TEK tutkii: Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Onko työpaikkojen vakiopuheenaiheena yhdenvertainen rekrytointi vai asiattomat vitsit? Miten sukupuoltenvälinen tasa-arvo toteutuu? Entä kuinka työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen sujuu? Tutustu tuloksiimme!

Susanna Bairoh ja Sanna Putila ulkona.

Tutkimus: Etuoikeuksien purkaminen tuntuu miehistä syrjinnältä

Naisiin kohdistuva syrjintä on yhä merkittävä ongelma tekniikan alalla, mutta tuore tutkimus nostaa esiin myös miesten syrjintäkokemuksia. Miesten kokema syrjintä tekniikan alalla liittyy usein toimiin, jotka edistävät tasa-arvoa.

Lue lisää
opiskelija kantaa kassia, jossa on sateenkaarikuosi

TEKin opiskelijatutkimus: Vähemmistöön kuuluminen altistaa häirinnälle

Tekniikan alalla vähemmistöihin kuuluvat opiskelijat kohtaavat enemmän häirintää ja epäasiallista kohtelua kuin opiskelijat, jotka eivät kuulu vähemmistöihin. Kokemukset liittyvät esimerkiksi ulkopuolelle jättämiseen, osaamisen vähättelyyn, asiattomiin kommentteihin sekä seksuaaliseen häirintään.

Lue lisää
TEKin inklusiivisesta johtamisesta kirjoittanut diplomityöntekijä Olli Kiikkilä kuvattuna työpaikallaan Spektri Business Parkin aulassa.

Inklusiivinen johtaja ymmärtää erilaisuutta

Osallistava johtaja rakentaa tiimin me-henkeä, mutta huomioi myös yksilön tarpeet, selvisi Olli Kiikkilän diplomityöstä.

Lue lisää

Palkkaero kasvaa matkalla johtoon

Naisten ja miesten mediaanipalkoissa on eroa. Mediaanimies tienaa 7 000 euroa vuodessa enemmän kuin mediaaninainen. Ylimmässä johdossa ero on 15 000 euroa.

Lue lisää
Yhdenvertaisuus, työelämä, yhteistyö

Yhdenvertaisuus työelämässä (2020)

Yhdenvertaisuus on tekkiläisten työpaikoilla vaihtelevasti esillä. Osalla työpaikoista on hyviä yhdenvertaisuutta edistäviä käytäntöjä, osalla työpaikoista taas rajuakin syrjintää.

Lue lisää
Yhteistyö, tulevaisuus, VR-lasit, arkkitehti

Valitaanko pätevä vai nainen? (2019)

Tasa-arvoa pidetään tekniikan alalla tärkeänä, mutta sen toteutumiseen ja edistämiseen panostetaan harvoin. Yrityksissä, joissa on asetettu tasa-arvotavoitteita on myös saavutettu kehitystä.

Lue lisää
Vanhempi leikkii lapsensa kanssa kotona

TMT 2018: Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen

30–39-vuotiaista naisista 28 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia kokevat, että perhevapaa vaikuttaisi haitallisesti urakehitykseen. Tutkimme työn ja perhe-elämän sujumista osana työmarkkinatutkimusta.

Lue lisää
"Työnantaja oletti minulta samaa tulosta kuin täysipäiväiseltä, vaikka olin osa-aikaisella perhevapaalla. Sain jopa kuulla kysymyksen: Miksi vaimosi ei hoida lapsiasi?"
- Mies alle 50 vuotta

Myös perhevapaat ovat tasa-arvokysymys

Olemme TEKissä vahvasti mukana tekemässä tasa-arvoista työelämää. Hyvä arki tarkoittaa meille sitä, että sinä voit työssä ollessasi keskittyä uraasi ja perheen parissa olet läsnä läheisillesi.

Lue lisää TEKin palveluista perhevapaiden tueksi
Opiskelija, opiskelu, teekkari, kampus, yliopisto

Miten yhdenvertaisuus toteutuu opintojen aikana?

Millainen ilmapiiri tekniikan alan opiskelijaelämässä vallitsee? Pääsevätkö kaikki mukaan? Tutkimme kiltojen ja ainejärjestöjen toimintakulttuuria. 

Lue lisää