Vastavalmistuneiden Q&A

TEKin vastauksia nuorten jäsenten esittämiin kysymyksiin

Tälle sivulle on koottu TEKin asiantuntijoiden vastauksia nuorten jäsenten usein esittämiin kysymyksiin jäsenyydestä, palkkakehityksestä, työnhakutaidoista, urasuunnittelusta ja työsuhteesta.

Jäsenyys

Miksi TEKin jäsenmaksu alkaa täysimääräisenä heti valmistumisen jälkeen eikä jotenkin porrastetusti? 

TEKin valtuusto päätti 23.11.2018, että TEKin vastavalmistuneille jäsenille jäsenmaksu on edullisempi ensimmäisen 12 kuukauden ajan. Jäsenmaksu vuonna 2019 on vastavalmistuneelle 17,75 €/kk (normaali hinta 29,25 €/kk). Maksu sisältää työttömyyskassan jäsenyyden. Ilman työttömyyskassaa hinta on 11,50 €/kk (normaali hinta 23,00 €/kk). Muistathan, että jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen! Tämä tarkoittaa, että maksat lopulta vain noin puolet summasta. Alennuksen saavat valmistumisensa myötä TEKin opiskelijajäsenestä täysjäseneksi siirtyvät, joiden valmistumispäivämäärä on 23.11.2018 jälkeen.

Lisäksi TEK myöntää jäsenmaksualennuksen esimerkiksi työttömille ja perhevapailla oleville jäsenille. Jos olet valmistuessasi pois työelämästä, hae jäsenmaksualennusta, ohjeet.

Miten TEK tukee vastavalmistunutta? 

TEKillä on monia vastavalmistuneille räätälöityjä palveluita, ja lisäksi käytössäsi ovat kaikki täysjäsenen edut ja palvelut.

Vastavalmistunutta askarruttavat monesti työnhakuun ja työuraan liittyvät kysymykset. TEKin urapalvelut tarjoaa vastavalmistuneille muun muassa urailtoja. Uraillat ovat TEKin täysjäsenille tarkoitettuja tilaisuuksia, joissa käsitellään omaan työuraan, työnhakuun, työhyvinvointiin ja työelämässä jaksamiseen liittyviä teemoja.

Lisäksi käytössäsi on CV-klinikka, jossa voit työskennellä itsenäisesti ohjeitamme hyödyntäen. Omatoimisen työskentelyn jälkeen saat halutessasi lisäksi henkilökohtaiset kommentit CV:hesi TEKin uravalmentajilta. Voimme kommentoida myös työhakemustasi ja LinkedIn -profiiliasi. Uravalmentajat antavat myös henkilökohtaista uraneuvontaa. 

TEKrekry LinkedInistä löydät tekniikan alan uusimmat avoimet työpaikat. Jos mielit maailmalle, niin Goinglobal -palvelusta löydät arvokasta maakohtaista tietoa työnhausta ulkomailla.  

Lakipalvelumme auttavat, kun käyt neuvotteluja työsuhteen ehdoista työnantajan kanssa. Lähetä työsopimusluonnokset lakimiestemme tarkistettavaksi. Näin säästyt monelta murheelta tulevaisuudessa.

Voit kysyä lakimiesten neuvoa aina, jos joku työsuhteeseen liittyvä asia askarruttaa. Jos tarvitset tukea palkkaneuvotteluihin, käänny palkkaneuvojiemme puoleen. Heillä on vuosien kokemus ja tarkkaa tutkittua tietoa tekniikan alojen palkoista sekä Suomessa että ulkomailla. Palkkanosturi-sovellus ja TEKin palkkasuositukset auttavat myös haarukoimaan oikeaa palkkatasoa.

Jos olet työtön, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian. Saat merkittävän alennuksen jäsenmaksusta, ja jos työssäoloehtosi täyttyy, saat ansiosidonnaista työttömyysturvaa IAET-kassasta. Lisäksi sinun kannattaa hyödyntää uravalmentajiemme apua työnhaussa. Katso ohjeet työttömyyden varalta täältä.

TEK tukee myös ammatillisen osaamisesi kehittämistä erilaisissa tapahtumissa ja koulutuksissa. Saat myös kaksi valinnaista Talentumin ammattilehteä joko paperilla tai digitaalisessa muodossa. Valitse lehtesi jäsenrekisterissä

Olen RIL:n jäsen, joka on ensisijainen liittoni. Miten hyödyn RIL - TEK -kaksoisjäsenyydestä?

RIL-TEK-jäsenyys sopii erityisesti palkansaaja-asemassa olevalle RIL:n jäsenelle. Kaksoisjäsenenä saat RIL:n palveluiden lisäksi kaikki TEKin palvelut lukuun ottamatta lehtipakettia, kalenteria ja työttömyyskassaa. 

Jos kuulut RIL:n lisäksi TEKiin, saat nämä edut:

  • TEKin lakipalvelut (maksuton lakineuvonta työsuhteeseen liittyvissä asioissa)
  • TEKin urapalvelut (henkilökohtainen uravalmennus, työnhakuneuvonta, koulutukset ja verkkotyökalut)
  • Vastuu- ja oikeusturvavakuutus
  • TEK-lehti 
  • Talouselämä-lehti edulliseen jäsenhintaan

Jos olet jo RIL:n jäsen, TEKin jäsenyys maksaa sinulle alle 16 €/kk (jos otat myös Talouselämä-lehden). Verojen jälkeen sinulle jää maksettavaa alle 10 €.

Kenelle sopii RIL-TEK jäsenyys?  jos suuntautuu esimerkiksi teollisuuteen ja energiatekniikkaan, onko järkevää olla molempien jäsen vai tulisiko jäsenyys vaihtaa pelkkään TEKiin?

RIL-TEK-jäsenyys sopii ennen kaikkea palkansaaja-asemassa oleville RIL:n jäsenille. RIL on TEKin yhteistyöjärjestö, eikä TEK arvioi siihen kuulumisen järkevyyttä. RIL:n sivuilta saa lisätietoa RIL:n palveluista.

Onko järkeä olla TEkin jäsen, jos toimii yrittäjänä?

TEKin jäsenyys kannattaa etenkin pienyrittäjille ja sivutoimisille yrittäjille.  Jäsenistä noin 5 % toimii yrittäjinä ja vielä useampi sivutoimisena yrittäjänä. Jopa 30 prosenttia jäsenistä on kiinnostuneita yrittäjyydestä jossakin muodossa. Yrittäjäjäsenenä saat työsuhteeseen liittyvää lakineuvontaa myös työnantajaroolissa ja lisäksi saat maksutta käyttöösi Fondian VirtuaaliLakimies –palvelun, josta löydät muun muassa valmiita sopimuspohjia ja muuta yrittäjän lakitietoa.

TEKin oma Yrittäjän Palvelutarjotin on teknologiayrittäjän oma tietopankki, jossa on tietoa eri lähteistä mm. yrityksen perustamiseen, rahoitukseen, henkilöstöön ja lakiasioihin liittyen. TEKin vastuu- ja oikeusturvavakuutus on voimassa myös yksinyrittäjille tietyin ehdoin.

Yksinyrittäjille ja sivutoimisille yrittäjille verkostoituminen on usein ensiarvoisen tärkeää. TEK tarjoaa yrittäjäjäsenilleen ja yrittäjyydestä kiinnostuneille mahdollisuuden verkostoitua ja kouluttautua TEKin Yrittäjäklubissa. Klubi järjestää tapahtumia ja tarjoaa jäsenilleen muita etuja. Klubilla on myös Facebook- ja LinkedIn-ryhmät sekä Twitter-tili.

Ennen kuin yrittäjäksi ryhtyvä eroaa työttömyyskassasta, on hyvä varmistaa oma tilanne TEKistä. Lakimiehet neuvovat myös työttömyysturvaan liittyvissä kysymyksissä. 

Palkkakehitys

Miten saan palkkani edes lähelle TEKin suosituspalkkaa hyvin jäykässä organisaatiossa?

TEKillä on varsinaisia palkkasuosituksia kolme: alkupalkkasuositus, harjoittelijapalkkasuositus ja diplomipalkkatyösuositus.

Näistä löydät lisätietoja TEKin sivuilta: 

www.tek.fi/palkat

Esimerkiksi alkupalkkasuosituksen osalta on hyvä huomioida, että se on nimensä mukaisesti suositus eli voi toimia hyvänä lähtökohtana palkkapyynnöllesi. Suositus ei kuitenkaan ole minimipalkka tai sellainen palkka, jonka kaikki vastavalmistuneet automaattisesti saisivat. Palkkataso riippuu esimerkiksi työtehtävästä ja sen vaativuudesta sekä aikaisemmasta työkokemuksesta. Nämä ovatkin sellaisia tekijöitä, joilla oma palkkapyyntö kannattaa perustella – henkilökohtaisen suoriutumisen lisäksi tietysti.

Hyviä vinkkejä palkkapyynnön perustelemiseen ja palkkaneuvotteluihin valmistautumiseen löydät esimerkiksi YTN:n Paranna palkkaasi -oppaasta. Tietoja TEKin jäsenten keskimääräisistä palkkatasoista löydät Palkkanosturista.

Työskentelen IT-alalla ja  palkkausasiat mietityttävät. Miten  osaisin arvioida , paljonko kannattaa pyytää ja kannattaako yrittää keskustella palkankorotuksesta. Millainen on tyypillisesti DI:n palkkakehitys 5 vuotta valmistumisesta?

Palkkatasoon liittyen saat hyvää tietoa TEKin palkkanosturista. Palkkanosturista saat tietoja keskimääräisistä palkoista esimerkiksi toimiaseman, toimialan ja koulutusohjelman mukaan. Palkkanosturin tietojen avulla voit arvioida omaa palkkatasoasi tai palkkapyyntöäsi.

Palkankorotuksesta on hyvä keskustella esimerkiksi uuteen työpaikkaan siirryttäessä, tehtävien muuttuessa tai kehityskeskustelun yhteydessä. Toki voit varata esimieheltäsi ajan myös erilliseen palkkakeskusteluun, jos se tuntuu tarpeelliselta – jos tunnet esimerkiksi jääneesi palkkakuoppaan. Palkkakeskusteluun kannattaa valmistautua hyvin: hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi YTN:n Paranna palkkaasi -oppaasta.

TEKin vuoden 2013 työmarkkinatutkimuksen mukaan vastavalmistuneen diplomi-insinöörin kuukausipalkka oli keskimäärin 3 100 euroa, ja viiden vuoden kuluttua valmistumisesta keskimääräinen palkka oli hieman alle 4 000 euroa.

Millä palkalla kannattaa lähteä töihin?

Töihin kannattaa lähteä sellaisella palkalla, joka itsestä tuntuu hyvältä. Mitään tarkkaa euromäärää on vaikea määritellä. TEKin alkupalkkasuositus (3 560 €/kk) toimii hyvänä lähtökohtana palkkapyynnölle. Palkkasuositus on tarkoitettu koulutusta vastaaviin asiantuntijatehtäviin äskettäin valmistuneille, joilla ei vielä ole pidempää työkokemusta oman alan tehtävistä.Suositus on asetettu toteutunutta keskipalkkaa hieman korkeammalle tasolle, koska TEKin tavoitteena on edistää jäsenten palkkakehitystä. Esimerkiksi vuonna 2014 tehdyn työmarkkinatutkimuksen mukaan vastavalmistuneen diplomi-insinöörin mediaanipalkka oli 3 250 euroa ja keskipalkka 3 361 euroa kuukaudessa. Lisätietoja alkupalkkasuosituksesta löydät täältä.

Kuinka moni vastavalmistunut saa oikeasti TEKin palkkasuositusten mukaista palkkaa?

Kuten edellisestä vastauksesta kävi ilmi, on palkkasuositus asetettu toteutunutta keskipalkkaa hieman korkeammalle tasolle, koska TEKin tavoitteena on edistää jäsenten palkkakehitystä. Palkkasuositus on yläkvartaalin tietämissä eli yksi neljästä vastavalmistuneesta saa sitä parempaa palkkaa ja kolme neljästä sitä huonompaa palkkaa. Vastavalmistuneen keskimääräinen palkka mediaanilla mitattuna oli vuoden 2014 työmarkkinatutkimuksen mukaan 3 250 euroa kuukaudessa.

Päätoiminen ansiotyö ja sivutoiminen yrittäjyys - mihin työttömyyskassaan tulisi kuulua? 

Palkkatyön ollessa pääasiallinen toimeentulon lähde on oikea kassa IAET-kassa. Jos on palkkatyön ohella yritystoimintaa tai työskentelee perheen omistamassa yrityksessä, on kuitenkin hyvä varmistaa kassasta, että kuuluu juuri oikeaan työttömyyskassaan. Mahdollisessa työttömyystilanteessa sivutoimisella yrittäjällä voi olla mahdollisuus saada päivärahaa. On kuitenkin huomattava, että yritystoiminnasta saadut tulot vaikuttavat päivärahaan vähentävästi.

On myös pystyttävä osoittamaan, että yritystoimintaa on harjoitettu palkkatyön ohella näytöksi siitä, ettei yritystoiminta ole este palkkatyön vastaanottamiselle. Koska ratkaisut tehdään aina tapauskohtaisesti, kannattaa kaikissa tapauksissa varmistaa omasta työttömyyskassasta, miten juuri oma tilanne tulkitaan työttömyysturvassa. Lue lisää TEK-verkkolehdestä.

Työnhakutaidot

Diplomityöni teettänyt yritys ei pystynyt palkkaamaan minua. Miten saisin ensimmäisen työpaikkani valmistumisen jälkeen?

Tästä tilanteesta kannattaa rohkeasti lähteä työnhakuun. On hyvä ensin kartoittaa joukko työnantajia, joille olisi kiinnostavaa päästä töihin. Työnhaussa voisi myös olla apuna juuri valmistunut diplomityösi. Onko aihepiiriin parissa työnantajia, joille osaamisesi olisi helppo myydä? Entä onko kyseisille työnantajilla avoimia paikkoja haettavana?

Jos ei ole niin voit aina miettiä heidän lähestymistään suoraan puhelimitse. Tässä taloudellisessa tilanteessa usein aktiivisimmat työnhakijat palkitaan.

Lisää tietoa työnhaun kanavista löydät täältä.

Opiskelen kemiantekniikkaa, ja olen valmistumassa ensi kesänä. Olisin kiinnostunut lähtemään töihin ulkomaille. Mistä saan tietoa avoimista paikoista ja voiko tek neuvoa haku-/valintaprosessissa?

Kansainväliseen työnhakuun lähtiessä on tietenkin hyvä päivittää englanninkielinen CV ja hakemuskirje priimakuntoon. Tähän voi aina pyytää neuvoa TEKin Urapalveluilta. Ulkomaan työnhakuun löytyy myös apua verkkosivuiltamme. Voit käyttää esimerkiksi GoingGlobal-sivustoa, kun haet työpaikkoja ulkomailta

Väitöskirjatutkijasta teollisuuteen - mitä ominaisuuksia kannattaa mainostaa potentiaalisille työnantajille? 

Siirryttäessä tutkijan uralta yksityiselle sektorille on hyvä muistaa, että työnhaussa CV ja hakemus tulisi räätälöidä yrityksen tarpeita ajatellen. Akateeminen CV sisältää usein työnhakijan koko työhistorian ja osaamisen, ja saattaakin venyä pituudeltaan useamman sivun mittaiseksi. Siirryttäessä yksityiselle sektorille oma työkokemus täytyy osata tiivistää maksimissaan kahden sivun mittaiseen pakettiin. 

Yritykset arvostavat erityisesti sitä, jos hakija osaa tuoda esiin oman työnsä tuloksellisuutta ja saavutuksia (ja sitä miten ne hyödyntävät kyseessä olevaa organisaatiota). Löydät lisää ohjeita tutkijan CV:n muokkaamiseen täältä.

Aloitin ensimmäisessä "oikeassa" työpaikassa tänä kesänä, mutta erinäiset tapahtumat ovat saaneet tajuamaan, että vakityökin on vain "toistaiseksi voimassa oleva työsuhde". Pitäisikö ja miten voin jo nyt valmistautua työnhakuun, joka saattaa olla ajankohtaista muutaman vuoden kuluttua?

Työnhaun suhteen kannattaa aina olla hiukan ”varpaillaan” ja pitää silmät auki. Koskaan ei voi tietää mistä ja milloin uusi uramahdollisuus sattuu eteen. Parhaiten työnhaussa on mukana, kun pitää omat työnhaun dokumentit ja taidot ajan tasalla. Tässä CV on ensisijaisessa asemassa. Nyt on myös oiva tilaisuus aktivoida omia verkostoja ja alkaa tiedustella, mistä uusi työpaikka voisi löytyä. LinkedIn on tietenkin mitä parhain työkalu työuran aikaiseen verkostoitumiseen. 

Mitä tohtoriopintojen jälkeen?

Tohtoriopintojen jälkeen on hyvä aina punnita uravaihtoehtoja akateemisessa maailmassa ja sen ulkopuolella. TEKin urapalveluilta voit hakea neuvoa eri uravaihtoehtojen kartoittamisessa. Aarresaari-verkoston tuottaman uraseurantakyselyn materiaali voi myös antaa suuntaa siitä millaisia uramahdollisuuksia tohtoreilla on tänä päivänä.

Miten brändätä itsensä ja osaamisensa?

Oman osaamisen brändäämiseen liittyy usein ajatus siitä, kuinka erottua työnhakijoiden massasta. Työnhakeminenhan on periaatteiltaan oman osaamisen myyntiä ja markkinointia. Tärkeätä olisi tässä suhteessa tiedostaa, mitkä ovat niitä erityisiä vahvuuksia, joita haluaa tuoda esille työtä hakiessa. Katso aiheeseen liittyvä urawebinaaritallenne ”Brändää itsesi asiantuntijana”, jonka avulla voit miettiä, miten tämä voisi onnistua omassa tapauksessasi. 

Mitä vinkkejä teillä on piilotyöpaikkojen etsimiseen?

Sosiaalinen media sekä verkostot ovat tärkeässä asemassa piilotyöpaikkoja etsiessä. Käy messuilla, koulutuksissa, rekrytointitapahtumissa, juttele ystäville ja tutuille. Kartoita listaa sinua kiinnostavista työnantajista, joita voit lähestyä markkinointipuheluilla. Seuraa kasvavia aloja ja vähän tunnettuja yrityksiä, niissä on usein suuri vaihtuvuus. 

Urasuunnittelu
 

Onko se vain satukirjoihin kirjoitettua, että työ voi olla kivaa? Monet vanhemmat uran uurtajat painottavat pitkiin työsuhteisiin ja että täytyy aina miettiä miltä cv näyttää. Mutta jos töihin ei ole kiva mennä, eikö se ole syy vaihtaa? Miten tämä pitäisi kertoa CV:ssä?

Lähtökohtaisesti työelämän tulee olla mielekästä. Silloin kuin työ on itselle merkityksellistä, haastaa sopivalla tavalla ja siinä saa onnistumisen kokemuksia, työ on ”kivaa”. Jos koet, että et ole motivoinut työssäsi, omaa työhyvinvointia voi tarkastella useiden tekijöiden avulla. Lue lisää aiheesta TEKin Balanssia työelämään – työhyvinvointisivustolta.

Työn luonne on muuttunut pirstaleisemmaksi. Enää ei ole perusoletuksena tehdä uraa samassa organisaatiossa yhtäjaksoisesti. Elämään kuuluu myös luontaisesti ”aukkoja”, joita ei kannata yrittää CV:stä poistaa. CV:n eheyden sijaan työnhaussa on tärkeämpää osaamisen ja motivaation osoittaminen. Halusta vaihtaa työtehtäviään voi kertoa rehellisesti ja perustella se avoimesti.

Miten selvittää mahdolliset urasuuntautumisvaihtoehdot? Miten selvittää, mikä näistä olisi mielekkäin? Miten päästä kokeilemaan eri vaihtoehtoja?

Hyvä itsetuntemus ja vahvuuksien tunnistaminen ovat urasuunnittelun peruslähtökohtia. Tiedosta motivaatiosi, arvosi ja vahvuutesi. Näiden kartoittamiseen löytyy erilaisia itsenäisiä työkaluja tai voit pohtia niitä yhdessä TEKin uravalmentajan kanssa. Urasuuntautumisvaihtoehtoja miettiessäsi listaa itsellesi mielenkiintoisia tehtäviä, organisaatioita ja kerää niistä tietoa sekä haastattele alalla toimivia ihmisiä. Valitse itsellesi parhaat vaihtoehdot ja mieti, mistä voisit aloittaa heti. Muista pitää mielessä niin lyhyen kuin pitkän välin ura- ja työnhauntavoitteet.

Miten voi löytää oman intohimon työelämässä? Mistä voi tietää mihin suuntaan lähteä, kun oma opiskeluala ei olekaan antanut vielä suurta innostusta?

Intohimo löytyy kokeilemalla asioita. Jos opiskelu ei ole sytyttänyt suurta innostusta, kannattaa testata määrätietoisesti, mikä sytyttää esimerkiksi erilaisten harrastusten ja tekemisen kautta – missä pääsee ns. flow-tilaan. Yksi keino on haastatella innostuneita ihmisiä tai etsiä itselleen esikuvia. Kun mielekästä tekemistä löytyy, kannattaa tarttua siihen rohkeasti ja kokeilla siinä omia rajojaan. Toimeliaisuus on yhdistävä luonteenpiirre niillä henkilöillä, jotka suhtautuvat intohimoisesti tekemiseensä. Intohimo ja innostus on tapa tehdä asioita ja suhtautumista elämään.

Kuinka lähteä luomaan uraa tilanteessa, jossa koulutusta vastaavia tehtäviä ei löydy tai niihin työllistyminen ei onnistu, koska työkokemusta ei ole vähintään muutamaa vuotta? Onko vuoden sisään valmistuneen järkeä lähteä uudelleen kouluttautumaan vai jatkaa töiden hakemista?

Tällaisessa tilanteessa kannattaa miettiä, onko omissa työnhakutaidoissa jotain muutettavaa, onko työnhaun tavoite realistinen ja millainen on oma asenne. Työelämä ei tarjoa työuralle entisenlaista ennustettavuutta; teollisuus, palvelut ja teknologia uudistuvat jatkuvasti. Jos työttömyys jatkuu pitkään, omaa osaamistaan tulee pitää yllä. Ennen kuin lähtee hakeutumaan uudelleen koulutettavaksi, kannattaa analysoida osaamistaan ja pohtia, miten sitä tulisi täydentää. Katso lisää vinkkejä koulutuksesta täältä.

Mitä nyt, kun kokemusta ei ole, mutta ilman on vaikea saada sitä omaa työtä, jonka oikeasti haluaa?

Kokemuksen lisäksi rekrytoijaa kiinnostaa osaaminen ja persoona. Lisäksi into ja asenne omaan tekemiseen ovat merkityksellisiä. Skyhoodin teettämän rekrytointitutkimuksen tulosten mukaan motivaatiolla on suurin merkitys rekrytointipäätöksen kannalta. (Lähde: Skyhood.com 2014, 142 yritystä.) Lisäksi työnantajat arvostavat vuorovaikutustaitoja, luovuutta, kykyä sopeutua muutoksiin ja oma-aloitteisuutta. Markkinoi itseäsi ja osaamistasi määrätietoisesti ja hyödynnä verkostojasi. Näin pääset lähemmäksi unelmatyöpaikkaasi.

Millaisiin työtehtäviin vastavalmistuneen kannattaa lähteä? Miten ensimmäinen työ määrittelee työuraa eteenpäin? Miten kampittaa 5 vuotta työelämässä olleet vastahakijat työnhaussa?

Nuorena kannattaa olla avoin ja lähteä mukaan mahdollisimman moneen, jotta pystyy hahmottamaan, mitkä ovat omat vahvuudet ja mikä kiinnostaa. Työkulttuureita ja tehtäviä on monenlaisia ja niiden sopivuus itselle selviää vain kokemusten kautta. Sen vuoksi on tärkeää opetella reflektoimaan ensimmäisiä työkokemuksia. Reflektoinnin avulla löytää uusia näkökulmia sekä syventää omaa oppimista teorian ja käytännön ymmärtämisellä.

Omien sisäisten motivaatiotekijöiden tiedostaminen on tärkeää. Työnantajat nimittäin arvostavat rekrytointipäätöksiä tehdessä kokemuksen rinnalla motivaatiota ja henkilön sopivuutta tiimiin (Skyhood 2015). Korosta työnhaussa luonteenpiirteisiin liittyviä vahvuuksiasi. Hae työpaikkoihin, joista olet oikeasti ottanut selvää ja osoita siten motivaatiosi. Näin kampitat jo osan kilpailijoista. 

Työsuhde

Kuinka yleisesti työnantajat eivät maksa lomarahoja/lomaltapaluurahoja?

Lomarahasta tai lomaltapaluurahasta ei ole säädetty laissa. Näin ollen lomarahan tai lomaltapaluurahan merkitys ja maksaminen ovat riippuvaisia työehtosopimuksesta tai työsopimuksesta. Joskus työnantajalla voi olla myös käytäntönä maksaa lomarahaa, vaikka siitä ei ole muuten sovittu (näin on tällä hetkellä esimerkiksi metsäteollisuudessa). Kannattaa tarkistaa noudatettavasta työehtosopimuksesta, miten lomarahat/lomaltapaluurahat maksetaan. Jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole, voidaan asiasta sopia työsopimuksessa. Lisätietoja lomarahoista löytyy lakitietosivuilta.  

TEKin jäsenistä työehtosopimusten piiriin kuuluu noin 85 %. Kaikkiin näihin työehtosopimuksiin TEK on ollut mukana neuvottelemassa lomarahasta tai lomaltapaluurahasta. Näin ollen edunvalvonnan ansiosta suurin osa TEKin jäsenistä kuuluu kyseisen etuuden piiriin.