdyshenkilönä eli tuttavallisemmin Tykkinä (ent. teekkariyhdysmies) vuoden 2018 alusta alkaen. Jokaisella teekkarikampuksella on oma Tykki; Espoossa, Tampereella, Turussa, Lappeenrannassa, Vaasassa ja Oulussa. 

Mitä työsi TYKkinä pitää sisällään? 

Näin alkusyksyisin TEKin infojen pitäminen fukseille ja jäsenrekrytointi vievät eniten aikaa. Infoissa kerron uusille opiskelijoille, mikä TEK on ja mitä hyötyä meidän jäsenyydestä on. Jäsenrekrytointia tehdään yhdessä KYHien eli kiltayhdyshenkilöiden kanssa. Muuten lukuvuoden aikana TEK näkyy ja kuuluu useissa erilaisissa opiskelijatapahtumissa Tampereella, joihin liittyvien sponsorointidiilien hierominen ja miettiminen on minun vastuullani. 

Kaikkien Tykkien tehtäviin kuuluu myös KYHien koulutus ja toiminnan koordinointi. KYHit tekevät käytännössä samaa työtä kuin TYKit, mutta vielä lähempänä opiskelijoita eli oman killan tasolla.  Tampereella on yhteensä 14 KYHiä ja Suomen laajuisesti heitä on lähes 70. Vaikka itse haluaisin olla helpoimmin lähestyttävä henkilö ja ensiapu TEKin suuntaan, KYHit ovat silti ihan ensisijainen taho; heiltä opiskelijan on kaikkein matalin kynnys kysyä. 

Lisäksi Tampereelle TTY:n kampukselle avattu TEK Lounge on tuonut uutta tekemistä ja uusia mahdollisuuksia. Nyt kun porukka tietää paikan, siellä on usein ihan kivasti jengiä ja helpommin tullaan myös kyselemään vaikka työnhakuun ja työttömyyskassaan liittyviä asioita kasvotusten. Olenkin pyrkinyt päivystämään siellä jonkun verran toimistoaikaan. Paikalla on myös TEKin alueasiamies Petri Partanen, joka konkarina osaa vastata käytännössä mihin vaan. Meiltä saa tulla kysymään, jos jokin TEKiin liittyvä asia mietityttää. Eli tämmöistä asiakaspalvelua on tullut työnkuvaan. 

Lisäksi huolehditaan alueasiamiehen ja KYHien kanssa Loungen isännöinnistä; katsotaan että siellä on kahvia ja teetä tarjolla ja puitteet kunnossa.

Miten työsi näkyy jäsenillemme? 

TEK tukee paljon erilaisia tapahtumia rahallisesti ja haluaa sitä kautta mahdollistaa opiskelijoille hienoja kokemuksia. Meidän mielestä kaikkea ei tarvitse koittaa keksiä uudestaan tai järjestää itse, vaan mieluummin tuemme jo valmiiksi toimivia tapahtumakonsepteja. Rahallisella tuella mahdollistetaan opiskelijoille esimerkiksi halvempia lippuja. 

TEK on tapahtumissa mukana ihan laidasta laitaan; vuosijuhlilla, sitseillä, urheilutapahtumissa, messuilla ja tänä syksynä myös TTY:n hyvinvointiviikolla. Yleensä pyrimme olemaan mahdollisimman laaja-alaisesti mukana erilaisissa tapahtumissa, että kaikille meidän jäsenille löytyisi jotain kiinnostavaa. Ainoastaan excursioilla eli yritysvierailuilla ei olla mukana, koska niitä on niin paljon, että olisi vaikea rajata mihin osallistutaan ja mihin ei. 

Tyypillisesti TEK näkyy näiden tapahtumien kautta fukseille ja tokan vuoden opiskelijoille koko ajan ja joka puolella, mutta sen jälkeen näkyvyys vähän tyssää, kun opintojen rinnalle alkavat tulla työt eikä muutenkaan enää käydä tapahtumissa niin aktiivisesti. Koska tässä tehtävässä on annettu melko vapaat kädet, niin näiden opiskelijatapahtumien sponsoroinnin lisäksi olenkin halunnut tuoda uutena Tampereelle tällaisia asiatapahtumia, koulutuksia, joista olisi hyötyä myös vanhemmille opiskelijoille. Esimerkiksi tänä syksynä TEK tarjosi jäsenilleen lippuja Tampere Business Meet -koulutus- ja verkostoitumistapahtumaan. 

Nyt tietysti itse näyn ja TEK muutenkin näkyy enenevässä määrin myös TEK Loungen myötä. Vaikka toimisto oli ennenkin lähellä, ei sinne kukaan opiskelija vahingossa eksynyt. TEK Lounge on tosi kiva ja viihtyisä tila, mihin jengi tulee hengailemaan myös ihan muuten vaan. 

Mikä motivoi sinua? 

Sellainen tietty yhdenvertaisuus motivoi; tykkään työskennellä sen eteen, että kaikilla olisi samat mahdollisuudet. Esimerkiksi siinä vaiheessa, kun alkaa ekan työpaikan haku, tykkään kertoa omia kokemuksiani ja auttaa työnhaussa. Haluan myös tuoda opiskelijoita ja työmarkkinoita lähemmäksi toisiaan. Jos opiskelee tosi intensiivisesti eikä sen ohessa tutustu työelämään, se voi jäädä vähän pelottavaksi möröksi. Haluan tehdä työelämää tutummaksi opiskelijoille. 

Tykkään myös ihmiskohtaamisista. Esimerkiksi messuilla ja ständeillä jutustelu on kivaa, oli se sitten syvempiin vesiin menevää tai pinnallisempaa höpöttelyä. Pääsääntöisesti tykkään kaikista ihmisistä. Myös tämän tehtävän työnkuva on tosi kiva ja mielenkiintoinen, niin sekin motivoi ihan päivittäin. 

Mikä on TEKissä parasta?  

Kaksi juttua nousee mieleen, ekana se ammattitaito mitä henkilöstössä on. Minulla on ollut koko ajan sellainen fiilis TEKissä, että olen todella osaavassa porukassa ja kaikki on todella ammattilaisia, se on ollut minulle henkilökohtaisesti parasta. 

Sitten taas jäsenen näkökulmasta ajateltuna, meillä on TEKissä tosi vähän turhaa hierarkiaa ja byrokratiaa. Meillä on aika helppo loppujen lopuksi lähestyä vaikka toiminnanjohtajaa. TEKissä halutaan kuunnella jäseniä ja kehittää meidän toimintaa. Jos jäsenellä on joku idea mitä haluaisi kehittää, viesti kulkee hyvin ja sen vieminen suoraa huipulle on aika vaivatonta.