Työnhaun uudet konstit ovat somettaminen ja avoimuus

Tietokannat, alustat ja sovellukset palvelevat työnhakuasi, kun et muuten ole aktiivisesti lähettelemässä hakemuksia. Yhä useammin ne myös korvaavat varsinaisten hakukirjeiden ja CV:iden lähettelyn. TEK kokosi vinkkejä palveluiden käyttöön.

Sosiaalinen media on mullistanut työmarkkinat

Yhä harvempi lukee työpaikkailmoituksia säännöllisesti, ja osa nuorista työntekijöistä on ehtinyt olla useissa työpaikoissa ilman, että on tehnyt muodollista hakemusta yhteenkään. Tieto on levinnyt sosiaalisen median kautta.

Toinen mullistus koskee työelämän muutosta

Monien eri arvioiden mukaan epäsäännöllinen projektityö tulee lisääntymään lähivuosina dramaattisesti. Tämäkin pakottaa eri alojen ammattilaiset olemaan näkyvämpiä ja aktiivisempia oman osaamisensa esiintuomisessa.

Tärkeää olisi pitää huolta omasta ammatillisesta läsnäolosta huolta, vaikka juuri tällä hetkellä olisikin töissä. Yt-neuvottelut tai kiinnostava työtarjous voi tulla yllättäen nurkan takaa.

Internetistä löytyy lukuisia erilaisia palveluita ja sosiaalisen median alustoja, jotka voivat edesauttaa löytämään kiinnostavia työpaikkoja tai projekteja. Monissa suurimmaksi vaivaksi nousee käyttöönotto. LinkedIn rajoitti kesällä tietojen tuontia joihinkin verkkopalveluihin, joten käytännössä palveluihin joutuu luomaan aina uuden profiilin. Ja jotta palveluista saa oikeasti jotain irti, kirjoittamiseen kannattaa panostaa.

Kaikki palvelut pyörivät jonkinlaisen hakualgoritmin ympärillä, ja jos profiili on laiskasti tai huolimattomasti täytetty, profiili ei näy työnantajien ja rekrytoijien hauissa.

Kokosimme joitain uusimpia ja mielenkiintoisimpia palveluita ja kerromme vinkkejä, kuinka niitä kannattaa käyttää. Osa palveluista on vasta lanseerattuja tai eivät vielä Suomessa yleisesti käytössä. Siksi niiden hyödyllisyyttä on vielä vaikea arvioida.

Asiasanat: