Opiskelijan työnhaku

Opiskelijan työnhaku

Etsitkö kesä-, harjoittelu-, trainee - tai lopputöitä? Millaista palkkaa voi pyytää? Millainen työsopimus? Kannattaako työttömyyskassaan liittyä jo opiskeluaikana?

On aika aloittaa työnhaku! Mutta....

  • Mistä ja miten hakea töitä?
  • Mitä työnhaussa pitää ottaa huomioon?
  • Millaista palkkaa voi pyytää?
  • Mitä pitää muistaa, kun solmii työsopimuksen ja millä ehdoilla?   
  • Kannattaako KOKO-kassaan (työttömyyskassa) liittyä ja miksi? 

Näihin ja moniin muihin kysymyksiisi löydät vastauksen tältä sivulta. 

1. HYÖDYNNÄ TEkin TYÖKIRJA TYÖNHAUSSASI

Ensimmäiseksi työtä hakiessa kannattaa laittaa työnhaun dokumentit kuntoon. Työkirjasta löydät loistavat ohjeet tämän päivän työnhakuun! Löydät Työkirjasta fuksin, kandidaatin ja valmistumisvaiheessa olevan perus CV-mallit niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Sieltä löytyy malli myös tietojenkäsittelytieteilijöille ja luonnontieteilijöille. Olemme laatineet ohjeet myös portfolion kokoamiseen.

Tutustu myös arkkitehtiopiskelijoille suunnattuun TEKin ja SAFAn "Matkaopas työelämään" -oppaaseen.

Hyödynnä myös sivuilta löytyvät hakemusohjeet, näet miten voit tehdä tiettyyn työpaikkailmoitukseen räätälöidyn hakemuksen. Seuraa myös sivuilta löytyvää listaa työnantajista, jotka ovat ilmoittaneet palkkaavansa tekniikan alan opiskelijoita kesä-, harjoittelu-, trainee - ja lopputöihin. Olemme keränneet listan myös erilaisista rekrytointiyrityksistä ja -palveluista, joiden kautta voit etsiä töitä.

Harkitsetko ulkomaille töihin lähtemistä? TEKin jäsenillä on käytössään monipuolinen korkeakoulutetuille suunnattu GoinGlobal- tietokanta, joka auttaa sinua löytämään kansainvälisiä mahdollisuuksia. GoinGlobalissa voit tallentaa hakujasi, luoda hakuvahteja ja luoda ilmaisen henkilökohtaisen tilin. Tietokannasta löydät muun muassa:  

  • Maakohtaisia vinkkejä ympäri maailman: hakemus- ja CV-mallit, työhaastattelu, työnantajalistaukset toimialoittain. 
  • Yli 16 miljoonaa työ- ja harjoittelupaikkaa yhden hakutoiminnon alla. 
  • Tietoa kattavasti Yhdysvalloissa työskentelystä. 
  • Tietoa sekä opiskelijoille että jo pitkään työelämässä olleille. 

Useilla teknillisten yliopistojen kampuksilla TEK on mukana järjestämässä työnhakuun liittyviä tapahtumia (mm. CV- ja LinkedIn työpajoja, työnhakuluentoja, rekrymessuja etc.) opiskelijoille ja uran alkuvaiheessa oleville - TEKin uravalmentajat ovat paikalla ja apunasi työnhaussa useimmissa tapahtumissa! Katso tapahtumat!

2. Hanki Tietoa palkkaneuvotteluun

TEK määrittää vuosittain opiskelijoille harjoittelupalkkasuositukset, jotka koskevat omaan opintoalaan liittyvää työtä. Yllä olevan linkin takaa löydät taulukon harjoittelijapalkkasuosituksista opintopisteiden mukaan vuodelle 2017. 

Harjoittelupalkkasuositus perustuu tekkiläisten opiskelijoiden kesätöistään antamiin palkkatietoihin ja palkkatason muutosennusteisiin. Harjoittelijapalkkasuositus on hyvä lähtökohta palkkapyynnölle.

3. Liity Koko-kassaan

Varmista ansiosidonnainen työttömyysturvasi jo opiskeluaikana. Voit liittyä Korkeasti koulutettujen kassa KOKOon (työttömyyskassaan), kun olet työsuhteessa. Liity siis jäseneksi vaikka heti ensimmäisten kesätöiden alkaessa. Liittymällä KOKO-kassaan jo opiskeluaikana voit turvata taloutesi ja keskittyä rauhassa työnhakuun valmistuttuasi ja alat myös kerryttää jäsenyysehtoa.

Esimerkiksi 3000 euron kuukausituloilla työttömäksi joutuva kassan jäsen saa lähes 1700 euroa kuussa, kun taas Kela maksaa vain noin 700 euroa kuussa. KOKOn jäsenmaksu on 66 euroa vuonna 2021.

Työssäoloehto täyttyy, kun kassan jäsen on tehnyt työttömyyttä edeltävien 28 kuukauden aikana 26 viikkoa työtä, vähintään 18 tuntia viikossa. Opiskeluaika pidentää tarkasteluaikaa jopa seitsemällä vuodella. Tämä tarkoittaa, että jo muutama kesätyö ja työsuhteessa tehty diplomityö täyttävät työssäoloehdon. Työn voi siis kerätä pätkissä, sitä ei tarvitse tehdä yhteen putkeen. Sen ei myöskään tarvitse olla oman ammattialan työtä. 

Liity kassan jäseneksi ilmoittamalla asiasta osoitteeseen jasenpalvelu@tek.fi. Lisää viestiin syntymäaikasi ja työsuhdetietosi.

4. PIDÄ HUOLTA OIKEUKSISTASI

Työsuhteen ehdot ovat osittain erilaiset määräaikaisille ja toistaiseksi voimassa oleville työsuhteille. Yleensä kesätyöt ja muut opiskelijoiden tekemät työt ovat määräaikaisia lyhytkestoisen luonteensa takia. Valmistumisen jälkeen kannattaa solmia toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita.

Tietoa työelämän pelisäännöistä saat täältä, yliopistosi työmarkkinakursseilta ja TEKin tilaisuuksista. Pelisääntöjen tunteminen ei auta, jos niitä ei noudata. Mikäli koet että sinua kohdellaan väärin, ota yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen ja TEKin lakimieheen.

Muista kirjoittaa kirjallinen työsopimus.
Älä allekirjoita työsopimusta ennen kuin ymmärrät kaikki siinä olevat kohdat. Halutessasi voit lähettää työsopimuksesi TEKin lakimiehelle tarkistettavaksi.
Työsuhteen loputtua muista pyytä työnantajaltasi työtodistus.

5. liity opiskelijajäseneksi

Jos et vielä ole TEKin opiskelijajäsen, niin liity nyt! Opiskelijajäsenyys on maksuton.

"Otin opiskeluaikoina yhteyttä TEKin lakipalveluihin kesätöihin liittyvässä asiassa. Olin ehtinyt ottaa vastaan tarjotun kesätyöpaikan, kun minulle tarjottiin toista, opintoihini paremmin istuvaa kesätyöpaikkaa. Lakipalvelut kävi kanssani läpi tilanteen, vaihtoehtoihin vaikuttavat seikat ja auttoi ymmärtämään neuvotteluasemani ja liikkumavaran kyseisessä tilanteessa. Jälkikäteen muisteltuna asia voi tuntua pieneltä, mutta silloisella kokemuksellani työelämästä TEKin tarjoama tuki oli korvaamaton apu, jota muistelen yhä lämmöllä."

Anonyymi jäsenpalaute