Nainen
Muu

Eurooppa teknologiamurroksessa: Voiko EU:sta tulla digitalisaation suurvalta?

Tässä tilaisuudessa syvennymme EU:n teollisuuspolitiikkaan digitalisaation näkökulmasta. Tule mukaan Eurooppasaliin tai linjoille kuulemaan, millä toimilla Eurooppa ja Suomi varmistavat asemansa digitalisaation kärjessä niin teknologian kehittämisen kuin tuotannon osalta.  Tilaisuuden alustajana toimii Miapetra Kumpula-Natri ja näkökulmapuheenvuorot aiheesta pitävät Markus Holmgren ja Jaakko Lehtinen. Tervetuloa!

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen päättyy 14.12.2023

Tapahtuman tiedot

Päivämäärä

15.12.2023

Aika

08:30-10:00

Paikka

ProspectumLIVE & Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki

Näytä kartalla ›

Teemat

Teknologia ja innovaatiot

Kieli

Suomi

Digitalisaatio on vihreän siirtymän ohella keskeisin nykypäivän teknologiamurros. Eurooppa on maailman johtavia alueita digitalisaation kehityksessä ja hyödyntämisessä, mutta olemme silti monelta osin takamatkalla muihin verrattuna. Datatalouden ja siihen liittyen tekoälyn kehitystä jarruttaa osin tarpeettoman tiukka sääntely, ja olemme täysin tuontiriippuvaisia digiratkaisujen edellytyksenä toimivasta sirutuotannosta. Yhdysvallat on onnistunut houkuttelemaan sirutuotantoa omalle maaperälleen lupaamalla teollisuudelle miljardien tukia, ja julkiset tuet tekoälyn kehitykseen ja muihin digiratkaisuihin ovat merkittäviä ympäri maailman. Onko EU:lla varaa olla lähtemättä tukien kilpajuoksuun, ja jos siihen lähdemme, niin millä reunaehdoilla myös Suomella on menestymisen mahdollisuudet?

Alustava ohjelma:

08.30 Aamukahvit ja pientä purtavaa Eurooppasalin edustalla

09.00 Tervetulosanat, etälähetys alkaa

09.05 Miapetra Kumpula-Natrin alustus

09.20 Markus Holmgrenin ja Jaakko Lehtisen näkökulmapuheenvuorot

09.35 Paneelikeskustelu

10.00 Tilaisuus päättyy

Miapetra Kumpula-Natri

MEP Miapetra Kumpula-Natri (S&D)

Miapetra Kumpula-Natri on kolmannen kauden europarlamentaarikko, joka on työskennellyt 11 vuotta kansanedustajana. Hän on tekoälyä digitaalisella aikakaudella käsittelevän AIDA-erityisvaliokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja, sekä teollisuus-, energia-, tutkimus- ja digiasioita käsittelevän ITRE-valiokunnan jäsen.

Markus Holmgren

Markus Holmgren, FIIA

Markus Holmgren on tutkija Suomen Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän tekee myös väitöskirjaa Turun yliopistossa Internetin geotaloudesta. Hänen erityisosaamisalueitaan ovat digitaaliteknologian globaali rooli valtapolitiikassa, teknologiaan liittyvien toimitusketjujen geotaloudellinen hallinta ja kokonaisyhteiskunnallinen lähestymistapa digitaaliseen kestävyyteen. Markuksen tutkimustaustausta on Kiinan ja Venäjän kansainvälisessä toimitusketjujen hallintapolitiikassa, mutta hän on myös työskennellyt pari vuotta kansainväliseen kauppaan ja kehitykseen keskittyvänä konsulttina.

Jaakko Lehtinen

Jaakko Lehtinen, Aalto-yliopisto

Jaakko Lehtinen työskentelee Aalto-yliopiston professorina ja NVIDIA-teknologiayhtiön johtavana tutkijana. Lehtinen käsittelee tutkimuksessaan kuvasynteesiä ja tietokonenäköä, ja on parhaillaan Suomen tiuhimpaan viitattuja tekoälytutkijoita.

Avainsanat: